Арабската лига ще вземе всички възможни мерки срещу "Ислямска държава"

Генералният секретар Набил ал Араби (вляво) по време на предишна среща на Арабската лига в Кайро.

© Associated Press

Генералният секретар Набил ал Араби (вляво) по време на предишна среща на Арабската лига в Кайро.Външните министри на страните от Арабската лига са се договорили да вземат всички възможни мерки за елиминиране на заплахата от терористичната организация "Ислямска държава" и да си сътрудничат на международно, регионално и национално ниво, съобщи агенция "Ройтерс". В текста от закриването на срещата на Арабската лига не се казва дали мерките ще включат и директна военна намеса в Ирак и Сирия.


По време на срещата министрите одобриха и резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава държавите членки да "действат, за да спрат потока на чуждестранни бойци, финансиране и друга подкрепа за ислямистките екстремистки групировки в Ирак и Сирия".


В свое изказване генералният секретар на лигата Набил ал Араби заяви, че възходът на ислямистите в Ирак заплашва не само държавната власт, но и "самото съществуване на Ирак и съществуването на други държави", и призова за резолюция за борба с тероризма с военни, политически, икономически и културни мерки.
Според дипломатически източници преди началото на срещата министрите са били готови да подкрепят американска въздушни атаки срещу групата. По-рано египетската информационна агенция "Мена" също потвърди, че те са готови да се координират с Вашингтон.  


В текста обаче не се изказва пряка подкрепа за кампанията на Ирак и САЩ срещу "Ислямска държава", но според дипломатически източници в него ясно се  предлага арабско съдействие на американските и иракски действия. Думите  също така биха могли да бъдат прочетени и като тактическо споразумение за подкрепа на Вашингтон.


Миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама заяви, че страната е готова да се справи с лидерите на "Ислямска държава", и допълни, че някои от съюзниците на Вашингтон в НАТО също биха се присъединили към военните действия срещу групировката.


Президентът поиска от арабските държави от Персийския залив да обмислят военни действия, но също така и да подкрепят умерените сунитски мюсюлмани в Сирия и Ирак, които биха могли да застанат срещу "Ислямска държава". Той също така призова и за прекратяване на финансирането на групировката - тема, която беше засегната и в текста на Арабската лига.


В неделя министрите призоваха и опозиционните групи в Сирия да започнат да водят разговори със силите на президента Башар Асад за създаването на правителство на помирението. Това е промяна на позицията на лигата относно страната, където вече трета година продължава гражданската война.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK