"Харвард" получи рекордно дарение от $350 млн.

"Харвард" получи рекордно дарение от $350 млн.


Харвардският университет е получил най-голямото дарение в историята си - 350 милиона долара, предназначени за подпомагане на общественото здраве, съобщи "Ройтерс", Според официално съобщение, направено в понеделник, дарителят е фондация "Морнингсайд".


Получателят е разположеното в Бостън Училище за обществено здраве към университета, което е със 101-годишна история. То ще бъде прекръстено на Harvard T.H. Chan School of Public Health по името на покойния баща на двамата братя дарители, единият от които е завършил в училището.


Дарението не е ограничено с условия за секторите или изследванията, в които може да се използва. С него ще се подпомагат широк кръг дейности - от стипендии за студенти и опрощаване на заеми за възпитаници, работещи на места с недостиг на кадри, до строителството на нови класни стаи и финансиране на толкова авангардни изследвания, че за тях донорите още не са склонни да отпускат средства.
Според Хулио Френк, ректор на Училището за обществено здраве, четирите сфери, към които ще бъдат насочени средствата, са борба с пандемии - от ебола до затлъстяване и рак; рискове за здравето, предизвикани от околната среда, включително замърсяване, пушене и насилие с огнестрелно оръжие; бедност и хуманитарни кризи, включително войни и природни бедствия; както и доведени до ръба на провала системи за здравеопазване.


Фондация "Морнингсайд" е основана от през 1996 г. от Рони и Джералд Чан с цел да помага на висшите училища в Северна Америка и Азия. Баща им, който почина през 1986 г., е основател на една от най-големите компании за имоти в Хонконг. Синовете му започнаха бизнес с финанси и биотехнологии чрез групата си "Морнингсайд". Братята са 17-о място в списъка на списание "Форбс" за най-богатите хора в Хонконг. Изданието твърди, че заедно те имат почти 3 млрд. долара.


Предишният рекорд за дарение се задържа съвсем кратко - само няколко месеца. По-рано тази година Кенет Грифин, възпитаник на "Харвард" и мениджър на хедж фонд, дари 150 млн. долара.


Само 6 по-големи дарения са правени на американско висше училище, припомня "Ню Йорк таймс". Сред тях са 400 млн. долара от Илай и Един Броуд, дарени на института "Броуд" - съвместно начинание на "Харвард" и Масачузетския технологичен институт.


Най-големият дарител изобщо за университет в САЩ е Майкъл Блумбърг - бившият кмет на Ню Йорк и основател на компанията "Блумбърг" е превел през годините общо 1.1 млрд. долара на университета "Джонс Хопкинс", който е завършил.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK