Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© ReutersТази седмица се навършиха 10 години от трагедията в южния руски град Беслан, в която тридневна заложническа драма приключва със смъртта на над 300 души, повече от 180 от които - деца, и раняването на почти 790. Олга Альонова е отразявала като журналист по това време войната в Чечения и случайно се оказва до Беслан. Десет години по-късно тя написа за сайта pravmir.ru спомените си за преживяното между 1 и 3 септември 2004 г. Официалното разследване не установява вина на когото и да е от руските и местните власти.


В Чеченската република тъкмо бяха приключили президентските избори. Това беше сложна и дълга командировка. Съвършено изтощена пристигнах в Пятигорск, за да отпътувам със самолета на следващия ден от Минералние води.


Пятигорск е особено място, където след дълги месеци посред разрушителната война в Чечения журналистите идваха на себе си. Свикваха с мирния начин на живот. Към водата от чешмата. Към тротоарите и пътищата. Към живота без изстрели. Към живота без страх. Тези дни между Чечения и дома за мнозина бяха просто нужни - за да се върнат в долу-горе адекватно състояние и да не се хвърлят на земята от всяко хлопване на врата.
За мен Кавказките Минералние води не са просто мост между войната и мира. Това е Лермонтов, планината Машук над града, в подножието на която се е състоял онзи дуел и където днес има паметник с грифони. На такива места се издигам на половин метър над земята. На война често си повтарях стиховете на Блок, лермонтовската поема "Мцыри" и 22-ри псалм - мисля, че ми даваха втори живот.


Прекарах целия ден на Машук. Бях готова за завръщане към мирния живот. Но рано сутринта ми позвъниха и самолетът отлетя за Москва без мен, а аз заминах за Беслан.


Нататък всичко е като в черно-бял кино преглед. Няма цветове и миризми. Между ярките и контрастни образи лежат черни дупки. Преднамерено не чета записките и статиите си от този период. Днес пиша само това, което си спомням тук и сега.


Площадът пред Дома на културата на Беслан е запълнен с народ. В очите на жените се чете страх. Една плаче - ругаят я - един вид, не оплаквай, сама ще докараш бедата. Тя си запушва устата с ръка. Страх ги е и да плачат. Страх ги е да мислят за лошото. Страх ги е да разговарят с журналистите. И журналистите се боят. А какво да питаш "Как се чувствате? Страх ли ви е? Какво мислите за случващото се?" Всички въпроси са безсмислени и отвратителни. Седя на стъпалата на Дома на културата с някакви жени. Навсякъде е плъзнал лепкав, задушаващ, отвратителен страх. До Училище №1 има 300-400 метра.


Излиза представител на властите, местен чиновник. Ролята му се свежда до съобщаване на информационни справки за журналистите. Казва - в училището има 350 заложници. Създаден е оперативен щаб. Никакви искания не са отправяни от терористите. Тази версия той ще поддържа още едно денонощие.


Но на втория ден целият площад вече знае, че в училището не са 350 души. Роднините на учениците са се събрали и са преброили. И казаха на журналистите - там има 1200 заложници.


От този момент никой вече не вярваше на властите.


"Лъжат - казваха си един на друг и на мен. Там не са 350, а 1200." Но щабът още известно време не реагира на свидетелствата на роднините и продължаваше да съобщава за 350. И до днес не разбирам кому беше нужна тази лъжа.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


В началото на ХХI век руската власт прие стратегията да не се водят никакви преговори с терористи. Но тази стратегия струваше твърде скъпо. Терористите предадоха бележка с искане за преговори. Искаха прекратяване на войната в Чечения. Извеждане на войските. Освобождаване на задържаните бойци.


За преговорите искаха четирима души: Аслаханов, Дзасохов, Зязиков и Рошал. Но федералният оперативен щаб не им разреши да отидат на преговори. (Бел.ред.: Асламбек Аслаханов е о.з. генерал от милицията, известен противник на силовите действия на Русия в Кавказ и посредник в преговори; Александър Дсзасохов тогава е президент на Северна Осетия, в която се намира Беслан; Мурат Зязиков е президент на Ингушетия; Леонид Рошал е прочут педиатър и участник в преговори по подобни кризи.)


След това наличието на политически искания потвърди единственият оцелял от бойците - Нурпаша Кулаев, но съдиите прецениха, че думите му не са убедителни. Четиримата посочени споделиха по-късно в различни интервюта, че не са им разрешили да отидат да преговарят в училището.


Нощувахме в хотела в Беслан, в който имаше само няколко стаи, годни за спане - в останалите нямаше дори легла. Но всичко бе пълно с народ. Спяха на пода, в коридорите. Непрекъснато накой става и отива да научи нещо ново. После го съобщава на другите.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


Така минаха две нощи. През това време откъм училището се чуваха изстрели, там ставаше нещо страшно, но още никой не знаеше, че в първия ден бойците са разстреляли по-здравите мъже, способни да окажат съпротива. Никой още не знаеше, че заложниците са започнали да пият урината си, за да не умрат от жажда. Но тежкото предчувствие, че се случва нещо ужасно, е притиснало сърцето. Спомням си това чувство. Някъде дълбоко в душата си усещаш, че вече няма изход.


Хората на площада гледаха вяло. Вече плачеха мнозина. От умора, от неизвестността, от съжаление към децата.


Експлозиите и изстрелите на 3 септември започнаха изведнъж, като по команда. Жените започнаха да вият. С колегите се хвърлихме към училището. На пътя застана местен опълченец, хвана ме за ръката и вика: "Там стрелят!" Изскубнах се, той не тръгна след мен, а се опита да спре и останалите.


Дотичах до някакъв павилион до пететажен блок. През пътя вече виждах училището. Там ожесточено се стреляше. До мен стояха много хора. Първо гледах изправена, но след като няколко куршума се забиха в павилиона, всички се приведоха и залегнаха, някои се скриха зад него.


Времето спря.


Не помня колко продължи всичко. Следващият кадър е, че в училището вече не се стреля. Стреля се някъде зад него. А откъм училището носят деца. Живите товарят в коли и те веднага потеглят.


Стоя на тревата и гледам едрите, потни и мръсни опълченци. Лицата им. Яки кавказки мъже плачат.


Носят деца и плачат.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


С периферното си зрение улавям странно движение отдясно - хората се раздвижват. И виждам - на стотина метра от мен, на освободената трева, опълченците внимателно полагат детски тела.


Спомням си момиченце с дълга коса и дупка от куршум в тила. Слабичко, само по панталонки. В спортната зала, където са държали заложниците, е било много горешо. Децата са се събличали. Това момиченце също е искало да пие. Така и не се е напила преди смъртта си. Беше на 8 години. И до днес е пред очите ми.


Това е единственото, което помня.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


Чак вечерта се изля страхотен дъжд, сякаш небето се разтвори и върху земята се изсипа цялата скръб на света.


Никога не съм виждала подобен дъжд. В него имаше нещо старозаветно - както и във всичко, случило се в този ден. Сякаш на света никога не е имало любов. Само болка, смърт и отчаяние.


Отказвах да разбирам това, които виждах със собствените си очи.


Разбирах само, че ако остана, ще полудея.


Разрешиха ми да си тръгна. От редакцията пристигна колега, който остана в Беслан. Сутринта на 4 септември минах през центъра на града. Площадът бе покрит с черни найлонови чували на редици. Между тях крачеха черни жени. Повдигаха края на найлона, гледаха. Дръпваха се. Викаха. Плачеха. Падаха.


Това е последният образ в главата ми от тези старозаветни дни.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


Върнах се след 40 дни. Хората се бяха променили. Бяха станали някак прозрачни и избледнели. Търсеха някакви знаци. На помените ми разказаха съня на позната в града жена - съпругът й е бил директор на Училище №1 и починал от инфаркт още преди терористичния акт. Жена му сънувала, че и там има Училище №1 и загиналите деца вече учат в онова училище. А мъжът й е директор. Вероятно е бил много добър човек.


Разказваха ми как са грешали специалистите и майките погребвали децата си, а после им казвали, че всъщност техните деца още са в моргата. И ги погребвали отново. Или пък как предавали на роднините, вече погребали деца, останки от телата им.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


Когато ги погребвали, още валял дъждът, започнал на 3 септември. Земята подгизнала и не можели да спуснат ковчезите. Хората казваха, че земята не искала да ги приеме, защото в тях лежали тези, на които им е твърде рано.


На 40-я ден на новото голямо гробище, израснало за няколко дни, пуснаха бели гълъби. И изведнъж от съседното старо гробище се вдигна ято врани и се опита да ги прогони. Ние, стотина души, стояхме и гледахме в небето, сякаш там се решаваше нещо много важно. Бялото и черното ята се виеха над главите ни няколко минути, после черното отлетя, а белите гълъби накацаха по пресните гробове.


Това гробище беше кръстено "Градът на ангелите".


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


Винаги, когато посещавам Града на ангелите се чувствам като в онзи старозаветен Беслан - малък, безпомощен човек, смазан от страшна стихия. Тук винаги има сълзи, няма и как да бъде иначе.


Веднъж пристигнал мюсюлманин от Татарстан. Събул обувките си и минал през гробището на колене. Спирал се пред всеки гроб и пред паметника на загиналите от спецотряда "Алфа". Разказа ми го Сусана Дудиева, ръководител на комитета на майките от Беслан. Това я потресло, защото дотогава мислела, че гробището е свято само за майките.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters


В първите 40 дни след трагедията във Владикавказ (столицата на Северна Осетия) имаше разгорещени глави, които искаха да отмъстят за Беслан. Призоваваха да се тръгне към съседна Ингушетия, защото бойците бяха дошли оттам. Дори една такава колона беше потеглила, но я спряха. Убеждаваха ги, разговаряха... Владикавказ беше пълен с военна техника. Осетино-ингушетският конфликт от началото на 90-те години можеше да избухне с нова сила.


В онези дни срещнах в Беслан младеж, който бе изгубил в училището майка си, брат си и двугодишния си племенник. Когато умре човек, в къщата му отварят вратата, за да могат хората да влязат и да се сбогуват. И този младеж ми каза: "На кого да отмъщавам? Защо? За да отвори още някой вратата?"


Не знам чия е заслугата тези обезумели от мъка хора да бъдат спрени, да не избухне война, да не се увеличи десетки пъти броят на жертвите от Беслан. Но мисля, че това е заслуга на жителите на Беслан. На майките, бащите, братята и сестрите на загиналите. Не видях у тях ненавист. Не съм я виждала и никога след това. Това вече беше друг, новозаветен Беслан. Прекланям се пред тези хора. Душата ми е завинаги с тях.


Спомен за Беслан: "Ако бях останала, щях да откача"

© Reuters

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 789 Неутрално

  От руснаците друго не може да се очаква.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  Беслан е паметник на руската негодност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 421 Неутрално

  И в крайна сметка, във всеки конфликт бил той заради идеали, политика или интереси винаги страдат обикновените хора.

 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Това е едно от стъпълата, по които путлер направи образа си на "непреклонен". Целият му политически път е демонстрация на жестокост, но робските медии я представят като "мъжественост".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  Путин е олицетворение на Злото !

  klimentm
 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#4:"Музар - 10|2"]стъпълата[/quote]
  стъпала

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Тери Пратчет казва-Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  [quote#4:"Музар - 10|2"]Целият му политически път (на Путин) е демонстрация на жестокост, но робските медии я представят като "мъжественост".[/quote]
  Жестоки са слабите хора. Така те се опитват да подменят истината за себе си.
  Само истински силни хора могат да простят на мъчителя и убиеца. Като хората от Беслан.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#5:"klimentm"]Путин е олицетворение на Злото ! [/quote]
  Значи има хора, които взимат за заложници деца, отнасят се с тях като животни, готови са да взривяват всеки който не се съгласи с тях, тероризират, заплашват и измъчват напълно невинни хора и малки деца и накрая Путин е Злото. Това е някакъв тип холивудска логика ли?

 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Сега тук ще се изсипят тонове симпатии към чеченските ислямисти . И тонове съжаления, че злата Русия не е позволила създаването на терористична Ислямска държава в Чечня. Терористичното дело на чеченските ислямисти ще бъде представяно за справедливо и оправдано, а противодействието срещу него - за зло и мракобесно.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Снимките са много силни!
  Не поради способностите на фотографа, а поради събитието което отразяват.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#10] от "Отнесен":
  Как може да имаш наглостта и безочието да се появиш и да коментираш по този начин тук!?
  Имаш ли страх от бога!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  [quote#4:"Музар - 10|2"]Това е едно от стъпълата, по които путлер направи образа си на "непреклонен".[/quote]

  Руснаците винаги са се гордеели, че за тях човешкият живот не представлява стойност. А конкретно Путин е достоен наследник на Ленин и Сталин - двама патологични убийци, за които смъртта на няколкостотин, няколко хиляди или няколко милиона души е била оправдана "по целесъобразност".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Това, че някой е проявил такава жестокост, съвсем не оправдава действията на другия.

  п.п. Тази тъпа и нехуманна логика е много характерна червените.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Вината за тази трагедия е в руския империализъм, който не позволява да има независима чеченска държава, както тъпче десетки народи в Руската федерация. Т.нар Руска федерация е концлагер на народите.

 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#14:"Храбър"]Това, че някой е проявил такава жестокост, съвсем не оправдава действията на другия. [/quote]
  Кои действия, че е защитил собствените си деца срещу въоръжени фанатизирани идиоти с всички възможни средства?

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  [quote#16:"Дяволът членува в БСП и живее в Кремъл"]….както тъпче десетки народи в Руската федерация. Т.нар Руска федерация е концлагер на народите.[/quote]

  Както се опитва да тъпче и всички свои съседи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Според конституцията в състава на Руската федерация влизат 83 субекта, 46 от които се наричат области, 21 — републики, девет носят името край, два са градове от федерално значение, четири са автономни окръзи и един е автономна област.

  Тези 21 републики трябва да си бъдат независими държави, защото нямат нищо общо с Русия като народ и ценности. Но руският ботуш жестоко ги тъпче.

 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#16:"Дяволът членува в БСП и живее в Кремъл"], който не позволява да има независима чеченска държава[/quote]
  Чечения е част, субект в състава на Руската федерация. Значи опълчението на Донбас са сепаратисти, а чеченците - джихадисти - борци за независимост? Страшна логика.

 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1657 Гневно

  А сега на кого разчита Русия???
  На чеченските терористи е от това по безнравственно здраве му кажи.
  Вчера се навършиха 70 години от нападението на СССР над България дано се пържите в ада руски подлоги.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че Путя е зле, зле е, но смятам, че най-виновни за всичко са безчовечните ислямисти, които са способни на подобна жестокост, меко казано.

  Статията е покъртваща просто. Бих казал браво на авторката, но предвид повода и това даже е неуместно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  [quote#17:"Каишков - Гласът на Америка"]Кои действия, че е защитил собствените си деца срещу въоръжени фанатизирани идиоти с всички възможни средства?[/quote]
  Моля!?
  Защитил!?
  Чувстваш ли какви глупости плещиш!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  [quote#17:"Каишков - Гласът на Америка"]че е защитил собствените си деца ...[/quote]

  ... избивайки ги с артилерия?

  Действително, единствено умастникът Каишков е всъстояноие да отдели (секретира) подобна "мисъл"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  [quote#24:"Norman Granz"]умастникът [/quote]

  участникът

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#13:"Norman Granz"]Руснаците винаги са се гордеели, че за тях човешкият живот не представлява стойност.[/quote]

  Да, не ценят собствения си живот. Как да оценят чуждия. Още по-малко могат да съпреживяват.

  Един ужасяващ разговор за руската "душа":
  http://www.snob.ru/selected/entry/80436
  Как тут жить дальше?

  А кто мы?

  Мы — матрешки в камуфляже.

  Русский мир без границ. Мы все русским мирром мазаны.

  Матрешки победят, потому что русская душа боится смерти меньше других, меньше всех. А потому она меньше боится смерти, что она закреплена не за личностью, которая берет ответственность за жизнь, а за человеком, у которого нет представления о какой-то там ответственности.
  ...
  А Китай? Там тоже не боятся смерти?

  Мы готовы наперегонки с китайцами соревноваться, кто меньше боится смерти.
  ...
  Что будет?

  Ничего не будет.

  Тайное стало явным.

  Для подавляющего меньшинства.

  Да, со временем можно будет снова сходить в Европу, хотя мы дали подлинную причину нас ненавидеть полякам, балтам, даже болгар смутили.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Това нщмаше да се случи ако той не беше проявил жестокоста си в Чечня! Не забравяй това!

  klimentm
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1952 Разстроено

  - Взривовете по влаковете в Испания
  - Ударът по двете кули в САЩ
  - Беслан и Остнорд в Русия
  - Взривът в Бостън
  - Атентата Турция
  - ... сега ИДИЛ и кланета на християни
  - обезглавяванията по телевизията
  # врагът е един и същ - ислямистите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#20] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Чечня е реален субект, признат от всички, докато т.нар. Донецка и Луганска народни републики са бандитски и непризнати от никога формирования.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  [quote#20:"Каишков - Гласът на Америка"]Значи опълчението на Донбас са сепаратисти, а чеченците - джихадисти - борци за независимост? [/quote]
  Не се и опитвай да сравняваш двете събития!

  Защо толкова години нямаше никакви "опълченци" (по-правилно е да се наричат терористи, и едва след като Русия реши, че е заплашена от нормалното желание на Украйна да се присъедини към ЕС, те се появиха?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#28:"dark'star"]# врагът е един и същ - ислямистите[/quote]
  Радикалният ислям и радикалното путлерправославие имат едни и същи корени и създател. А това, че понякога си забиват един друг нож в гърба е като при Сталин и Хитлер.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Прословутата руска некадърностава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1459 Гневно

  Поредното доказателство, че ислямистите не са хора, че за тях човешкият живот няма значение, дори и да се отнася за деца. По нищо тези терористи, в Беслан, не се отличават от Хамас, които също използват училища и се крият зад деца, за да задоволят извратеното си желание за кръв и убийства.
  Мир на душата на загиналите и вечен ад за ислямистките изверги!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#33:"Barcelina"]По нищо тези терористи, в Беслан, не се отличават от Хамас[/quote]

  Май не си прочела ПОНЕ тази статия (която е предимно емоционална), не говоря за новините от преди 10 години, когато всичко това се случи. Вече имаше интернет. Вероятно можеш на няколко езика да прочетеш сегашни статии, анализи, анали за това масово убийство на деца, което сътвори путлер.

  ПРОЧЕТИ ТОВА ОТ СТАТИЯТА:

  Терористите предадоха бележка с искане за преговори. Искаха прекратяване на войната в Чечения. Извеждане на войските. Освобождаване на задържаните бойци.

  За преговорите искаха четирима души: Аслаханов, Дзасохов, Зязиков и Рошал. Но федералният оперативен щаб не им разреши да отидат на преговори. (Бел.ред.: Асламбек Аслаханов е о.з. генерал от милицията, известен противник на силовите действия на Русия в Кавказ и посредник в преговори; Александър Дсзасохов тогава е президент на Северна Осетия, в която се намира Беслан; Мурат Зязиков е президент на Ингушетия; Леонид Рошал е прочут педиатър и участник в преговори по подобни кризи.)


  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1438 Разстроено

  Спомням си този ужас като ден днешен, този ден си бях в къши болна и цял ден седях пред телевизора и ревях. Както сега, когато чета написаното от руската журналистка.
  Дано никога не се повтарят такива трагедии!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#36] от "Музар - 10|2":

  Прочетох я, сигурно дори по-внимателно от теб. И мнението ми си е същото. Вината е изцяло на ислямските фанатици. Съвсем правилно не е преговаряно с тях, с терористи не се преговаря, не им се плащат откупи, не се приемат исканията им, а трябва безжалостно да се избиват.
  Много дразнят хора, като теб, дето вменяват вина на жертвата, а не на насилниците. Абсолютно нищо не оправдава подобна жестокост, това, че някои си искали независимост, не им дава право да вземат деца за заложници или да избиват деца. Чак ми е неудобно да обяснявам такива прости неща. Същите, като Хамас са и много правилно Израел изобщо не се церемони с тях.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#37:"Jessika"]Дано никога не се повтарят такива трагедии![/quote]

  Докато има МОРДОР (мосдор), никой не е защитен.

  Вчера някъде на естонско-руската граница е отвлечен служител на естонските служби за сигурност. Днес се разменят ноти между Естония и Русия. Това е станало НЕПОСРЕДСТВЕНО след заявената от Обама поддръжка на ВСИЧКИ държави - членки на НАТО.

  Руснаците твърдят, че естенският служител е бил на руска територия и е шпионирал. Естонците - че е отвлечен на тяхната територия. Между другото - станало е в района на Псков - от където са не малка част от Груз-200.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  До коментар [#38] от "Barcelina":

  А кагебейските фанатици ?!

  klimentm
 41. 41 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ами какво да се каже, чалмите са жестоки, като чета коментарите ми се отщява да чета.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#38:"Barcelina"]не им се плащат откупи,[/quote]

  Явно не си в състояние да разбираш прочетеното. Или просто откровенно лъжеш. Никъде няма и споменато за "откупи". Изрично ти цитирах част от статията. Ако не си в състояние да го разбереш сама, без да ти го рисувам с цветни моливи/фулмастери, значи по-нататъчно обсъжден С ТЕБ е "кауза пердутисима".

  Хубав уикенд!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#36] от "Музар - 10|2":

  А иначе, невероятната Ориана Фалачи (мир на душата и) има много добри думи, казани специално за такива, като теб:

  "В случая с чеченците е същото. По времето на трагедията в Беслан нашите вестници правеха чудеса, за да не се подчертае, че палачите в училището всичките са синове на Аллах. Най-напред беше „Осерваторе Романо“.

  И да благодарим на Бога, че след атентата на страниците на благочестив вестник се появи фотография на окървавена ръчица, която люлееше кръстче. Всекидневникът, собственост на Конференцията на католическите епископи, онзи, с който преди три години воювах, защото вулгарно ме беше обидил, публикува редакторска статия, в която се казваше, че поставянето на етикет „ислямски терористи“ на бойците националисти е удобно алиби, за да се оправдаят „нехуманните репресии на Путин“. И така наречените „независими всекидневници“ непрестанно и изключително „добросъвестно“ посочваха факта, че на третия ден специалните части на Путин са атакували, за да се опитат да освободят децата. Мнозина заявяват открито, че разрушаването на физкултурния салон е било предизвикано от тях. И по-голямата част от италианците вярваха, че именно намесата на спецчастите на Путин е довела до толкова смърт. Така че палачът е едва ли не Путин. По телевизиите и по радиото се говореше същото… В това време новината, че похитителите са изнасилили и убили петнайсетгодишни ученички, се чу само в няколко репортажа и бе удавена в реката от напълно излишна информация. И като резултат – малцина бяха тези, които прочетоха изключителната редакционна статия на саудитския журналист Абдел Рахман ал Рашид, публикувана в неговия вестник „Ашарк ал Асат“.

  Същият, който писа: „Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани“?

  http://e-vestnik.bg/7274

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  До коментар [#42] от "Музар - 10|2":

  Къде съм казала, че в случая с Беслан са искани откупи? Говоря по принцип как трябва да се процедира с терористите, а не за конкретния случай. Но, ти си толкова убеден във вината на Путин, че никакъв разумен довод не е в състояние да ти повлияе. Прочети откъса от Фалачи, който пуснах по-горе, макар че... едва ли и той ще те убеди в нещо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#38:"Barcelina"]че някои си искали независимост, не им дава право да вземат деца за заложници или да избиват деца. [/quote]

  Последно: ДЕЦАТА БЯХА ИЗБИТИ ОТ РУСНАЦИТЕ! Не от "терористите".

  Разрови се в нета - имаше и други подобни ситуации, при които "антитерористите" на путлер избиха почти всички заложници. С газ, например.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#44:"Barcelina"]Говоря по принцип как трябва да се процедира с терористите, а не за конкретния случай. [/quote]

  Да слагаш всичко в един кюп не е признак на разсъдителност и не върши работа като "аргумент", а само като бля-бля.

  Приключвам. Не си заслужава да си губя времето с твоите писаници.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 963 Неутрално

  "Отказвах да разбирам това, което виждах със собствените си очи"
  За мен иживо страданието, от онези дни.
  Толкоз мили невинни детски души!!!!
  Ако сомо за миг се замислим колко кратък е престоя ни на тази красиваЗемя, а колко мъка, жестокост ,безчовечност срещаме и причиняваме, няма начин да не полудеем!

 49. 49 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 550 Любопитно

  Как щяха да действат спец-частите, ако дъщерята на Путин беше там? Или детето на някой от обкръжението му. Сигурен съм, че щяха да действат другояче.

 50. 50 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Вината за убитите и ранените е 100 процента на Путлер. Още тогава трябваше да стане ясно на света, че този новопръкнал се нацист ще направи големи поразии....Путлер атакува всяка бивша автономна област и република, която не иска да се присъедини към бившата империя на злото. Ако не беше Путлер, нямаше да има Беслан. Бог да прости загиналите!

  Пазете се от доносника vesolr
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  [quote#49:"jony"]Как щяха да действат спец-частите, ако дъщерята на Путин беше там?[/quote]

  Путин толкова обича дъщерите си, че ги е пратил възможно по-далеч от руската кочина: едната в Холандия, другата в Корея (не Северна).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Докога ще наричате главорези и детеубийци "борци"?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 53. 53 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#49:"jony"]Как щяха да действат спец-частите, ако дъщерята на Путин беше там? Или детето на някой от обкръжението му.[/quote]

  В зоната на АТО в Украйна е големият син на Порошенко. Има малко дете. Порошенко заяви, че ще се БИЕ за целостта на Украйна и свободата й. И го прави.

  Къде са синовете на руските властващи?

  Дъщерята на Лавров - в САЩ. Дето ще ги "бомбят атомно и превантивно"?! Според същия Лавров или Шойгу, или Дугин... има ли значение?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#51:"Norman Granz"]едната в Холандия[/quote]

  Тя поне е имала срама да се изнесе оттам след свалянето на MH17 през юли. Къде е отишла - не знам. И няма значение. Във всеки случай - не в който и да е от дворците на отеца си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "klimentm":

  Не е , Клименте. Той е самото Зло.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#51:"Norman Granz"]Путин толкова обича дъщерите си, че ги е пратил възможно по-далеч от руската кочина: [/quote]

  Съмнявам се да ги "обича". Просто ги е пратил по-далеч от погледа си, да не му се пречкат. Да не му напомнят, че може би е човек, а не ботоксково барби, което се опиттва да върти на пластмасовото си ръстче целия свят, а него го въртят умопобъркани "таркани".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  До коментар [#53] от "Музар - 10|2":

  Това за сина на Порошенко не го знаех - браво, адмирации!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  От това, което чета от години за путиновата политика, стигам до извода, че там - в "правещите" се е настанила една огроомна Царичина дупка (помните ли?). Освен олигарсите с чисто материални интереси, политиката на русия, правена от путлер, е точно политика на илюминати, кашпировци, кръстове и рози... не мога да изредя в коментар цялата психо-патология, все пак . Но обобщаващата картинка е Царичина дупка! У нас я сътвориха военните. И при путлер са същите шапкари, дето гънките им са само по кордата на шапката.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  От днес е, от няколко часа. Журналисти са разпитвали жената на Порошенко. По повод някаква артистична акция, в която участва и ще дари всички пари за АТО. Цъкнах го набързо, без много да се вдълбочавам.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Не го коментирай, не си заслужава! Той просто подменя темата на разговора... Никой не преговаря с терористи! Дори САЩ и Израел. Освен при изключитени случеи. Като този в Беслан. За да извадят от ада един човек (гражданин на държавата им!) и САЩ и Израел преговарят, нали! И освобождават заклети врагове, само и само да спасят гражданите си. САЩ освободиха няколко от лагера в Куба за един заложник в Афганистан. Израел, около 1000 за един свой войник! В статията ясно пише за две неща - за "старозаветния" подход, ще умреш, дори да умрат стотина от нашите и "новозаветния" - прощавам ти, не искам повече убити. За "душата" на руския управник и Душата на обикновения руснак... Това явно убягва на хора като Каишков, нали!!

 61. 61 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#53:"Музар - 10|2"]Порошенко заяви, че ще се БИЕ за целостта на Украйна и свободата й. И го прави.
  [/quote]

  Иначе руските властимащи обясняват как искат да са на фронта , ма пууу като не могат. Те много искали , ма не можели. Като оная п*тка Рогозин

  15.02.1989 - 07.02.2018
 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  [quote#60:"charlesdegaulle"]Не го коментирай, не си заслужава! [/quote]

  Учудвам се как винаги един и същ човек прави най-малоумните, граничещи с клиничен идиотизъм коментари в този форум.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#17:"Каишков - Гласът на Америка"]Кои действия, че е защитил собствените си деца срещу въоръжени фанатизирани идиоти с всички възможни средства?[/quote]

  С първото средство, което му е под ръка - унищожавайки И ДЕЦАТА и "идиотите" (по твоите думи).

  Няма да навлизам в детайли, но за каква "защита" пишеш, при положение, че всички "защитени" са или мъртви, или ранени, или с доживотни психически травми??? Ти вдяваш ли, какво постваш от флашката? Заслужава ли си копейките, които ти плащат?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#45:"Музар - 10|2"]Последно: ДЕЦАТА БЯХА ИЗБИТИ ОТ РУСНАЦИТЕ! Не от "терористите".

  Разрови се в нета -[/quote]
  Що не вземеш ти да се разровиш в нета, за да не ти се налага да пишеш такива глупости, присъщи за хората незавършили трети клас.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Терористичен_акт_в_Беслан

 65. 65 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Тези 300 невинни жертви лежат на съвестта на кремълския сатрап.

  The best way to predict the future is to invent it.
 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#60:"charlesdegaulle"]За "душата" на руския управник и Душата на обикновения р[/quote]

  В Беслан НЕ са руснаци. Имат душа, но НЕ се молят на путлер-бог.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#64] от "Отнесен":

  Ушанке, жертвите са избити поради руската некадърност, безхаберие и незачитане на човешкия живот. По същия начин както и в Норд Ост. Мой приятел беше там. Другата българка не оцеля.

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 68 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#64:"Отнесен"]Що не вземеш ти да се разровиш в нета, за да не ти се налага да пишеш такива глупости, присъщи за хората незавършили трети клас.[/quote]

  Десет години по-късно - версиите са все едно е ден първи - никой не знае какво се е случило, кой какво е направил И най-важното: кой реално е виновен! Защото 2/3 от версиите са срещу т.нар. "служби за сигурност" (нарочно или некадърно).

  Няма дори формално повдигнати обвинения срещу организаторите на антитерористичната операция и дори формално разследване какво са знаели и какво са направили, дали са действали "професионално" или направо са трепали.

  Ще има, но не в Русия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 69. 69 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#67:"Маша и Медведев"]Ушанке, жертвите са избити поради руската некадърност, безхаберие и незачитане на човешкия живот. [/quote]

  САМО поради незачитане на човешкия живот. Освен на онзи - единствения богопонамазан (е, и клавиатурата не ми дава да го изпиша по каноните).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 70. 70 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#67:"Маша и Медведев"]Ушанке, жертвите са избити поради руската некадърност, безхаберие и незачитане на човешкия живот. По същия начин както и в Норд Ост. Мой приятел беше там. Другата българка не оцеля.[/quote]
  А ако твоя твоя приятел беше загинал вследствие на взривяване на сградата от терористите щеше да си по-доволен, нали?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#68:"Музар - 10|2"]Няма дори формално повдигнати обвинения срещу организаторите на антитерористичната [/quote]

  Всъщност има служебни разследвания, чиито резултат е предизвестен.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 73. 73 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#68:"Музар - 10|2"]Десет години по-късно - версиите са все едно е ден първи - никой не знае какво се е случило, [/quote]
  За едно нещо обаче версиите са единодушни, терористи вземат голям брой заложници, много от които деца и още първия ден убиват 20 души. Дотук, ти на това му казваш "Евала". Така ли е?

 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#70:"Отнесен"]А ако твоя твоя приятел беше загинал вследствие на взривяване на сградата от терористите щеше да си по-доволен, нали?[/quote]

  И в двата случая "акцията" е продължила само 2-3 дни. Без никакъв опит да се освободят заложниците. Целта на анти-терористичните операции е спасяване на невинните хора, взети като заложници (ако приемем теорията за терористи). И предаването на терористите (по възможност живи) на нормален съд.

  Всички АТО, които проведе путлер бяха както московитите водят война - пълно зачистване на територията, без значение "наши-ваши". Просто мъртва зона, опожарено място, унищожение. Това е същността на путлер и сегашната властова върхушка в раСССия. Не случайно целият нормален свят "стъпва на пръсти" при разговори с такъв взриво-опасен "переговорчик". И продължават да преговарят с него, за да не сътвори поредната нечовешка жестокост.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Гневно

  [quote#73:"Отнесен"]още първия ден убиват 20 души. Дотук, ти на това му казваш "Евала". Така ли е?[/quote]

  А на третия (и в двата случая) "спасителите" убиват няколко стотин, голяма част от тях деца.

  Ти на това ли казваш "евала"?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1952 Весело

  До коментар [#35] от "Barcelina": " Явно ислямистките фанатици имат много симпатизанти сред форумците на Дневник, след като този коментар има само минуси. "
  Под всичките ми коментари е така = Фактите и историята не им понасят. Едва ли са ислямисти съфорумците , критерият им е друг = Ако не се величае Турция и не се плюе по Путин - все едно какво си писал - може да е единствено вредно. Ако не се справят с мен дежурните и агитката с (-) ... теляците ме пращат на баня всеки понеделник

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3723 Весело


  До коментар [#26] от "Музар - 10|2":
  ".. Подобные тексты повторялись словно заезженная пластинка всякий раз, как Ерофеев перебирал с алкоголем. А с алкоголем он стал перебирать все чаще..."

 78. 78 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#75:"Музар - 10|2"]А на третия (и в двата случая) "спасителите" убиват няколко стотин, голяма част от тях деца.[/quote]
  А терористите (според твоята теза) какво са правили докато гледат как руснаците изтребват заложниците им?

 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  [quote#73:"Отнесен"]терористи вземат голям брой заложници, много от които деца и още първия ден убиват 20 души[/quote]
  Не са били терористи, а "бойци"(спрвка в текста).А убити са САМО 20 души.

 80. 80 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#77] от "тулса":

  аГааа! Биеш по човека, не по тезата му!

  Так нада! Тый настаящий руский!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1952 Весело

  До коментар [#39] от "Музар - 10|2": "Докато има МОРДОР (мосдор), никой не е защитен."
  Двете кули се сринаха в Мордор ... сега казаците на Рохан защитиха шахтьорите на Мория
  Битката за Шлемова могила свърши вчера,
  ... започва войната за средната земя ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#78:"Отнесен"]А терористите (според твоята теза) какво са правили докато гледат как руснаците изтребват заложниците им? [/quote]

  Виж, нямам правоспособност да поставям диагнози. Само така мога да коментирам тези думи, които все пак си успял да подредиш в граматически правилно изречение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  [quote#54:"Музар - 10|2"]Тя поне е имала срама да се изнесе оттам след свалянето на MH17 през юли[/quote]Аз пък четох, че имало и други засрамени..Кметът на градчето и бил призовал да я депортират, веднага след трагедията със самолета.После,размислил и се извинил за разбираемата си. но твърде импулсивна и неправилно адресирана инициатива..Не е лошо да последваш примера на холандеца, преди да сътвориш поредния си форумен шедьовър.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  [quote#80:"Музар - 10|2"] Тый настаящий руский![/quote]
  "Ты, настоящий русский.." е правилно.Или пиши на български, или на руски..По същество.Ерофеев е наистина много талантлив писател, но тезите му често са скандални.Не мога да разбера и защо него не можем да го атакуваме лично,но на него му е позволено да пише за руския народ следното:"...Просвещенный класс видит в народе объект истории, который оболванивают, а не субъект, который сам по себе феноменален.Мы думали: там шкатулка с драгоценностями. Так думать нам помогали самые лучшие в ХIХ: Достоевский и Толстой. Так думали почти все наши писатели, деревенщики, Солженицын…А там оказался гроб с гниющими потрохами. В 2014 году открыли гроб. Ударил запах!"

 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5458 Неутрално

  До коментар [#47] от "Barcelina":

  Венетке, не се пени толкова. Защото същите тези чеченски терористи сега помагат на терорашистите в Източна Украйна. Ама в този случай са ти симпатични. Аман от двойни стандарти.

 87. 87 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Разказваха ми как са грешали специалистите и майките погребвали децата си, а после им казвали, че всъщност техните деца още са в моргата. И ги погребвали отново. Или пък как предавали на роднините, вече погребали деца, останки от телата им."

  Сякаш ужасът сам по себе си не е достатъчен, но има нужда да бъде подсилен от професионалната некомпетентност на администрацията и разследващите.

  Мир на душите им.

 88. 88 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#83:"тулса"]Аз пък четох, че имало и други засрамени..Кметът на градчето и бил призовал да я депортират, веднага след трагедията със самолета.[/quote]

  Ами, не е бил само кметът, но той (щото е мека европска китка ) е имал тупето да се извини за всичките си съграждани.

  А щерката путинова се изнесе няколко дена по-късно. Не знам от срам или от... миши страх. Надявам се да е първото.

  Колкото до "тый" и "ты" - не очаквах, че ще нацеля буквата и се получи нещо комбинирано... все тая.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#87:"doxen"]Сякаш ужасът сам по себе си не е достатъчен, но има нужда да бъде подсилен от професионалната некомпетентност на администрацията и разследващите. [/quote]

  В подобни ситуации е нормално (естествено) да настъпят обърквания.

  НО! Целта на администрацията и разследващите е била колкото се може по-бързо да се "приключи случая" и са действали буквално "през пръсти"

  Сега мурзилките непрекъснато искат "бързо" разследване на малайзийския самолет, свален над Украйна. Всъщност искат същото "през пръсти" приключване на случая. по тяхному - квото излезе, пък дали ще бъде засегната душата на нечий роднина - в расссия за това изобщо не се замислят.

  П.П. Тези дни са разпознали останките на още 10 души. Месец след взрива в небесата. Хората се опитват да направят възможното, за да успокоят паметта на загиналите и съзнанието/ изживяването на близките им. Не бързат, вършат си работата - бавно и методично. За да има смислени резултати.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 91. 91 Профил на winner1
  winner1
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#50] от "GreenEyes":

  Войните в Чечня почнаха много преди Путин да се появи на политическия хоризонт!

 92. 92 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#89:"winner1"]И какво, ако не бяха лошите руснаци да пуснат отровния газ в Москва или да атакуват училището в Беслан[/quote]

  Какво се опитваш да кажеш? Явно не си го осмислил при писането, дали ще можеш при прочитане?

  Със сигурност трябва да ти го нарисувам: руснаците пускат отровен газ в Москва - умират всички! Руснаците пускат куршуми и нещо взривяващо се - загиват всички. Кой друг е виновен за направеното от руснаците? Направено така, че да загинат ВСИЧКИ.

  (Терористите да са били максимум 20-на души. За да се убият 20 руските "спец-служби" напълно съзнателно и нарочно затриват няколко стотин.)

  И ти ли пишеш от компа на доктора си?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 93. 93 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#91:"winner1"]Войните в Чечня почнаха много преди Путин да се появи на политическия хоризонт![/quote]

  И все още не са завършили. Въпреки "мъжкарските" зачиствания на терористи.

  То рАСССия си е блатото на злото от самото й съществуване. Жалко за хората, които едвам дишат там, но продължават да размърдват тинята.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 94. 94 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2901 Любопитно

  [quote#91:"winner1"]Войните в Чечня почнаха много преди Путин да се появи на политическия хоризонт![/quote]

  Е, и? Кога се случиха събитията в Беслан, по времето на Петър Велики? Путлер носи персонална отговорност за пролятата кръв в Беслан, някой ден може би ще му я потърсят.

  Пазете се от доносника vesolr
 95. 95 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#94:"GreenEyes"]Путлер носи персонална отговорност за пролятата кръв в Беслан, някой ден може би ще му я потърсят.[/quote]

  Няма. Путлер или ще загине като патрона си Хитлер (има изказвания с такава насоченост), или ще унищожи света и себе си. Дано не е второто. Има индикации, че съзнава тези едниствени два възможни изхода за себе си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 96. 96 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Гневно

  [quote#0:"Дневник"]"Лъжат - казваха си един на друг и на мен. Там не са 350, а 1200." Но щабът още известно време не реагира на свидетелствата на роднините и продължаваше да съобщава за 350. И до днес не разбирам кому беше нужна тази лъжа.[/quote]

  Лъжата винаги е била на ВЪОРЪЖЕНИЕ в Русия!
  Лавров: "Русия не е страна в конфликта в Украйна"

  Да разлая троловете!!
 97. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7385 Неутрално

  И тази ужасмна трагедия да лежи на съвестта на Путин.Наистина много му се събра.

 98. 99 Профил на ко прайм ся?
  ко прайм ся?
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "Barcelina":

  не се опитвай да търсиш логика или някакво смислено обяснение от тия дебили, те до обяд се сърдят на хората, след обяд на себе си, такива хорица са пропити от омраза към всичко и всеки, който не е съгласен с тях, обиждат без причина и затова те съветвам да направиш като мен, извини простотията им, прояви съжаление към жалките им опити да налагат своето твърдение за истина и ги пусни по течението, нека пътуват....

  gstar
 99. 100 Профил на b
  b
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тази трагедия, уважаеми платени русофоби, лежи на съвестта на мюсюлманите. Само Ислямът може да произведе такива изроди в 21 век. Никой не може да проумее защо пленяваш деца, защо убиваш по-силните, способни на съпротива още в началото, защо изнасилваш дни наред малолетни момичета, защо избиваш деца. Върхът на цинизма е да се обвиняват руските власти. За какво, за това, че не изпълниха искане на терористи да предадат част от територията на Русия, за това че терористите избиваха и изнасилваха, за това че се гавриха с малолетни момичета. Върхът на цинизмът е да обвиняваш нападнатия за последствията от нападението. Европейците трябва да престанат да се самообвиняват за това, че джагалите ги нападат. Виновни са нападателите, а не обратното. Още в самото начало трябваше да атакуват и избият до крак всички мръсни джагали, намерени в училището. Жертвите сред децата пак щяха да са същите, само че нямаше да има гаври и изнасилвания дни наред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK