Швеция гласува на парламентарни избори, заплашена от политическа безизходица след това

Дебатът между премиера Фредрик Рейфелд (вляво) и основния му опонент от социалдемократите Стефан Льовен

© Reuters

Дебатът между премиера Фредрик Рейфелд (вляво) и основния му опонент от социалдемократите Стефан ЛьовенШвеция, която години наред се смяташе за остров на стабилност и реформи в обзетата от криза Европа, вероятно ще попадне в политическа безизходица след парламентарните избори днес, прогнозира агенция "Ройтерс". Според социологическите проучвания и десницата, и левицата няма да могат да съставят стабилно правителство.


Дясноцентристката управляваща коалиция на министър-председателя Фредрик Рейнфелд се бори срещу оглавяван от социалдемократите опозиционен съюз. Но пред никое от двете обединения няма изгледи да спечели мнозинство, което ги оставя на милостта на по-радикални леви или крайнодесни партии.


Социалдемократите, които агитират за повече средства за социалната държава, от месеци са фаворити да спечелят изборите. Но някои изследвания показват, че преднината им е спаднала, предизвиквайки безпокойство в деловите среди, и дори повишавайки вероятността от нови избори.
"Може да се стигне до италиански сценарий, нещо, което едва ли някога сме преживявали в Швеция", каза Магнус Хенрексон, директор на Изследователския институт за промишлена икономика.


Лидерът на опозиционните социалдемократи Стефан Льовен

© Reuters

Лидерът на опозиционните социалдемократи Стефан Льовен


Все по-вероятен е сценарият, при който лидерът на Шведската социалдемократическа работническа партия Стефан Льовен ще оглавява най-голямата партия, но ще срещне трудности да закърпи мнозинство. Дори да спечели подкрепата на бившата комунистическа партия, той пак може да се окаже в малцинство срещу крайната десница и коалицията на Рейнфелд.


През осемгодишното управление на настоящия премиер правителството понижи рязко данъците със 130 милиарда шведски крони (18.3 млрд. долара) и оряза социалните разходи. Товарът на данъците намаля с около 4 процентни пункта до около 45% от БВП - под равнището във Франция.


Въпреки доброто възстановяване от кризата много избиратели са все по-обезпокоени от слабите образователни стандарти и увеличаващата се роля на частните инвестиционни фондове в управлението на здравеопазването.


Заради високата младежка безработица и общото усещане, че правителството се е изхабило след два мандата във властта, гласоподавателите, изглежда, искат промяна.


Повечето анализатори казват, че е твърде късно за коалицията на Рейнфелд да постигне шоково завръщане на сцената, след като изостава във всяко голямо социологическо изследване от февруари 2013 г. Но за водещите претенденти, социалдемократите - десетилетия наред доминиращата партия в Швеция - все още изглежда, че са се запътили към най-лошия си резултат, откакто през 1921 г. е въведено общото избирателно право.


Новоизгряващата антиимигрантска партия "Шведски демократи" с лидер Джими Акесон (на снимката) вероятно ще постигне най-добрия си резултат от около 10%.

© Reuters

Новоизгряващата антиимигрантска партия "Шведски демократи" с лидер Джими Акесон (на снимката) вероятно ще постигне най-добрия си резултат от около 10%.


Новоизгряващата антиимигрантска партия "Шведски демократи" вероятно ще постигне най-добрия си резултат от около 10%.


Според огласените в понеделник резултати от социологическо изследване подкрепата за социалдемократите е 30.6%, а за Партията на зелените - техния най-вероятен коалиционен партньор – 8.6%; Лявата партия прибавя към тях допълнителни 7.1 на сто. Това би осигурило на лявоцентристите общо 46.3%, или около 167 места, осем по-малко от необходимите за мнозинство. Управляващата четирипартийна коалиция с общо 41.3% би получила около 148 места, ако тези резултати се повторят и в неделя.


Макар и Швеция да е свикнала да има правителство на малцинството, сегашната ситуация е необичайно сложна. Ако червено-зелената коалиция - Шведската социалдемократическа работническа партия и Партията на зелените - не съберат мнозинство, то те вероятно ще се обърнат към Лявата партия за подкрепа. Но макар и социалдемократите, и зелените да внимават да не подплашат избирателите от средната класа, Лявата партия, бившата Комунистическа партия, иска да сложи край на ролята на частните компании в управлението на болници и училища, както и по-високи данъци за по-богатите шведи и компании.


Имайки предвид, че съревнованието се затяга, повечето анализатори очакват съставянето на правителство да отнеме време, довеждайки до вълнения на пазарите, дори при все че силните държавни финанси на Швеция и строгата финансова рамка би трябвало да окажат подкрепа в дългосрочен план.


"Най-лошото нещо от гледна точка на финансовите пазари би било много слабо червено-зелено управление на малцинството", посочи Роджър Йосефсон, главен икономист в "Данске маркетс".  

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lubomir Gradinarsky
  Lubomir Gradinarsky
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Fredrik Reinfeldt (M) е отдясно на най-горната снимка.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Това за съжаление е тенденция в цяла европа, и за още по-голямо съжаление нагазва западна европа. Икономическата криза преминава в политическа, нас наесен също това ни чака. За развитите страни проблемът е разширяването на ЕС и нахлуването на гладни емигранти. Те отнемат от благата на държавата, местните хора го усещат, пада им благосъстоянието и насочват гнева си към съответните управляващи. Те не могат да решат проблема и кръгът се затваря.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Любопитно
 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Тяхната безизходица не е за съжаление.
  Нашата е трагична.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Няма тяхна и наша - тенденците в Европа са общи и дето се вика сме в една лодка.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#4] от "dedo pepo":

  Не така с лошото деде. Ний къде избягахме от " вашата " безисходица в шведско, сега ще трябва да преживеем още веднъж нестабилно политическо битие. Както казва друг дедко,
  " натресохме се от трън та на глог, този път по-висок".
  Айде малко съпричастност де.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 7. 7 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Неутрално

  През седмицата, по медиите, излезе информация, че в общините управлявани от модератите( партията на Райнфелд) са приети в пъти по- малко емигранти( бежанци) отколкото в общини управлявани оъ социалдемократи. Тази информация определено ще повлияе в настройките на някои избиратели, нерешили за кого да гласуват.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 8. 8 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо ли имигрантите (но не от Източна Европа, а от Африка и арабските страни) стават все по-голям проблем в Европа? А Европа вместо да се опита да го реши, си затваря очите с надеждата, че нищо няма да се случи. Решението е само едно - депортация обратно.

 9. 9 Профил на neutral
  neutral
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колеги от в. Дневник, оправете надписа под първа снимка, премиерът Райнфелд е вдясно, а не вляво!
  Колкото до "политическата безизходица", искам да Ви кажа, че в Швеция избирането на премиер става по много интересен начин - предложението е на председателя на парламента (не на краля - държавен глава) и кандидатът се счита за одобрен, ако СРЕЩУ НЕГО НЕ ГЛАСУВА МНОЗИНСТВОТО ОТ ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ! Иначе казано - ако срещу кандидата на СДП не гласуват 176 депутати (коалицията на Райнфелд и крайните десни от "Шведски демократи" нямат толкова гласове заедно!!!!), то той ще бъде "избран" за държавен министър (премиер) на Швеция!
  Едва ли можем да очакваме Лявата партия да "подкрепи" дясно-центрисктата коалиция на Райнфелд, като гласува с нея срещу кандидата на социалдемократите. Забележете, че Лявата партия може и да не участва в гласуването ... и социалдемократът да бъде избран, защото СРЕЩУ НЕГО няма гласове на мнозинството депутати (176 от общо 349).

 10. 10 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#8] от "sophia_gr":

  Проблем са не толкова имигрантите, колкото паразитите - хора в трудоспособна възраст, които не могат (не знаят език, не са квалифицирани, не са образовани) и/или не искат да бачкат - и съответно лежат на помощи.
  Е, двете множества (споменатите от теб имигранти и паразити) се припокриват в голяма степен. Но, ако битката е срещу паразитизма, тогава няма расизъм, няма религиозна нетърпимост - има обикновен прагматизъм. Нещеш да бачкаш - ми ходи си в родината, и там не бачкай.

 11. 11 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#9] от "neutral":

  То и името е грешно изписано, ама кой ти разбира от шведски.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 12. 12 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Polls have closed in Sweden and the first exit polls have come in. Check out our live blog: http://www.thelocal.se/20140914/the-locals-live-blog-sweden-elections-stockholm

  toni
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK