Днес, преди 70 години, СССР обявява война на България

Тържествено посрещане на партизани в Търговище на 9 септември 1944 г.

© Associated Press

Тържествено посрещане на партизани в Търговище на 9 септември 1944 г.Днес се навършват 70 години от обявяването на война на България от страна на СССР в края на Втората световна война. Съветският режим оправдава своето решение с обстоятелството, че българското правителство подкрепя нацисткото управление на Третия райх.


Почти от началото на войната България предоставя подкрепа на Германия, като осигурява коридори за войските ѝ, както и достъп до летища и пристанища. Голяма част от стратегическите обекти в страната също са под нацистки контрол.


Действията на Русия са подготвени от вътрешното комунистическо движение в България, което притиска управлението да се откаже от съюза с Германия и да се присъедини към съюзниците. В началото на 1944 г. Управлението на СССР засилва дипломатическия си натиск върху страната с поредица от ноти, които допълнително дестабилизират политическата обстановка, оставена в хаос след смъртта на цар Борис III.
След като в края на август правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет, а на 2 септември ново управление, начело с Константин Муравиев взима решение за обявяване на война на Германия, след поредното "категорично предупреждение" от страна на съветите. По онова време по данни на СССР в България се намират 30 хиляди германски военнослужещи и това става причина на 5 септември съветското управление денонсира правителството на Муравиев и обявява война.


СССР съобщава, че от България се очаква да се присъедини към антихитлеристката коалиция, да предаде германските войници и офицери, заедно с военната техника. На 8 септември съветската войска пресича северната граница на България и без да среща съпротивление завзема Русе и Варна.


На 9 септември българските комунисти извършват държавен преврат и създават правителство на Отечествения фронт, което обявява война на Германия. Новото управление пристъпва към разформироване на полицията и жандармерията и създаването на народна милиция и народна армия, съставени от представители на комунистическото движение. Народната армия се включва в бойните действия срещу разпадащия се Трети райх.


Новият режим се заема да се разправи с поддръжниците на монархическото управление и обществения и културен елит на страната. Народният съд действа до април 1945 г., а по данни на министерство на правосъдието през този период са издадени 2730 смъртни присъди

Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 722 Неутрално
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Любопитно

  Чичко Сталин е искал разрешение от Хитлер да "освободи" България още през 1940г. Също така и да създаде Турска социалистическа република...

 3. 3 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Русия е най-големият враг на България. И няма как да е иначе тъй-като интересите са ни коренно противоположни.

  1.Русия иска високи цени на газта и на петрола защото това е единственото от което печели и преживява
  България иска ниски цени на петрол и газта защото това значи конкурентноспособни български продукти и евтина енергия за населението.
  2.Русия иска слаба държавности беззаконие в България, за да бъдат българските политици корумпирани и безнаказано да продават българските интереси.
  България иска силна държавност.
  3.Русия иска руските фирми да не плащат данъци в България, за да си изнасят печалбите и да има за руските пенсионери.
  България иска руските фирми да си плашат данъите в България за да има за българските пенсионери. (Лукойл игурно е единствената рафинерия в света която не е излизала на печалба)
  4. Русия иска само да смуче от България и поради това източват по 9 милиарда всяка година от България (справка НСИ). Как става това - непрекъснати проблеми и високи мита за българските износители а плащането на енергоносителите от България - не в стоки а само в долари. Тази сума която източват е толкова брутална, че е по голяма от сумата която получаване от ЕС + ВСИЧКИ пари които плащат емигрантите.
  България иска изравнено търговско салдо както с другите европейски страни.
  5.Русия иска България да излезе от ЕС и НАТО и да влезне в Евразииският Съюз (поканата от техния посланник)
  България иска да остане в Европа където е вече 1300 години.
  6. Русия иска да наложи племенно управление в нашата държава както е там. С хан, цар или вожд (не знам как го водят в момента Пут@ин) и той да решава за имуществото, живота и честта на всеки един човек ( там който откаже на царя или неговите помешчици губи всичко).
  България иска демокрация - и колкото и фасадна да е тя в България е 10 пъти по-добре отколкото в Русия
  7.Интереса на Русия е да не спазва международните договори и непрекъснато да откъсва територии от съседните държави с руски малцинства, за да задоволява имперските си амбиции.
  Българският интерес, както и европейския - защото във всяка държава има малцинства е да се спазват международните договори и да не се прекрояват граници
  8. Интереса на Русия е България да бъде 100% енергийно зависима от нея. Така тя може да поиска всичко от България,т.е. да я изнудва, дори за неща несвързани с енергията - ако ли не ще "остави" България на студено. Путин вече веднъж заплаши Борисов по този начин.
  България иска енергийна независимост - за да може да купува от този който предлага най-добри условия.
  9. Интереса на Русия е да има война - независимо каква. Всяко тоталитарно управление има нужда от външен враг за да съществува. Ако няма такъв, хората започват да забелязват какво става в собствената им държава. Всеки път когато рейтингът на Путин падне той обявява някаква война и готово.
  България иска мир, спокойствие и просперитет

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 4. 4 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И от тогава България върви надолу и все по надолу.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 412 Неутрално

  И сега 70 години по късно все още не сме се справили с последствията. Не само това, ами и паметници сме им вдигнали!

 7. 7 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нека коментарите "За наше добро са го направили!" да започнат сега

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Гадовете мръсни,ако това не се беше случило сега щеше да има такъв добър капитализъм!Комунизма е създал в цял свят една огромна пропаст не между държавите а срещу самите слоеве от хората!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 385 Неутрално
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Абе папагали пъстроцветни, кой ни постави в Ялта в руската сфера не влияние?

 15. 15 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Всеки български патриот е наясно кой е най-големият враг на българите в нашата история - Русия( под различните й дериватните имена и имперски преобразувания).

  Пазете се от доносника vesolr
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  През 1878 не им се получи, но през 1944 ни поробиха и само за 20-30 години ни превърнаха в Средноазиатска нЕродна реСпублика бОлгария...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Почти от началото на войната България предоставя подкрепа на Германия, като осигурява коридори за войските ѝ, както и достъп до летища и пристанища. Голяма част от стратегическите обекти в страната също са под нацистки контрол."

  Горния цитат е верен, но авторите на статията трябваше да отбележат факта, че българското правителство на Филов с благословията на цар Борис III на 02.03.1941 г. включват България към оста на злото - нацистка Германия, фашистка Италия и милитарична Япония.

  Така, че вина за случилото се преди 70 години имат царя и министър председателя, които стават съюзници на изрода Хитлер.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#10] от "chubachubs":


  И за бомбите ми е разказвала, била е евакуирана от София...
  Но и друго ми е разказвала :
  За пияни руски "освободители", измъкващи кокошки от курниците, крави от оборите и мъкнещи девойки и жени към плевните...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 21. 21 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Гневно

  70 години по-късно има българи, които подкрепят тогавашните действия на Съветския съюз. Какво да говорим повече?!?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#4] от "1 Долар= 100 Рубли":

  Щото преди това е било обратното.Чети малко българска литература !
  По темата.
  Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил ви е решил съдбата на.....една хартийка ! Наказание за дете големи войни в които не сте на правилната страна !

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5#mediaviewer/File:Percentages_Agreement.png

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 434 Неутрално
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  [quote#14:"wallenstein"]Абе папагали пъстроцветни, кой ни постави в Ялта в руската сфера не влияние?[/quote]

  Доста неудобен въпрос за форумните американофили.... неудобен, защото именно янките и техния президент Рузвелт дават България на СССР.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#21:"cor.ne.edito"]70 години по-късно има българи, които подкрепят тогавашните действия на Съветския съюз. Какво да говорим повече?!? [/quote]

  Това са онези българи, чиито дядовци са посрещали "освободилите" ги от централния и други затвори и позволи ли им да убиват и грабят цели 45 години... а да има и много деца на руски "булки" внесени по пощата или като армаган от бригадири в Коми

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Исторически факт е, че на два пъти Русия помага на България.Втория път - с решаващата помощ на Чърчил и Рузвелт.

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Честито на форумните путино и русофили!
  Каква радост за сърцата ви!

  klimentm
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Който ни постави ни постави , ами защо и днес сами се поставяме?!

  klimentm
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  И от тогава бел ден не видяхме, от комунисти и разни престъпни управници.

 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  [quote#18:"Иво"]Така, че вина за случилото се преди 70 години имат царя и министър председателя, които стават съюзници на изрода Хитлер. [/quote]

  Може би ти искаше да станат съюзници на изрода Сталин и да последват съдбата на балтийските републики? Цар Борис, просто е нямал особено голям избор, да не кажа никакъв.

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Радост за наследниците на националните предатели, а иначе черен ден за българите.

 34. 34 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#13:"chubachubs"]Хамериканецът хич не им е дремело за Булгаристан по това време, па и нивгаж не им е дремело[/quote]
  За да "доосветим" историята, е трябвало да спрете до запетайката. След 1-та СВ ако хамериканецът не е казал на сърбите "Е, айде стига Ви толкоз", сега Видинско щеше да говори с падежи...
  Относно статията - повърхностна.

 35. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#24:"EREBUS"]Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил ви е решил съдбата на.....една хартийка ! Наказание за дете големи войни в които не сте на правилната страна ! [/quote]
  Еребус, след кръвопролитна гражданска война между комунисти и монархисти в Гърция, фашистки преврат и управление на фашистка хунта заради която Гърция губи Кипър и затрива идеята за еносис, икономическа катастрофа в рамките на ЕС и живот на заем, едва ли гърците могат да кажат коя е "правилната страна".

 36. 36 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 412 Неутрално

  И 70 години по-късно все още има хора които милеят за чуждия интерес повече от нашия и са готови да продадат и продават родината на толкова много Българи. И най-лошото е че има все още промити мозъци които ги подкрепят.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  [quote#30:"klimentm"]Който ни постави ни постави , ами защо и днес сами се поставяме?![/quote]

  Питай нашите продажни политици, които взимат решенията за съдбините на България.... защо например нашите политици не попитаха нашият български народ да бъдем ли част от НАТО или не!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Опорна точка: Американците и британците са виновни. Те руснаците не искали, ама лошите американци и британци ги накарали да дойдат тука да изнасилват и крадат.

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#28:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Исторически факт е, че на два пъти Русия помага на България.[/quote]
  Помага?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#34:"StanDim"] След 1-та СВ ако хамериканецът не е казал на сърбите "Е, айде стига Ви толкоз", сега Видинско щеше да говори с падежи... [/quote]

  Пълни глупости...

 41. 41 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#18:"Иво"]към оста на злото - нацистка Германия, фашистка Италия и милитарична Япония. [/quote]
  Аз пък сега се радвам че сме извън оста на злото-РФ-империята на малкия гном

 42. 42 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#14:"wallenstein"]Абе папагали пъстроцветни, кой ни постави в Ялта в руската сфера не влияние?[/quote]

  Да, да точно така. Щото руснака не ни е искал изобщо.Той и Източна Германия не е искал, ама са им я тикнали в ръцете! Гадни соросоиди. Пробутали половин Европа на клетите руснаци.

 43. 43 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  На 9 септември българските комунисти извършват държавен преврат и създават правителство на Отечествения фронт, което обявява война на Германия.
  =======================================
  Война на Германия е обявена на 8. 09 вечерта от правителството на Муравиев.

 44. 44 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Преди около година Дневник пуснаха няколко обстойни анализа на това какво би станало ако не се бяхме присъединили към Германия. Резултатът щеше да е десетки ако не и стотици хиляди жертви от наша страна. Не е като да сме имали голям избор, а и въпреки участието ни на страна на Германия сме се опитвали да запазим суверенитета си и националните интереси. В този ред на мисли смятам, че Филов и Борис III са направили най-доброто за българският народ в една невъзможно ситуация. Нещо, което не може да се каже за комунистите, които вземат властта малко по-късно. Лесно е да се обвинява 70 г. по-късно, но нещата никога не са само черно и бяло.

 45. 45 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Опорна точка: пък те американците бомабардират България и над 1000 човека умират, което оневинява действията на Червената армия и техните слуги, които убиват десетки хиляди българи веднага след 9-ти септември.

 46. 46 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#20] от "Кирето":

  Баба ми вика - Немския войник става РАНО, бръсне се изкъпва се и т.н. Вземе нещо плаща си. Руснаците крадат кокшки и си взимат всички без пари...

  А другия и култов лаф е "Тези комунисти не можеха да пишат праивлно, та промениха правописа!"

  www.soundcloud.com/x2805
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  [quote#32:"GreenEyes"]Може би ти искаше да станат съюзници на изрода Сталин и да последват съдбата на балтийските републики? [/quote]

  Не, би ми се искало България да застане на страната на нормалните държави в тази война....на страната на съюзниците в лицето на Великобритания, Франция които не са се предали на изрода Хитлер, а са водили война срещу него!

  [quote#32:"GreenEyes"]Цар Борис, просто е нямал особено голям избор, да не кажа никакъв.[/quote]

  Не го оправдавай! Царят е имал избор.... един човек (държава) винаги трябва да се противопоставя на злото и тиранията, което по-това време представлява нацистка Германия! Вместо това ние ставаме техни съюзници! Това е срамна страница в историята на България! Имало е държави и народи, които са предпочели да се бият със нацистката чума.... гърците и сърбите например, въпреки, че са претърпели загуби, те не са загубили своето достойнство и чест! На злото винаги трябва да се противопоставя, а не да се служи!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#42] от "mar_x":

  Не бе кратунка..не че руснакът не ни е искал, просто Западът никога не имал особен интерес към нашенските географски ширини. Преди ПСВ обещават проливите на руския цар.

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Неутрално

  [quote#47:"Иво"]със[/quote]

  * да се чете срещу...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#43] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Прадядо ми /полковник/ се е бил и за и срещу германците /с една дума само на БЪЛГАРСКА страна/ и после товатищите майцепродавци са го пратили в лагер!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 51. 51 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  [quote#28:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Исторически факт е, че на два пъти Русия помага на България.[/quote]
  Относно исторически факти. Исторически факт е, че Санстефанска България се появява на картата като резултат от победата на Русия над Отоманската империя. Но истината е, че тази война се води поради империалистическите интереси на Русия, а не както често руската пропаганда казва, че войната била за освобождението на разни християнски народи, вкл. и българите, от османско подтисничество. В политиката няма жалост, милост и други подобни чувства. Има интереси! И като царска Русия и като съветска Русия и като Путиновска Русия, тя си е все същата империалистическа държава тук на Балканите с интерес към излаз на топло море. Приказките са за мужиците служещи и умиращи по бойните полета. Тъжно е за тях, загинали в младостта си. Но не са загинали за нашето освобождение, а в служба на интересите на имперска Русия. В резултат от жертвите опълченци, руснаци, финландци, румънци е победата и появата на Санстефанска България, но само след няколко месеца е разкъсана и изчезва(виж Будапещенската конференция 1877 г. между Австроунгария и Русия и Берлинския договор по-късно). Изчезва новата българска държава в естествените си граници, защото се оказва голяма страна, трудно манипулируема от Великите сили и най-вече от царска Русия.

  Пазете се от доносника vesolr
 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#35] от "Каишков - Гласът на Америка":

  1) Гърция в двете войни прави правилния избор.Във втората е и окупирана от 4 страни.Кръвния данък за страната ни е 700000 мъртви,1700000 емигрират,страна ограбена и разорена !
  2) Гръцката гражданска война е първия епизод от Студената война....помогнали сте и вие доста !
  3) Кипърците са първите които се дигат на възтание (цели 5 години) и печелят независимоста си от ВБ с много кръв, давайки пример на много други народи-колонии (примерно прочети речите на Дж. Кениата) ! Кипърците до ден днешен плащат скъпо за свободата си !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#24:"EREBUS"]Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил ви е решил съдбата [/quote]
  Ако Ни е решил съдбата, то това значи, че ти не се причисляваш към тази съдба? Ако не се причисляваш значи не си българин, а ако не си българин какво те засяга нашата съдба и положение, че взимаш отношение?!? Виждам че активно дращиш тук във форума.

  П.П. По-рано съм попадала на далеч по-смислени коментари произведени от този акаунт, за разлика от известно време насам. Или не си същия човек, или успешно си се представял за такъв какъвто не си, понеже не ми се ще да допусна, че трагично си деградирал в мисленето.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 54. 54 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Трагична дата за България.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 55. 55 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  А бе, обявена чисто формално война. Нито са рутили, нито са стреляли. За разлика от хуманитарните бомбардировки на онези на които дори паметници вдигнахме, че са пускали смъртоносен товар върху български населени места... Чърчил, за теб говоря

 56. 56 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#15] от "GreenEyes":

  Всеки български патриот, знае че най-големия враг на България са всякаквите там фили и фоби - без значение дали са русофили/русофоби, или англофили/англофоби.
  Защото тези хора поставят над интереса на България своите пристрастия - демек не е важно България да е добре важното е Русия да изчезне например, или важното е Русия да е добре.
  Русофобите до там губят ума, че забравят че България започва своята нова история след като известно количество руснаци измират по нашите земи в битка с турската армия и башибозук.
  А русофилите забравят че тази война е имала за цел получаване на задунайская губерния (а не нашето освобождаване).

 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#6] от "vigilo_confido":

  "Новото управление пристъпва към разформироване на полицията и жандармерията и създаването на народна милиция и народна армия, съставени от представители на комунистическото движение. "
  Обратното действие трябваше да е първата работа през 1989 ама то от преврат на комунисти и ДС какво може очакваш да свършат...

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  "Днес, преди 70 години, СССР обявява война на България"

  Това въобще не е верно! Питайте др. Шаренкова. Тя ще ви обясни истината. А тя е според нея:
  Днес, преди 70 години, СССР ни ОСВОБОЖДАВА.
  Поради тази причена лично трие и къпе МОЧА!
  Вероятно ни освобождава от нас самите, защото ние не сме обявявали война на Русия, тогава СССР.

 59. 59 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#55] от "diegos":

  Ми те от край време така доставят демокрация и цивилизация - с бомбардировачи, че е по бързо и лесно.

 60. 60 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 412 Весело

  До коментар [#53] от "bee":

  Може би смяната е друга.

 61. 61 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  И тази война продължава до днес. По лошо, ще я има и утре, защото безродниците от петата руска колона работят усилено за това. Тъжно е, но в тази война погина голяма част от истинският български елит и гръбнака на обществото - средната класа. Косвените жертви са морала, трудолюбието, чесността и самоуважението на нацията.

 62. 62 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  България не е била никога на Рузвелт че да я дава на Сталин

  Birds of a feather flock together.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Проклятието на малката държава в примитивно време. Дума безгласна срещу големите хищници.
  То не са били византийци, османци, нацисти, комунисти...
  Тъжна държава сме.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "diegos":

  ти бъзикаш ли се или сериозно нямаш идея за какво говориш?

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Партизаните са били най-долнопробната и необразова присойка на населението.

  Идеалисти дрънци, били за крадци и убийци, които са натворили такива мизерии и извращения като са дошли червените поробители от изток, че на населението свят му се е завило.

  Дядо ми лично ми е разказвал за репресиите в неговото село, което е било "по-царистко", а историите му са като разказ на Оруел.На площада са трепали невинни хора, предприемачи и собственици, щото са били "буржоа".Дядката е имал късмета да се спаси щото са били бедни като мишки земеделци, а завистливите партизани такива хора не са закачали толкова.

  Та тия уроди и техните продукти вече 70 разкатават държавата.Дано умрат час по скоро, та да си отдъхнем.

  The things you own end up owning you
 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#8] от "sa6":

  Коментар 8 - верно ли комунистите толкова са промили съзнанието на българина, че да симпатизират безрезервно на всичко съветско и руско?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 68 Профил на Boian Jordanov
  Boian Jordanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Анкета!!!!

  Който е за махането на паметника в центъра на София на "червените освободители" да слага +

 69. 69 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Никой никъде не ни е поставял ..Чърчил може и да не ни обича , но в края на август се освобождава ФРАНЦИЯ - в която е по- важно да няма сталински танкове ..Сталин спира пред Варшава и тръгва надолу- да завладява територии..С което изненадва съюзниците - вместо да продължи към Германия ,...
  Вече пост фактум - има 75 на 25 % - но КЪДЕ са 25 - те процента влияние на опозицията ?? Избита от агентите на сталин ..
  Изобщо , Рузвелт умира , Чърчил ГУБИ изборите в Англия и сталин заграбва цели държави ......
  .НИКОЙ на запад НЕ си е и представял , че както ТЕ - ще се изнесат от Франция, Италия, Холандия, и т., и ще има ДЕМОКРАЦИЯ , никой и не е виждал КАКВО иска и ще направи сталин с Източна Европа ..Дори за концлагерите не са имали ясна представа ..Не е имало телевизия или НЕТ ...:)

  И затова пада и желязната завеса ..1946 година - Фултън - Чърчил...
  ТАМ където НЕ влизат сталиновите армии- там има ДЕМОКРАЦИЯ !! ФАКТ ....Даже и от Австрия ги изхвърлиха !! И в Гърция - не успяха , агентите му ...
  За да бъде изринат сталин - е трябвало да има нова война !! А никой не я искал вече ..Хората по цял свят са се радвали - за края на войната в Европа ...Сталин ги поставя пред свършен факт - както СЕГА -путин - в Крим ..
  Това е ...

  BIG AL
 70. 70 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#51] от "GreenEyes":
  Ей , че смешни хора има!
  С типично комуноиден начин на мислене, и с комунистически манталитет.
  Ти да видиш - хем " тази война се води поради империалистическите интереси на Русия", хем "изчезва новата българска държава в естествените си граници, защото се оказва голяма страна, трудно манипулируема от Великите сили и най-вече от царска Русия."
  Значи след хилядите жертви, след като постига "империалистическите си интереси" напълно, след като поставя основите на държавността, Русия изведнъж се отказва от "придобивката и трофея" и прави подарък на Австроунгария?! И захвърля с лека ръка интереса си?!?
  Ти да видиш, какви смотаняци са тези империалисти и завоеватели?!
  Нали не си мислите, че разговаряте с деца от детската градина?
  Ако не уважавате другите, поне уважавайте самия себе си - макар и съвсем малко

 71. 71 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#22] от "Никола Георгиев":
  Само да препоръчам: Георги С. Раковски, брошура от 1861г. излязла в Букорещ - ''Всякога Русия ни е лъгала или убийствената руска политика за българите".
  Христо Ботев и Любен Каравелов: ''За Русия''. 1875г. Има ги в ''ГУГЪЛ''.

 72. 72 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  [quote#17:"Груз 200"]През 1878 не им се получи, но през 1944 ни поробиха и само за 20-30 години ни превърнаха в Средноазиатска нЕродна реСпублика [/quote]

  Те са се опитвали още преди 1878 година не само да ни поробят, но даже и да ни "изчистят" от българските земи. Типичен пример за това е политиката на Екатерина Велика.
  През 1774 г. в Кючюк – Кайнарджа (Северна Добруджа), вече „освободила” българите, Екатерина II получава от Султана правото да покровителства християните в Отоманското царство.
  Веднага щом Екатерина станала „покровителка на християните”, започва насилственото депортиране на българи в Бесарабия и въобще в Русия и импортиране на тяхно място на главно мюсюлмански цигани, черкези и прочие чергарстващи и катунарстващи елементи. Ако някой си мисли, че циганите в България били „древни” и „индийци”, които вървели с „прабългарите от Азия”, за да им подковават конете (д-р Божидар Димитров и други от тоя сорт), трябва да си промени начина на мислене. След 1791 г. 360 хил. българи, по някои оценки над 500 хил. са депортирани главно насила, след като са им разрушили селата и ограбили добитъка, а други подмамени с рубли от руските шпиони. Половината от тях измират на чуждата земя, другата половина оцеляват и стават с много труд големи земевладелци -„кулаци”, ограбени и доведени до човекоядство от руските болшевики след войната.
  Георги Раковски публикува във Франция статия, в която информира европейската общественост, че Русия подменя най-работливото и качествено християнско население на България с мюсюлманско, не ставащо за работа, а главно за грабеж и апелира Европа да спре тоя геноцид към българския народ. Това наистина променя отношението на Европа към българската съдба. Френският министър-председател Франсоа Гизо при крал Луи Филип „Гражданина” (дядото на Цар Фердинанд) изпраща крупния френски интелектуалец, икономист Жером-Адолф Бланки, който през 1841 г. издава книгата си „Пътуване из България”.

  Пазете се от доносника vesolr
 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "gembirdkz":
  "Гадовете мръсни,ако това не се беше случило сега щеше да има такъв добър капитализъм"
  Това изказване е направо смехотворно. Сериозно ли го мислиш?


 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Никой и никога НЕ си представял ,че един файтон криминални - комунистите , НЯКОГА ще вземат властта в България !!
  Но с руската окупация - я взимат и то - за дълго ...Никой не си е представял, че в ЕВРОПЕЙСКА България , вече НЯМА да има свободни избори , партии и демократичен парламент ..Даже се е гледало с насмешка , на властта на комунистите ..От ден до пладне - са казвали хората ..
  НО , много малко хора са знаели - какво ги чака !!!
  Пак казвам - няма НЕТ или телевизия, няма преки погледи , наблюдения , за живота във великия ссср и т.н...
  Българинът не верва - докато не му дойде на главата ..) Като днес ...)

  BIG AL
 75. 75 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Неутрално

  "Новият режим се заема да се разправи с поддръжниците на монархическото управление и обществения и културен елит на страната."
  Доста колеги в този форум имат повод да празнуват.
  Съдебната система напоследък прави добри подаръци на народната власт,като национализира частните имоти на Царското семейство.

 76. 76 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Такива дати трябва да е помнят за да е ясно, че независимо дали се държиш разбрано с една източна сатрапия тя ще те удари рано или късно. Затова - ракети с ядрени бойни глави. 5 стигат.

 77. 77 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ако не беше Русия, Англия щеше да ни зароби.

 78. 78 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  На снимката - Белово, обл. Пазарджик.

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Така е, разбира се. Но формалния повод не е че сме сътрудничили на Хитлер, а че сме във война с англоамериканците. И че на Ялта Чърчил, който много ни мрази ни подарява на Сталин. Иначе българските дипломати пътека са направили до Египет за среща с англичаните, но им отказали. А нашият цар Борис направи и невъзможното да ни спаси от разгром, като Христос пожертва и себе си дори. Вечна му памет.

 80. 80 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Любопитно

  *75* - определи се - дали си монархист или не?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Неутрално

  До коментар [#44] от "Sinergy":

  Добре, всеки има право на мнение, според мен България е направила грешка с присъединяването си към Тристраният пакт. Нашите власти от това време ни правят съучастници към оста на злото, изрода Хитлер и престъпленията на нацистите. Разбира се след като комунистите идват на власт в България също правят ужасни неща и престъпления срещу много невини хора, но това не оправдава и престъпленията на предишния авторитарен монархически режим... който също не е много демократичен. А, най-голямото престъпление на царското правителство е ЗЗН и сключването на Тристрания пакт.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Нека продължат коментарите "Колко хубави лагери имаше наверемето, а сега само Слънчака!" И как великите покровители на всичко славянско са ни освободили просто така заради хубавите ни сини очи!!! Пета колона!

  www.soundcloud.com/x2805
 84. 84 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И от тази дата започва съсипването на България - икономически, социално, културно, научно и образователно. Започва унищожаването на интелигенцията, заменянето й с послушни цървули и целенасоченото опростачаване на нацията.
  Днешната ситуация е резултат от тези действия на Русия - действия, за които тя мечтае още от времето на Дибич Задбалкански.

 85. 85 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#32:"GreenEyes"]да не кажа никакъв. [/quote]
  Кажи го! Не е имал друг избор, защото е бил принуден. Или може би е трябвало да се бием с Германия?
  И все пак е намерил сили да се противопостави на Хитлер и да не изпрати нито един български войник на Източния фронт.
  След това обаче се бихме на страната на победителите, дадохме 30 000 хиляди жертви и за награда бяхме обявени за победена държава, с решаващата помощ на т.н. "освободители".

 86. 86 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Никой не ви е дал на СССР, нито Рузвелт, нито Чърчил. Само наличето на Червената армия и пасивността на много българи са нещата дали кураж на кашкавал-партизаните да завземат властта. Даже другарят ви Гошо Димитров го признава в едно писмо. Нека за пореден път да примпомним, че Австрия е била окупирана до 1955 година от съветските войски, но там не се намериха боклуци нарекли се австрийски комунисти, които да разкатаят фамилията на една цяла държава. Чърчил не е свръхчовека който да упражни съпротива и да направи това , което не са направили българите , когато е трябвало....
  А сега прочетете писмото на Гошо Тарабата до Трайчо Костов (забележете предателите си пишат на руски език)
  ПИСМО НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ДО ТРАЙЧО КОСТОВ (ЛИЧНО)
  Согласен с оценкой Политбюро последних событий. Учитывая однако общую обстановку, настоятельно советую быть в своих действиях и далъше твердыми, но умеренными, проявлять максималъную маневренностъ и гибкостъ в отношениях к союзникам, в частности в отношении звенарей, не братъ слишком высокий, агрессивный тон, не выпячиватъ внешне чересчур руководящую роль коммунистов в правителъстве и в Отечественном фронте, не предпринимать шаги, не являющиеся абсолютно необходимыми, но которые могли бы содействовать сколачиванию антикоммунистического блока. В нынешний момент надо избежать правительственного кризиса. Мало того, что мы не стремимся к такому кризису. Мы должны сделатъ все зависящее от нас, чтобы расстроитъ планы внешних и внутренних провокаторов, которым именно ныне выгоден такой кризис. Разумеется, мы должны использоватъ последние события, чтобы укрепить свои позиции в армии, в государственном аппарате и в стране, но это надо делать умно, тактично, не забывая, что мы далеко еще не так сильны, чтобы могли быть единственным решающим фактором в стране и диктовать нашу волю союзникам. Мы не должны забыватъ, что если наши противники отступают, то большую долю этого надо отнести за счет наличия Красной Армии в стране. Иначе мы имели бы уже гражданскую войну. По-моему, у нас проявляется некоторое увлечение, имеется переоценка наших сил и недооценка сил наших противников, внутренних и внешних. А это - как вы сами знаете - серьезная опасность. Мы должны твердо помнитъ, что в нынешней обстановке возможно только коллективное руководство государственными делами, и зто обязывает нас к некоторым самоограничениям, что, конечно, никак не означает проявления с нашей сторони слабости или бесприпципности. При первой возможности напишу вам по этому поводу подробнее. Прошу спокойно и трезво обсудитъ зти мои замечания и сообщитъ мне ваши соображения.
  13.12.1944 г.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 87. 87 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 534 Гневно

  Георги Раковски
  Человек де е първи път видял небесната светлина, привързан е на него място като от някоя си очарователна сила, която го тегли непрестанно тамо, щото може се каза, че тая сила става в него като един единствен нагон. Всеки, който се е за малко време отдалечавал от месторождението си, познава тая сладка наклонност, която с никакви речи не може се изказа пристойно.
  Человеците, доде са още живели в диво състояние и са се преселили от един предел на други, скитающи се, не са усещали толкова тая наклонност към месторождението си; но откак са почнали да се заселват и да живеят постоянно на едно място, да си правят къщи и покъщнина, да зидат храмове, да се молят Богу, да си сеят лозя, градини, ниви и пр., оттогава тая наклонност се е преобърнала веке в силна любов и в техните сърца е станала една страст, щото всеки да предпочита да жертвува и живота си, отгдето да пропусти другиго да потъпче милото му месторождение и Отечеството му.
  Человек же, който се скита от едно място на друго, оставя месторождението си пусто и не ще да знай нищо за общото си Отечество, той е подобен на едно безсловесно животно, което живей на света само и само да се прехрани. Такива человеци са укорени от сичкия свет и назовават се с презрение скитници!
  Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!
  Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!
  Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.
  Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.
  Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област! Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.
  Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.
  До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!
  Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото всичкото войнство и него самого.
  От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!
  От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечечество. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!
  В 1812 г., кога бяха минали руските войски в България и бяха достигли до Шумен, от една страна, Русия издаде прокламация на български език (печатана в Букурещ) и възбуждаше Българите да станат против Турчина, а от друга страна, гореше градищата и селата им и насила прекарваше няколко си хиляди челяди през Дунава!… В тех времена са изгорени от Русите Разград, Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които развалини и разсипни още до днес се виждат!Много же старци помнят и проповядват с кървави сълзи тях времена.
  В 1828 г., когато Дибич премина Балкана и достигна до Одрин, пак същото последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат участие в боя и да се смразят с Турци, а от друга – немилостивите Руси си свършиха работата, опустошиха като скакалци тия места, отдето поминаха, отвлякоха пак няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия.! Множество от тях разорани села в Руманя* (Романя, Руманя – Тракия, Южна България, Румелия. Бел. ред.) и от тая страна на Стара планина се още и до днес се виждат в бурен и трънак обрасли!
  В 1854 г., пак щом минаха Силистра, не забравиха да издадат прокламация, подписана от Паскевича, и искаха да побуждат Българите да се дигнат против Турчина, а от друга страна, бяха приготвили и закони, по които да владеят Българя, ако черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени, не забравиха да се ползуват от обичайния си лов и тъй отвлякоха пак със себе си тринайсет хиляди домородства в Бесарабия.
  Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!* (Ами днес какво правят? Всеки човек, българин, който мисли надалеч и разсъждава, бил изменник според тях. “С нас е народът”, казват те, т.е. онези, които не знаят руския камшик. З.С.)

 88. 88 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#82] от "Иво":

  Иво, българското правителство е имало прогермански влечения - това е истина.
  Но България не е имала избор - с германските войски, струпани на границата ни, дискурсът на германското командване е бил: "Ние ще минем през България с или без вашето съгласие. За вас остава да решите по кой начин!"
  Решението е било до голяма степен предопределено. И Русия (СССР) много удобно забравят в този момент, че България отказва да изпрати войски на руския фронт, именно заради дълбоката привързаност на българите към руснаците. И това може би коства живота на цар Борис ІІІ.
  Така че приказките за подкрепа на Германия са твърде пресилени.

 89. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Гневно

  Четейки коментарите до тук се хващам за главата! Според контрàбългарите всички други са виновни, но не и СССРосссия и местните им помагачи от БСП(к). Баси безпросветността. То че срам нямате е ясно, ама поне не ви ли е неудобно да дращите подобни глупости.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 90. 90 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Любопитно

  [quote#80:"tedif"]*75* - определи се - дали си монархист или не?[/quote]
  Що,додаха ли ваште?

 91. 91 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Ne mojem da varnem istoriata nazad. No mojem da mislim za badeshteto na nashata nazia.
  Vsiako dalgo patuvane zapochva s parva stapka. Mahnete MOCHA ot centara na Sofia! Sramota e!

 92. 92 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 828 Весело

  До коментар [#77] от "Раковски":

  Сега поне щяхме да говорим свободно английски... И щяхме в петък да гледаме ББС! И щяхме да имаме поне нивото на Индия.
  И още нещо - спомняте ли си годината, в която в Московския университет се откри специалност "Македонска филология"? А познайте от три пъти!

 93. 93 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Днес, преди 70 години, СССР обявява война на България

  В учебниците по история преди 1989 това не го пишеше а и изглежда и сега много не вярват на този факт.Как "освободителката" ще ни обяви война. А иначе след тази дата започва трагедията на България.

 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално


  [quote#93:"apollo"]В учебниците по история преди 1989 това не го пишеше а и изглежда и сега много не вярват на този факт.[/quote]
  Не е така. Обявяването на войната е официален акт и винаги е бил известен.

 95. 95 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#92:"charlesdegaulle"]Сега поне щяхме да говорим свободно английски... И щяхме в петък да гледаме ББС! И щяхме да имаме поне нивото на Индия. [/quote]

  Английски говоря по-добре и от български, ББС са едни от най-изкусните манипулатори в света, а ти май не си ходил в Индия?

 96. 96 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 97. 97 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 668 Любопитно

  До коментар [#52] от "EREBUS":

  Всъщност през ВСВ именно гърците объркват плановете на Германия... като наритват здраво италианците (то май тях кой не ги е хванал, той не ги е бил) и Мусолини е принуден да търси помощ от Хитлер. Добавяме и коренната смяна в курса на Югославия. Умиротворяването на Балканите забавя подготовката нахлуването в СССР с повече от месец. Заедно с по-ранната и свирепа зима нея година на Хитлер не му стигат няколко седмици, за да постигне "програма макс" в СССР - линията Ленинград-Москва-Сталинград.

 98. 98 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  "е българското правителство на Филов с благословията на цар Борис III на 02.03.1941 г. включват България към оста на злото - нацистка Германия, фашистка Италия и милитарична Япония" и СССР. ДА ПОВТОРЯ И СССР С БЛГОСЛОВИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
  Комунистите в България станаха врагове на Германия когато и руснаците им станаха врагове, но какво да очакваме друго от тях.

 99. 99 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":
  [quote#26:"Иво"]неудобен въпрос за форумните американофили.... неудобен, защото именно янките и техния президент Рузвелт дават България на СССР. [/quote]
  Да това е известен факт - за подялбата на сферите на влияние.
  Което обяснява това, че си привърженик на левичарството във всичките му извратени форми, а също и твоята фанатична привързаност към СССР и Русия.

  The best way out is always through Robert Frost
 100. 100 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":

  За управляващите на тази братска държава говорят, брат ми. Ако ти се вижда малко разликата в написаното, значи имаш сериозен проблем и едва ли е един!

  freedom is another word for nothing else to lose
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK