Как "Ислямска държава" гради държавност

Как "Ислямска държава" гради държавност

© Stringer, ReutersМесеци след превръщането си в една от най-големите заплахи за международната сигурност, терористичната групировка "Ислямска държава" контролира почти всички аспекти на ежедневния живот в завладените от нея територии – доставя електричество и прясна вода, плаща заплати, контролира движението по пътищата и управлява бакалии, банки, училища, съдилища и джамии.


Независимо, че групировката е известна най-вече с безмилостните си тактики и консервативен ислям, истинската ѝ сила е в ефикасността и прагматичните управленски методи. Източната сирийска провинция Рака често се дава за пример за начина, по който би оперирал техният бъдещ халифат.


В столицата на провинцията екстремистите контролират всички публични институции, а всички запознати признават умението им да ръководят. Начинът, по който успяват да се внедрят в управлението на владените от тях региони е голямо предизвикателство за опонентите им – САЩ, правителствата на Ирак и Сирия – в опитите им да ги изкоренят от завладените земи.
Рака беше първият град, превзет от ислямистите. В началото той беше дом на много различни групи, но днес "Ислямска държава" има пълен контрол над него, след като всичките им опоненти са избити, изчезнали или избягали. В града днес алкохолът е забранен, магазините работят по няколко часа на ден, а комуникацията с външния свят е възможна само чрез каналите на екстремистите.


След като се разправя с опонентите си, групировката започва да гради институции и да предоставя "държавни" услуги с ясното намерение да използва града като база за изграждане на своята "държава", основана на принципите на радикалния ислям.


Жители на Рака разказват, че много от работилите за Асад сунити са станали част от "Ислямска държава", а повечето местни жители вече не се борят срещу новата държавност, най-вече понеже получават повече сигурност от преди. Екстремистите са успели да реконструират всички институции и днес предлагат дори защита на потребителите и гражданско съдопроизводство.


Дори и демонстративното насилие на групировката – обезглавявания и масови убийства – не е безцелно – то е начин да бъдат убедени представилите на старите режими да станат част от "Ислямска държава". Мнозина виждат в това прагматизъм, който е от особена важност за подчиняването на местното население.


За екстремистите работят и експерти от Европа и Северна Африка; тъй като лидерите им твърдят, че са държавна структура, разделят гражданската от военната власт, като бойците работят единствено като войници и полиция.


Гражданската власт обаче е в ръцете на валии - "министри", които се грижат за различните институции. Административните области са разделени на провинции, които дори надхвърлят държавните граници. Бойците и държавните служители получават заплати от служба, наречена "Мюсюлманска финансова къща", която обединява функциите на министерство на финансите и банка. Бойците получават домове, най-често конфискувани от неверници и избягали държавни служители, и между 400 и 600 долара на месец.


Бедните получават помощи – вдовиците получават до 100 долара за себе си и за всяко едно от децата си. "Ислямска държава" полага усилия да поддържа цените ниски, а търговците, които манипулират цените, биват наказвани. Въведено е ислямско данъчно облагане върху богатите търговци и семейства.


Анализаторите оценяват, че "Ислямска държава" печели десетки милиони долари от продажба на петрол от контролираните от тях находища в Сирия и Ирак и от откупи.


Независимо от целия прагматизъм идеологията също играе важна роля в успехите на екстремистите. Обявявайки те се за нов халифат, те приличат множество джихадисти и експерти от различни държави. Твърди се, че доброволците са хиляди, а богати ислиямисти от целия свят изпращат пари, за да поддържат новата държава.


Според жители на Рака групировката има три оръжейни фабрики, които произвеждат най-вече ракети. За "Ислямска държава" работят и учени, сред тях мюсюлмани от Китай. Организацията инвестира и в създаването на следващото поколение джихадисти с помощта на програми за начално, средно и университетско образование, които са центрирани около исляма. Образование се дава и на жени, стига да решат да участват в бойни действия и да приемат "истинския ислям". "Ускорени курсове" за новопристигналите се организират в джамиите.


"Всеки три дни при нас идват 1000 нови бойци. Домовете за гости преливат от муждахидини. Нямаме вече къде да ги настаняваме", коментира арабски джихадист от "Ислямска държава".

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Като Русия на Путин.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Кога най-сетне цивилизования свят ще прогледне, че ислямът е заплаха за човечеството и да го забрани! Който иска да го изповядва- за върви на майка си в ...родината!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Как "Ислямска държава" гради държавност
  ----------------------

  Определено по Руски стил.

  If you are going through hell... Keep going!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  "Всеки три дни при нас идват 1000 нови бойци. Домовете за гости преливат от муждахидини. Нямаме вече къде да ги настаняваме", коментира арабски джихадист от "Ислямска държава.Вие малоумници кога ще започнете да се хвалите,че вместо убийци произвеждате лекари,учители,инженери,архитекти,кога бе?Когато хората работещи тези професии значително надвишат бойците ви,тогава света ще ви повярва,че се борите за някаква ваша държава.Сега просто само убивате заради самото убийство,просто се кефите да убивате и нищо друго.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  Така се печели простолюдието.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Тъмните сили идат. Тия "хора" само могат да рушат и да грабят, не могат да сътворят нищо полезно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 997 Разстроено

  "Анализаторите оценяват, че "Ислямска държава" печели десетки милиони долари от продажба на петрол от контролираните от тях находища в Сирия и Ирак и от откупи."

  Ако някой наистина иска да спре тези главорези трябва да спре паричните преводи, купуването на петрол и всякакви други стоки от тях. Останалото ще свършат те самите, когато останат без пари.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Тези изверги и главорези много ми напомнят "партизаните" по 9 септември, които за броени седмици след преврата са набъбнали от няколкостотин заблудени лумпена до десетки хиляди кандидати за служба в "народната милиция" - с единствената цел безнаказано да режат глави на "буржуи" и да им вземат имотите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Чудно ми е кой купува петрол от тях за да имат пари да изграждат "държавата" си?

 10. 10 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Те нека градат държавност. Много бързо се изравнява като почнат да валят томахоуковете или в случая дроните. Ако продължават с екзекуциите на журналист в най-скоро време няма да могат да мигнат май.

 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Четейки статията, в главата ми се въртеше думата комунизъм.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Все едно чета за "Новорусия".

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Съжалявам, но трябва да ви обърна внимание да си проверявате или поне прочитате текстовете преди да ги публикувате.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 14. 14 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Всеки три дни при нас идват 1000 нови бойци. Домовете за гости преливат от муждахидини. Нямаме вече къде да ги настаняваме"
  ==================================
  Предполага се че тази армия вече наброява 100 хиляди и непрекъснато се увеличава. А другия голям источник на доходи за тях е получаването на откупи от отвличания. И докато САЩ заявиха че с терористи не преговарят, и на техните два журналиста им отрязаха главите, европейците плащат и техните журналисти са освободени. Още веднъж се вижда как късогледата европейска политика да се откупят от терора с пари, ще доведе до още повече отвличане на европейски граждани и усилване на терора. Да припомня само че когато сомалийските пирати опитаха такива отвличания с цел откуп на граждани на САЩ и Русия, получиха адекватен отговор и от двете страни. От тогава започнаха да отвличат предимно европейци. Те не създават проблеми и са готови да плащат.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 15. 15 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#9:"antoni"]Чудно ми е кой купува петрол от тях за да имат пари да изграждат "държавата" си?[/quote]
  Попитай Ердоган за това.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 16 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Бедните получават помощи – вдовиците получават до 100 долара за себе си и за всяко едно от децата си. "Ислямска държава" полага усилия да поддържа цените ниски, а търговците, които манипулират цените биват наказвани. Въведено е ислямско данъчно облагане върху богатите търговци и семейства.
  -------------------------
  Фанатизма и дивашката им нетолерантност разбира се са отвратителни ,но явно и ние нещо можем да научим от тях.
  Колкото и да ги плюем( и аз в това число),явно са въвели няква социална справедливост която при нас липсва напълно.
  Със сигурност това оказва влияние за поддръжка от страна на обикновеното население.

 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Такааа, я да видим с какво са въоръжени "спонсорираните и въоръжавани от Запада" ислямисти ! Какво се вижда на снимката: ислямиста на бронираната машина е въоръжен с калашник, а бронираната машина е .... даааа съветска/руска БМП-2.
  Ако искам да падна на нивото на форумните ислямкомунета бих казал, че Русия въоръжава ислямистите. В това би имало доста логика защото Русия се храни основно от петрол и газ, и нея напълно би я устройвало да има проблеми с доставките на петрол и газ от Близкия Изток.
  Понеже не съм на нивото на ислямкомунетата ще кажа, че това най-вероятно са трофейни оръжия от армията на Асад или от армията на Ирак, или закупени от алчни търговци на черния пазар.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#16:"naka2911"]Колкото и да ги плюем( и аз в това число),явно са въвели няква социална справедливост която при нас липсва напълно. [/quote]

  Какво чакаш? Заминавай за социалистическия рай.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Да не се опитват да градят,а скорошно да се разградят.

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#9:"antoni"]Чудно ми е кой купува петрол от тях за да имат пари да изграждат "държавата" си?[/quote]

  Всеки може да го купува. На петрола няма табела с произход. Дори ние можем да си караме колите с продукти от такъв петрол.
  Винаги можеш да намериш алчни търговци, да им дадеш добра цена и те да ти го пласират. Измислят му някакъв приемлив за света произход и готово.
  В държава като Пакистан дори няма нужда да крият произхода. Имам такива съмнения и за Турция. И др., и др.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  Как "Ислямска държава" гради държавност?

  С ежедневно насилие, терор, сплашвания и рекет! Ето така!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#16:"naka2911"]Фанатизма и дивашката им нетолерантност разбира се са отвратителни ,но явно и ние нещо можем да научим от тях. [/quote]Ще бъда доволен да споделиш какво е то? По същия начин на власт са дошли болшевиките през 1917 и националсоциалистите през 1933. Какви са последиците предполагам дори ти знаеш.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "magen_enoshi":

  Да, ама Ердоган е включен в коалициятпа за борба с джихадистите.

 24. 24 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Добре де, при всичката тази информация, защо не бомбардират масирано това сборище на отрепки??!! Какво още чакат?!

 25. 25 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#7:"BlueWater"]Ако някой наистина иска да спре тези главорези трябва да спре паричните преводи, купуването на петрол и всякакви други стоки от тях. [/quote]
  Да, но явно ЕС не иска да спре главпрезите. И нормално, след като ги финансираха 3 години и половина от какъв зор сега да разрушават тези усилия?

 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 625 Любопитно

  Присъствието на думата "държавност" в заглавието определено не е на място.

  За каква държавност говорим, след като всичко се крепи на страх, религиозен фанатизъм и насилие.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Нищо по-различно от мракобесния бандитски бантустан, който талибаните си направиха в Афганистан преди 18 г. Просто сега се шуми повече около поредния халифат. И преди талибаните беше същото. По време на руската окупация, имаше цели мрежи от джихадистки организации рекламиращи и привличащи "правоверни" бойци от целия свят за борба с нашествениците и много хора отиваха там, дори и да не знаеха къде точно на картата е Афганистан.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 28. 28 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "antoni":

  Всяка държава, която може да се докопа, тоест съседните им. Продават го над два пъти по-евтино. Затова и върви като топъл хляб. Турция е една от държавите, които го изкупуват на черно чрез посредници. Но това си е съвсем в реда на нещата. Морал и ценностите може да съществуват само когато цените са сходни. При разпродажба, отстъпват.

  Явно на населението от завзетите райони е започнало да им харесва или са се примирили със статуквото, защото Европа и САЩ вече започнаха да сформират коалиция за военна намеса.

  Ама много ясно, че ще го направят. Нали господата са решили да използват находищата, а тия джихадисти им ги взеха. И сега не само че не могат да си ползват концесиите, ами и не могат да се вредят на ниските цени. Ебаси. Време е за демократични ценности. Либия RELOADING...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Такова управление, при което държавата владее и контролира всичко, сме го виждали и краят му е ясен.

  Дали идеологията е комунистическа или религиозна / ислямски фундаментализъм / е без значение.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 31. 31 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#24:"Totenkpof"]Добре де, при всичката тази информация, защо не бомбардират масирано това сборище на отрепки??!! Какво още чакат?![/quote]
  Защото ЕС и САЩ са на страната на халифата. Формално ислямистите и Запада са врагове. Но само формално. САЩ цвъкнаха 2-3 пъти с бомби, убиха 5-6 ислямиста. Ислямистите резнаха две глави. Общо 7-8 човека, естествено, съпроводени с грандиозна медийна кампания, точно колкото да се измият очите. С това се изчерпва цялата вражда между Запада и Хаилфата. Тоест, враждебното отношение един към друг е много повече демонстрационно, отколкото реално.

  А в същото време и Запада и Халифата водят ожесточени войни със стотици хиляди жертви срещу Русия и нейните съюзници в Близкия Изток. Ето това е реална война. Преброяваш жертвите и разбираш кой срещу кого воюва и кой срещу кого позира.

 32. 32 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#22] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Терора който са въвели болшевиките разбира се е отвратителен и неприемлив,никога не съм го отричал.Но по справедливото разпределение на собствеността и благата е правилно.
  Какво неправилно има в това да се изгради една далеч по-социална държава?

 33. 33 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Сега някои малки уточнения,на жените на които им се дава възможност да работят е за сексуално обслужване на бойците, за набиране на обслужващ персонал, който освен жени, включва и деца от женски мъжки пол, пак за същата работа, а през останалото време работят като нравствена полиция, която контролира жените да спазват точните ислямски закони. Та това за работещите жени, приели истинския ислям, а населението се чувства по сигурно, защото вече подчинено, няма кой да ги избива, освен ако са непослушни. Сега финансирането, освен чрез продажбата на петрол и заграбената плячка от хорските и национални богатства в Турция, върви много скъпо и продажбата на човешки органи, отново в Турция, чийто източник са отвлечените, ако евентуално не са откупени. Но и явно има и основни спонсори, от където идват многото пари, всъщност те се знаят - държавите от Голфа. Но това предполагам ще почне да се коментира' когато за съжаление е отново много късно.

 34. 34 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Стана дума за Асад. Когато преди три години Асад се заинати да остане на власт и започна с диващините, ИД ( Ислямска държава ) беше почти неизвестна малка фракцийка под друго име, неотдавна бита и наритана от американците от Ирак.
  В Ирак нещата не бяха добре, имаше тероризъм, но поне нямаше ислямистка армия и цели територии под неин контрол.
  Тогава много хора в този форум предупреждавахме, че нещо такова ще се случи, че със диващините си Асад ще налее вода във воденицата на ислямските радикали.
  Комунетата това не ги вълнуваше, за тях беше важно бащицата им на всяка цена да се закрепи.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Сега комунетата-путинофили се пънат да се изкарат антиислямисти. Не дрОгарЕ, вие сте си първи дружки. Вие и гАспадаря ви в Кремъл не сте направили нищо против ислямизма. За сметка на това не престанахте да ръсите клевети срещу единствената сила която реално се бори срещу ислямизма - Запада. Не престанахте да ревете в защита на талибаните в Афганистан, за интернираните терористи в Гуантанамо сякаш са ви наели за адвокати, за битите във Фалуджа ислямисти предшественици на ИД.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Кой бе дрОгарЕ смаза талибаните и Ал Кайда в Афганистан, кой би ислямистите в Ирак, кой ги натика в Гуантанамо, кой ги би в Мали, кой сега помага в Ирак. Жокер - не сте вие дрОгарЕ. Вие само сипехте лъжи и клевети срещу Запада.
  Това ви прави първи съюзници с ислямистите, вие сте си дружки с тях. Това е факт дрОгарЕ ислямкомунета.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 37. 37 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В цялата тази работа има един факт който ме притеснява сериозно - обезглавявания и т.н. са очаквани, но: "печели десетки милиони долари от продажба на петрол от контролираните от тях находища". Кой е купувача - това е най-важния въпрос? Другото са общи приказки. Най-отговорен(и) за събитията е то(е)зи, които плащат.

 38. 38 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#25:"Отнесен"]Да, но явно ЕС не иска да спре главпрезите.[/quote]

  И къде е казано, че ЕС е длъжен да направи това ?! Защо не се обърнеш към другарите си Путин и Си Цзинпин ?!
  Нали ти си техен човек, ще те послушат.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 39. 39 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#25:"Отнесен"]И нормално, след като ги финансираха 3 години и половина от какъв зор сега да разрушават тези усилия? [/quote]

  Ето го ! Първия ислямкомунистически лъжец се появи !
  Много закъсня бе товарищ. Обикновено заплесквате статията още от самото начало. Като навити латерни сте.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 40. 40 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Страхувам се , че проблема с "Ислямска държава" няма да се реши лесно. Западът стой в основата на проблема и неговото неразбиране води до задълбочаване на същия . Трябва да се тръгне , вероятно, от това защо радикалния ислям намери толкова благотворна почва в страните на самия запад.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#31:"Отнесен"]Защото ЕС и САЩ са на страната на халифата. Формално ислямистите и Запада са врагове. Но само формално.[/quote]

  Тоест да бъдем спокойни ! Според форумните ислямкомунета за нас като членове на ЕС няма никаква ислямистка заплаха. Всъщност ЕС е съюзник на ислямистите ! Нещо повече, според форумните ислямкомунета, Запада не е просто съюзник на ислямистите - той е техен създател.
  Ми колеги тогава за какво са тези притеснения ! Според Отнесения ислямкомунист ние като членове на ЕС нямаме никакъв проблем !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 43. 43 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  От къде пък го измисли, че петрола няма табела за произход. Не ставай смешен. А и от къде си толкова информиран с какво оръжие разполагат ислямистите.

 44. 44 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  [quote#31:"Отнесен"]САЩ цвъкнаха 2-3 пъти с бомби, убиха 5-6 ислямиста.[/quote]

  Ти не отговаряш за САЩ. Ти отоговаряш за Путя. Кажи той колко бомби пусна и колко ислямисти утрепа.
  САЩ колкото пуснали, пуснали - все е полза. Кажи Путя колко пусна.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 45. 45 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Гради държавност? Съмнително твърдение. По-скоро раздава пари на калпак и при това положение веднага печели последователи. /Да сте видели арабин да работи нещо с ръцете си?/ Спрат ли кинтите, както показва световната история, великата държава се спихва. Опитват се да направят нещо като религиозен комунизъм, а как свърши комунизма, ние си знаем. Пък и създаването на нови държави не се толерира от останалите след ВСВ. Така че бъдещето им е твърде съмнително.

 46. 46 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Странно историческо дежа-вю с идването на власт на Хитлер, с Октмоврийската революция и установяването на социализма в България, например.
  И много жалко, как човечеството допуска повторение на мрачните събития в своята история и даване на възможност на терористи да извършват геноцид!

 47. 47 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#31:"Отнесен"]А в същото време и Запада и Халифата водят ожесточени войни със стотици хиляди жертви срещу Русия и нейните съюзници в Близкия Изток. Ето това е реална война. Преброяваш жертвите и разбираш кой срещу кого воюва и кой срещу кого позира. [/quote]

  Русия в Близкия Изток не си е мръднала пръста. НЕЙНИЯТ СЪЮЗНИК ( той е един ) не води война срещу Халифата, а за да си опази властчицата.
  Точно от тази война на Асад възникна и се разрастна Халифата.
  А жертвите ви са много и ефект никакъв, даже обратен, защото сте некадърни.
  Щатите с три удара с дрони спряха напредването на Халифата в Ирак.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 48. 48 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#41:"baxter"]Честно Янке по голямо ислямокомуне от теб не виждам във форума. [/quote]

  Ха-ха, ето го другото ислямкомуне. Само си се обади.
  Запада на вас ви е враг дрОгарко, а не ислямизма. И за вас важи принципа "врагът на вашия враг е ваш съюзник". Затова вие сте си дружки с ислямистите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 49. 49 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Гради държавност като комунистическите партии след втората световна война. Повръща ми се.

 50. 50 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#43:"baxter"]А и от къде си толкова информиран с какво оръжие разполагат ислямистите. [/quote]

  Ами има снимка бе дрОгарко ! В началото на статията. Виж я и я коментирай. И стотици и стотици други. Даже хиляди.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 51. 51 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  [quote#43:"baxter"]От къде пък го измисли, че петрола няма табела за произход. Не ставай смешен.[/quote]

  Е има ли ?!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 52. 52 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Религията се използва само като средство за постигане на целите на тази група хора. Тя не е причината, но иначе си прав - най-после хората трябва да разберат, че каквато и да е религия (не само ислям) е изключително вредна за обществените отношения и трябва да бъде строго частна работа.

 53. 53 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#52] от "luda_krava":

  И не само религията.Сляпото следване на каквато и да е философия,идеология или принципи води до огромни беди и нещастия.Талибани,фашисти,болшевики,инквизицията,пазарнитеталибани......всички фанатици са бедствие за околните.

 54. 54 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#22:"The Dark Prince Of Bankya"]По същия начин на власт са дошли болшевиките през 1917 и националсоциалистите през 1933. [/quote]

  Националсоциалистите идват на власт, чрез нормални демократични избори. Просто, народа ги избира свободно. Чети повече история .

 55. 55 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#23:"baxter"]Да, ама Ердоган е включен в коалициятпа за борба с джихадистите. [/quote]
  Какво се чудиш. Кери искаше да включи Катар, основния спонсор на терора, в комисията за намиране решение как да спасят Хамас в Газа, а също така и Турция, която е другия политически потдръжник на Ислямските братия.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 56. 56 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Скоро ще им свърши рахатлъка, само алах откъде ще докара толкова девици...?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 57. 57 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ian Smith":

  Янке, Янке, чудя се на плюсовете които получаваш. За да си ислямокомуне първо трябва да си ислямист и комунист под прикритие, какъвто си ти. Всеки може да се поразрови във профила ти и да се подсети страстта с която подкрепяш терористите, до такава, че вече си мислих че си на бойното поле. Ах ти стара комунистическа тояго, неуморен си да лъжеш.

 58. 58 Профил на galinius
  galinius
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Ислямска държава" гради държавност ... То и Саддам си беше изградил държавност , ама видяхме какво стана !

 59. 59 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сигурно и тия като ги наритат един ден, ще има бабички да разправят: ох, ама колко беше кисел'то мляко по идилско, ама как нямаше безработица

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 60. 60 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "Отнесен":

  За какво да водят война с регионалната сила Русия? Не съм забелязал нито ислямистите, нито САЩ да са проявили някаква агресия срещу Русия. Но пък тази лъжа, която току ще снесе служи много добре Путя да си узурпира властта. И ти - право в тая схема. Конвертирана безплатна мурзилка - любимата на Путя.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 61. 61 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Анализаторите оценяват, че "Ислямска държава" печели десетки милиони долари от продажба на петрол от контролираните от тях находища..."
  Кой го купува този петрол? За къде отива? Към Турция ли?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 62. 62 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#55] от "magen_enoshi":

  Нищо вече не е в състояние да ме учуди.

 63. 63 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ian Smith":

  Какви снимки бе началник, които ти ли гледаш? А ти не стигаш по далеч от руските сайтове, защото си неграмотен и освен от руска от друга реч не зацепваш. Досаден си.

 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "Ислямска държава" печели десетки милиони долари от продажба на петрол от контролираните от тях находища в Сирия и Ирак и от откупи
  *******************

  Главният въпрос тук е, кой купува този петрол и защо не е заклеймен досега?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Предвид,че фанатиците се организират доста добре, плановете им за разрастване към Европа изглеждат реални.

 66. 66 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е как, върху руините на освободените от САЩ държави.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Гневно

  Гнусни фанатици! Крайно време е цивилизования свят да се обедини срещу тях и да ги избие до крак! С паразити се постъпва само по един начин - унищожават се, докато е време, преди да са се размножили и плъзнали навсякъде. Щото едва ли ще се задоволят с териториите, които вече са завзели, канят се да тръгнат и към Европа и "да върнат към исляма" всички онези места, които са били владяни от мусулмани през годините.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Това викторина ли е?

  Да опитаме с: обезглавяване на журналисти?

 70. 70 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 367 Неутрално
 71. 71 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Това поведение отдавна е наблюдавано при групировката Хамас в палестинската 'автономия'. Там от години градят 'авторитет' и печелят простолюдието с пари на калпак ,безплатен хляб и други стоки от първа необходимост, пари за вдовиците и сираците на самовзривяващите се мъченици на Аллах и така нататък. Простия мюсюлманин явно лесно се респектира от такива блага получени с послушание и подчинение, макар че ще му се налага да работи като роб на главорезите. Ако сте гледали наскоро един документален филм по NG за премеждията на един канадски журналист и една турска журналистка в Ирак сте се убедили,че там авторитетът е само на по-силния. Абсолютна анархия , пълен хаос и управлява само силния на деня, макар ,че може да е краткотрайно, след това идва някакъв нов бабаит претендиращ да е валията и господар на живота на другите и така до безкрайност, по-точно докато бъдат натръшкани всичките от някоя цивилизация като европейската/американската , на която рано или късно и писва и влиза нормално в ролята на световна полиция налагаща цивилизования ред.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 72. 72 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Исляма има предимството ,че не се подава на промени от съвремените условия!
  Исляма се ползва от достигнатите пстижения на християнството в реалната наука!
  Но те така са повярвали в моралните цености на християните ,че няма да използват силата срещу тях ,че вече и мислят да наложат в света религията си!
  Наистина ли християнството ще допусне това да стане!?!?!

 73. 73 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Цялата работа ми напомня подема след "революцията" на Кастро в Куба преди 54 години. Първоначално голямо въодушевление и масово раздаване на блага на населението от складовете на стария режим и на имащите. Бедните мислеха, че е настъпил рая в Куба и викаха на вожда "Да живей!". След като се опразниха складовете, трябваше да се работи и да се въведе купонна система. Настъпи известно охлаждане на страстите, което с времето премина в отчаяние от хроничния недоимък. Последният трае до ден днешен, ама диктатурата не пада.
  Нищо ново под слънцето.

  heruvim
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  [quote#72:"galbi"]Но те така са повярвали в моралните цености на християните ,че няма да използват силата срещу тях ,че вече и мислят да наложат в света религията си!
  Наистина ли християнството ще допусне това да стане!?!?! [/quote]

  Християните и християнските държави няма да допуснат това... убеден съм в това. Всъщност идиотите от ИД не представляват всички мюсюлмани, мнозинството нормално мислещи мюсюлмани са срещу тях.... в момента светски Ирак, Сирия и автономен Кюрдистан водят война срещу ИД! ИД няма да има силите дори да се наложи в Ирак и Сирия, а какво остава за останалия свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Ислямска държава" гради държавност точно както комунистите градиха светлото бъдеще след 1944 - повсеместен терор 24/7 и пълна изолация от останалия свят.

  Моралът не е порок!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK