Над $30 млрд. "мръсни пари" напускат Бразилия всяка година

Марина Силва - основният конкурент на Дилма Русеф за президентския пост, може да бъде засегната от новия корупционен скандал в "Петробрас".

© Reuters

Марина Силва - основният конкурент на Дилма Русеф за президентския пост, може да бъде засегната от новия корупционен скандал в "Петробрас".Повече от 30 млрд. долара от престъпност, корупция и укриване на доходи се изнасят от Бразилия всяка година. Това е два пъти повече в сравнение с предишното десетилетие, сочи проучване на Global Financial Integrity (GFI).


Основният източник на тези средства са данъчни измами, при които един и същ продукт или услуга се представят невярно в документите, обясняват от базираната във Вашингтон организация за прозрачност във финансовата сфера.


Между 1960 и 2012 г. от страната са изнесени незаконни доходи за над 401 милиарда долара. От тях поти 93% са спечелени именно чрез документални измами.
Годишните загуби са достигнали 1.5% от БВП на страната, което за периода 2010-2012 г. се равнява на 33.7 млрд. долара годишно. През първото десетилетие на този век тези суми са били малко под 15 млрд. долара всяка година.


Реалните загуби обаче вероятно са още по-големи, казват от GFI, защото изчисленията им не включват нелегалния трафик на пари в брой, който е любим метод на наркотрафикантите и организираната
престъпност, както и търговските услуги или финансовите преводи между поделенията на една и съща международна корпорация.


"Бразилия има много сериозен проблем с нелегалните финансови потоци и ограничаването им би трябвало да е приоритет на новата президентска администрация след изборите през октомври", казва президентът на GFI Реймънд Бейкър.


Президентът Дилма Русеф публично се е обявявала категорично срещу корупцията, уволнявала е компрометирани министри и висши служители, но усилията й бяха в значителна степен отслабени от множество съобщения в медиите за взимане на подкупи покрай строителството за световното първенство по футбол.


Тези дни с нова сила избухна скандалът в държавната петролна корпорация "Петробрас", разследвана в Холандия и САЩ за поръчките за плаващи сонди. В петък пресата съобщи, че затворен бивш директор в компанията е посочил десетки политици и депутати, които незаконно прибирали част от парите по договори с "Петробрас". Източникът бил Паулу Роберто Коща, бивш ръководител на отдела за преработка на петрол и доставки, задържан през март.


Списание "Вежа" посочи сред споменатите имена бившия губернатор и кандидат за президент Едуардо Кампос, който загина неотдавна в самолетна катастрофа, а наследилата го в кампанията Марина Силва има шансове за отстрани Дилма Русеф от поста. Други имена са това на министъра на енергетиката и мините Едисон Лобау, председателят на долната камара на парламента Енриге Едуардо Алвеш и колегата му в Сената Ренан Клейрош.


За тях се твърди, че са прибирали по 3% петролните договори на "Петробрас" между 2004г. и 2012г.


По данни на GFI нелегалната икономика в Бразилия се е свила зо 21.8% от БВП, което все пак е значително подобрение от 70-те години, когато на "тъмно" се създаваха 55% от БВП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK