Накъде ще поеме британската икономика, ако Шотландия обяви независимост

Големите британски банки "Лойдс" и RBS заплашиха, че ако Шотландия се отдели, ще преместят централите си от Единбург в Лондон

© Reuters

Големите британски банки "Лойдс" и RBS заплашиха, че ако Шотландия се отдели, ще преместят централите си от Единбург в ЛондонПрез последните седмици най-големите банки в света започват да приемат все по-сериозно възможността Обединеното кралство да се разцепи и Шотландия да обяви независимост. След като големите британски банки "Лойдс" и RBS заплашиха, че ако Шотландия се отдели, ще преместят централите си от Единбург в Лондон, редица банки коментираха евентуалния сценарий, в който резултатът от референдума определи независимост.


Дойче банк прогнозира, че резултатите от отделяне на Шотландия ще са разрушителни. Основната причина за това е, че институциите не са подготвени за подобна радикална промяна и най-вероятно ще минат години, преди да могат да се реформират и пригодят към новите условия. До изграждането на действащи нови институции обаче страната ще се намира в административен хаос.


Освен това според германската банка обявяване на независимост би попречило на възстановяването на Обединеното кралство от икономическата криза и да дестабилизира банковата система и да доведе до нестабилност на валутата поне до постигането на фискално и монетарно споразумение.
Американската "Голдман Сакс" от своя страна прогнозира, че в краткосрочен план в сценарий на обявяване на независимост икономиките на Шотландия и Обединеното кралство ще претърпят сериозен шок. В дългосрочен план обаче "няма видими причини независима Шотландия да не просперира; няма доказателства, че малките държави са по-бедни или по-богати от големите". Инвестиционният гигант подчертава риска от несигурното бъдеще на валутата и потенциална валутна криза в Обединеното кралство, ако не може да се постигне бързо споразумение.


"ЮбиЕс" съсредоточава анализа си върху вероятността голяма част от банковите депозити да бъдат пренесени от Шотландия в Англия. Остават и неизвестните около членството на новосъздадената държава в ЕС и евентуалното създаване на нова валута, което най-вероятно ще отблъсне инвеститорите. В случай че Шотландия откаже да плати своята част от държания дълг на Обединеното кралство, то съотношението дълг към БВП ще се увеличи "незначително", но ако Шотландия реши да издава собствен дълг, той ще ѝ излезе доста по-скъп.


Накъде ще поеме британската икономика, ако Шотландия обяви независимост

© Reuters


Нюйоркското Сити прогнозира, че отделянето на Шотландия ще нанесе значителен удар върху британската валута и ще снижи курса ѝ под 1.56 щатски долара. Освен това създаването на валутен съюз, подобен на еврозоната, ще се отрази още по-пагубно и трайно ще отслаби валутата. 


"Барклис" посочва, че независимостта на Шотландия ще попречи на централната банка на Англия да повишава основния лихвен процент, което ще я отдалечи от финансовата политика  на ЕС. Прекалено много неясноти има около собствеността над петрола в Северно море, както и за възможността на Шотландия да го управлява сама, най-вече поради факта, че вземането на заеми от независимата, малка държава ще е по-трудно и при по-големи лихви.


Анализаторите от Стандард банк и "Морган Стенли" прогнозират, че след обявяването на независимост британската валута ще загуби поне 10% от стойността си, а Шотландия може да откаже да поеме част от държавния дълг на Великобритания. Според "Морган Стенли" отказ на ЕС да приеме Шотландия е напълно реален, а това ще бъде последвано от референдум за напускане на съюза от страна на Великобритания през 2017 г.


Напускането на ЕС пък значително ще забави икономическия растеж на Шотландия, коментират от "Сосиете женерал". Растежът на БВП може да се забави с повече от 0.5% на годишна база. Според анализаторите от "БНП Париба" въвеждането на нова валута с фиксиран курс към лирата ще повиши значително лихвените проценти в Шотландия, а страната може да загуби своя висок кредитен рейтинг.


Германската Комерцбанк е по-консервативна в анализа си и прогнозира спад на британската валута с не повече от 5%. Според банката Шотландия ще е в състояние да създаде собствена валута, но тя ще е изправена пред същите проблеми с инфлацията, с които днес се сблъсква еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ха ха ха! Дойче банк смята, че институциите не били подготвени за независимост! Как могат уж начетени хора да се излагат така! Ами дивото Косово как успя и институции , и грантици и пари да си направи само за 1 година, а цивилизованата шотландска нация нямало да успее! Ами шотландците са изумително практичен и изобретателен народ - вижте само какви изобретатели са дали на света! А не можели да се подготвят за независимост - ВРЕЛИ -НЕКИПЕЛИ само за да се запазят приходите на Лондон от шотландските горива! Когато не става дума за пари СТАВА ДУМА ЗА МНОГО ПАРИ!

 2. 2 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Пак някой се опитва да плаши гаргите. Преди повече от 20 години, когато Чехия и Слковакия се разделиха, не настъпи колапс или административен хаос, сега обаче резултатите щели да бъдат разрушителни при отделянето на Шотландия. И какъв точно ще бъде валутния проблем на шотландците, ако обявят независимост, те отдавна кратко и ясно заявиха, че ще въведат еврото. И защо ще бъдат отблъснати инвеститоприте, ако независима Шотландия въведе еврото и остане в ЕС? Прозрачни британски пропагандни игрички.....

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2017 Весело

  Сещам се за Чехо-Словакия...

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Едно отделяне ще е пагубно за Шотландия. Ако в безумство или еуфория гласуват така, десетилетия ще съжаляват и ще мечтаят за референдум за присъединяване към Великобритания

 5. 5 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  И какъв е проблема Шотландия да премине към Еврото?
  Дори и да не е член на ЕС? (Като например Черна Гора или Косово?)
  Или пък да си запази шотландския паунд?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_the_pound_sterling#Scotland

  Статистиката показва, че ако Шотландия се отдели, като самостоятелна държава ще заеме 6-то място в света по най-важния показател (БВП на глава от населението), като в момента Великобритания(вкл.Шотландия) заема 16-то място в същата класация. (това е от Уикито)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 6. 6 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Шотландците са практичен народ и много добре могат да си направят сметката. Ако напуснат Обединеното кралство, веднага ще подадат заявка за членство в ЕС, която няма как да бъде отхвърлена. При наличие в съюза на страни - посмешища като България например, ще бъдат нагли всякакви аргументи против приемането на една от най-развитите страни в ЕС. Шотландия е на север, а от собствен опит знаем, че колкото повече в Европа се върви на север, толкова повече корупцията намалява и просперитета се увеличава....

 7. 7 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  [quote#1:"putlernopassaran"]ха ха ха! Дойче банк смята, че институциите не били подготвени за независимост! Как могат уж начетени хора да се излагат така! [/quote]
  Всъщност Шотландия и сега си има всички институции.
  Дори и национален отбор по футбол имат

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 8. 8 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam":

  И кое точно ще бъде пагубното, дай някакъв аргумент, ама не измислен?! Шотландия е малка и изключително развита страна, с богат на всякакви ресурси шелф на Северно море. Какъв ще и бъде точно проблема?

 9. 9 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1438 Весело

  Малко ми е тъжно за английските пияници. Ще трябва да внасят уискито от Шотландия, а бирата от Ирландия.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 10. 10 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 434 Неутрално

  3ащо плашат шотландците? Нали ала-бала демокрация-3акон народен-3акон божи?

 11. 11 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Най-сетне правилният въпрос. Досега питаха какво ще стане със Шотландия.
  Ама късно е, либе, за китка.

 12. 12 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#9] от "biss Mark":

  В Англия се произвеждат стотици маки бира, ма то за тез отрасли със 'Столично' и другите там БГ боклуци е нормално да мислят в единствено число за ред неща, като че ли алтернативи няма.

 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Британска демокрация - сцепихме й тенджерата от хвалене ...
  Добре, че кралското фемили отново очаква наследник ...
  Иначе - до изборния петък в Единбург...

 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "kirsner":

  Проблема е, че Шотландия още не е изплатила кръвнината...

 15. 15 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#6] от "kirsner": "веднага ще подадат заявка за членство в ЕС, която няма как да бъде отхвърлена." Верно? A ako Англия наложи вето? А няма да е само Англия. За Испания и Италия как мислиш? И тогава ли няма да бъде отхвърлена? Говорите си колкото да не заспите...

 16. 16 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#12:"asbroad"]В Англия се произвеждат стотици маки бира, ма то за тез отрасли със 'Столично' и другите там БГ боклуци е нормално да мислят в единствено число за ред неща, като че ли алтернативи няма.[/quote]

  Ама вие първо опитайте ирландската бира пък после ми говорете за Столично. Но ще използвам случая да обърна внимание на уважаемите съфорумници за една смешно-тъжна тенденция.
  Основен аргумент напоследък е "чемодан .. вокзал.." и "още страдате за соца"
  Или в случая когато се говори за отношенията Англия-Шотладия да ме обвиняват, че съм бил харесвал Столично.

  Не бе харесвам Гинес и Мърфис НАЛИВНИ. А от българските само Шуменско. А за вкуса на англичаните какво да ви кажа младите пият холандски и белгийски боклуци, а старите beer, на което ние викаме ale. НО разбирачите пият Мърфис, Килкени и Гинес.


  ПП: Хоп Гоблин става, Ландън праид е отврат, но всички са далеч от майсторлъка на ирландците.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#6] от "kirsner":

  Шотландия не може автоматично да влезне в ЕС. Нито пък може автоматично да приеме еврото. Нито веднага да започне да издава държавен дълг.
  Разбира се че могат да се отделят ... но ми се струва глупаво. Както още ми се струва глупаво че Чехия и Словакия се разделиха. Както и напъните за отделяне на Каталуня от Испания или Кебек от Канада.

  California Über Alles
 18. 18 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "kirsner":Разделянето на Чехия и Словакия няма никаква прилика с отделянето на Шотландия.Словакия влезе в ЕС след ултиматума на ЕС да не избират Мечиар.Чехия беше в клуба вече.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 19. 19 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#17:"Pontif А"]Както още ми се струва глупаво че Чехия и Словакия се разделиха. Както и напъните за отделяне на Каталуня от Испания или Кебек от Канада.[/quote]

  Ако трябва да съм искрен и аз така мисля. Но пък и не виждам голям проблем след като после всики ще са в ЕС.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 20. 20 Профил на zdrr
  zdrr
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всеки народ има право на самоопределение. Както ние сме избягали от Турската империя, така и шотландците могат да си тръгнат от Великобритания. Е, това безспорно ще им струва немалко, но като го искат ще търпят.

  zdrr
 21. 21 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 489 Любопитно

  на гнусните хиени всяка промяна на статуквото им е неизгодна.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 22. 22 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#15] от "joro4900":

  Няма да посмеят. Защото веднага ще настроят 90% от страните в ЕС срещу себе си в много дългосрочен план, а Обединеното кралство ще бъде изолирано по този въпрос. Когато се използва мотив "retaliation" срещу някого, никой не ти симпатизира - нито в съда, нито в европейската общност на взаимоотношения.И точно примери като еврочленството на България ще бъдат давани, за да се оборят абсурдните британски агрументи срещу еврочленството на Шотландия.

 23. 23 Профил на Stilian Momchilov
  Stilian Momchilov
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#16] от "biss Mark":

  Само да ти кажа, че Murphy's e бранд на Heineken, точно като и загорка. И че извън Ирландия, навсякъде Guiness се прави ... от холандците от Heineken

  Подслушват ме, значи съществувам
 24. 24 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Населението на Норвегия (4,6 млн) е съизмеримо с това на Шотландия (5,3 млн); справка: Уикипедия; и двете имат петрол. Колкото и да е ухажвана Норвегия да влезе в ЕС, тя се дърпа, защото не иска да плаща за просяци като нас. Същото ще стане и с Шотландия; ЕС ще ги засмуче веднага в Шенгенското пространство за безмитна търговия и ще ги ухажва да влязат в ЕС, а те ще се назландисват. А и от какъв зор? Путин може да нападне България, че е на зор да излезе на топли морета, а Шотландия от какъв зор да напада?

 25. 25 Профил на gsv
  gsv
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Много моля, шотландците да гласуват с "НЕ" за отделянето на Шотландия от Великобритания. Не ни трябва нова държава за изучаване. Може би е трудно да си мъж с пола.... ама да ходят да си избиват историческите комплекси нейде из хубавите си кръчми и хълмисти полянки. " ... от мислите на един географ


 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  По начало силните народи,(като британският),имат склонност да се делят,докато слабите се стремят към обединение,(когато са заплашени отвън,обаче). Затова няма нищо необичайно когато един регион като Шотландия,се опитва от време на време да се откъсне от централната власт в Лондон,а тя на свой ред му пречи дори със сила,да се отцепи от Обединеното кралство.
  Проблемът обаче според мен е,че тази уж борба за независимост много ми намирисва на байганьовски сепаратизъм. Ей така,дайте на инат да се откъснем от всички! Като Македония! И забележете,че тази "независимост" се подкрепя най-вече от възрастните шотландци,като белобрадият на преклонна възраст Шон Конъри!
  Този национален тарикатлък,(незнайно към кого насочен!),а ла Болен Лидеров,на шотландските националисти,ми пречи да им повярвам,че са искрени в своите въжделения. Да не говорим,че национализмът е вече мъртъв...

 27. 27 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тези от Шотландия могат да се отделят, а ония ... в Украйна не могат!?

  За едни стандарти, за други двойни..

 28. 28 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на шотландците!

 29. 29 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#15:"joro4900"]A ako Англия наложи вето?[/quote]

  Тогава ще изчакат Англия да напусне ЕС и ще опитат пак.

  Отделянето на Шотландия е добро за всички, освен Англия.

 30. 30 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#27:"ne"]а ония ... в Украйна не могат!?[/quote]

  В Шотландия учтиви са всички, не само зелените човечета.

  Сепаратизмът в Луханска и Донецка област е изкуствено създаден от Путин, започвайки спровокации като идеи за забрана на използване на руски език в тези области, минавайки през прпоганда за фашистка хунта и завършвайки със силата на армията на РФ.

  Желанието на Шотландия да е независима е от векове, последователно и мирно.

 31. 31 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"kirsner"]Ако напуснат Обединеното кралство, веднага ще подадат заявка за членство в ЕС[/quote]

  Защо мислиш, че ще подадат заявка за членство, а няма да предпочетат да не се подчиняват на финансовия диктат на ЕЦБ и Бундесбанк и няма да се опитат да копират швейцарския модел.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 32. 32 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кратка анкета:
  Шотладците ще кажат гласуват за независимост +
  остават в обединеното кралство -

 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Не очаквам да се случи разделянето.

 34. 34 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#26:"deaf"]Проблемът обаче според мен е,че тази уж борба за независимост много ми намирисва на байганьовски сепаратизъм. Ей така,дайте на инат да се откъснем от всички! Като Македония! [/quote]

  Бай Ганьо не е сепаратист. Точно обратното. Той копнее султанът да освободи Македония, за да се настани на солунската митница. Ето и неувяхващите му възгледи за международната политика:
  "Нямаше си хас, джанъм, този Биконсфилд, дето ни разпо къса. Дип добра си беше Санстефанска България, защо му трябваше да я цепи. Иди сега, че мигай на празни ясли, иди, че чакай да се усети някой да освободи Македония... Па и Русия си няма хас бе, джанъм: ръг с българите, ръг с гърците, ръг със сърбите, е че туй политика ли е, моля ти се, а? Ако ще държи с нас, с нас да държи, да каже две и две - четири."

  Шотландци и англичани са етнически различни. По произход нямат нищо общо и са исторически неприятели.
  Шотландците са местни жители, келти. Англичаните са дошляци и завоеватели, в основата им са германски по произход племена. Посредством бракове са се поомешили, но и до ден днешен шотландците са съхранили своята самобитност и се засягат, ако някой иска да ги мине за англичани.
  Случаят с България и Македония е коренно различен, това е един народ в две държави, за което огромна заслуга имат именно англичаните. Но Господ си знае работата.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3342 Весело

  До коментар [#34] от "happysmile":

  Приемаш,че думите на Бай Ганьо имат някаква стойност!? Освен СИМВОЛИЧНАТА такава!

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#34] от "happysmile":

  Явно е нужно пак да повторя. НЕ вярвам в искреността на (шотландските) националисти! Живеем в 21-ви век,национализмът като идеология е мъртъв. Ако пък толкова държите на него,можем по-скоро да говорим за началото на европейска национална идентичност.
  Защо аджеба,гордата Шотландия иска,(след като получи независимост),да влезе отново в ЕС!? И да въведе еврото!? Па то нищо няма да остане от нейната независимост в този случай!

  Македонците вече не се чувстват българи. Доскоро мислех обратното...

 37. 37 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#35:"deaf"]Приемаш,че думите на Бай Ганьо имат някаква стойност!? Освен СИМВОЛИЧНАТА такава![/quote]

  Когато копнее за солунската митница, думите му са съвсем пряк израз на алчността му и за доста български бай ганьовци са се осъществили в Македония по време на ВСВ. Което не ни прави чест и хвърля позорна сянка върху иначе изключителните заслуги на България за благоустрояването на новоприсъединените земи.
  А думите му от горния цитат са просто попричупено през неговите мераци обществено мнение за политиката на Англия и Русия по българския национален въпрос, която политика май не е претърпяла съществени изменения оттогава досега.

 38. 38 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#36:"deaf"]Македонците вече не се чувстват българи. [/quote]

  То и някой лъв може да обяви, че се чувства тигър, ягуар, гепард или домашно коте. Каквото посадиш, такова ще се роди. Друго не може да бъде.

 39. 39 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#36:"deaf"]Живеем в 21-ви век,национализмът като идеология е мъртъв.[/quote]

  Келтският национализъм в Шотландия, Корнуъл, Бретан (Франция) и Галиция (Северна Испания) преживява закъсняло възраждане и е много нахъсан. В Северна Ирландия е всемирно известен, а за умонастроенията в Уелс и на остров Ман просто не знам.

 40. 40 Профил на r3v0lv3r
  r3v0lv3r
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еми ако Английския флот превземе добивът на нефт, какво ли ще се случи на Шотладците. С бой са ги вкарали в империята и с глад лесно могат да ги върнат обратно.

 41. 41 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#36:"deaf"]Защо аджеба,гордата Шотландия иска,(след като получи независимост),да влезе отново в ЕС!?[/quote]

  Както казал оня от вица: "Това са само хипотеНУзи".

 42. 42 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#16] от "biss Mark":

  Пич, опитвал съм и Гинес, и Мърфис, и прочее, е и? Тук не е въпрос кой какво му харесва, а какво се продава в какви количества. Какво пият младите - не знам от къде вадиш инфо и заключения, но определено в Британските кръчми, шотландските такива включително, далеч повече се пие Английско пиво, и най-вече сайдър, всъщност, в сравнение с Ирландско и континентално такова.

 43. 43 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#40:"r3v0lv3r"] С бой са ги вкарали в империята и с глад лесно могат да ги върнат обратно.[/quote]

  Именно с глад са изкарали ирландците от империята безвъзвратно.

 44. 44 Профил на r3v0lv3r
  r3v0lv3r
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "happysmile":

  Други времена....

 45. 45 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#29] от "shristov":

  Нима? С какво отделянето на шотландия е толкова лошо за Англия? В сравнение с Уейлс и Северна Ирландия, например? С това, че Английската икономика подпира останалите 3 членки на съюза? С това, че единствено Англия няма собствен парламент, и че решения, които влияят политчески и икономически, вкл. за здравеопазване и образование, там се вземат с участието на шотландски, уейлски и северно-ирландски депутати в Британския парламент, докато обратното не е така? Или с това, че от последните 3 министър-преседатели на Великобритания, 2-ма бяха шотландци, а един е със шотландски корени? Или това, че на англичаните леко хич не им пука дали шотландците ще станат независими? Или, последно, това, че Англия е най-големия пазар за стоки, произведени в шотландия?

 46. 46 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#4:"daam"]Едно отделяне ще е пагубно за Шотландия. Ако в безумство или еуфория гласуват така, десетилетия ще съжаляват и ще мечтаят за референдум за присъединяване към Великобритания [/quote]

  А България ще се моли ли за референдум, за присъединяване към Балканския полуостров?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 47. 47 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#24] от "ddemi":

  Сори, не еднакви резерви, ако ще сравняваме тези на шотландия и Норвегия. Ето малко инфо от хора, които ги разбират тези неща леко по-добре: http://www.theguardian.com/uk/2013/mar/11/alex-salmond-scotland-oil-boom

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#43] от "happysmile":

  За глада и мизерията на ирландците са виновни най-вече самите те. По-точно собственият им ирландски "аристократичен елит",който зверски е експлоатирал народа си,а ограбените по този начин пари,ги е харчил по баровските курорти и места в континентална Европа. Точно това описва Стендал в спомените си.

 49. 49 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Един англичанин погъделичкал едно 3-4 годишно шотландче и го попитал: "Аre you ticklish?"
  A то се разсмяло и отговорило: "No, I'm Scottish."

 50. 50 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#48:"deaf"]За глада и мизерията на ирландците са виновни най-вече самите те. По-точно собственият им ирландски "аристократичен елит"[/quote]

  Той се е състоял от англичани или поангличанени (протестанти).
  Правата на ирландците (католиците) са били отнети по закон. Сред "елита" мнозина са били т.нар. "отсъстващи собственици", тоест земевладелци, които са живели в Англия и от именията си в Ирландия само са смукали доходи, без да влагат нищо за развитието им и без да се интересуват от хала на хората там.

 51. 51 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam":

  Ако решат, ще си направят нов референдум, ама надали.

 52. 52 Профил на vlado33bg
  vlado33bg
  Рейтинг: 383 Неутрално

  шотландския нефт и газ в океана и в момента се обработва и експлоатира от бритиш петролиум и други английски и мулти национални компании не виждам как ще променят собственноста освен национализация но тоя път е доста трънлив

 53. 53 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  [quote#52:"vlado33bg"]шотландския нефт и газ в океана и в момента се обработва и експлоатира от бритиш петролиум и други английски и мулти национални компании не виждам как ще променят собственноста освен национализация но тоя път е доста трънлив[/quote]

  Само ще сменят банковите сметки, на които БП трябва да внася концесионните такси. Нищо друго няма да променят.
  Ще стане с един факс или мейл.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 54. 54 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ма то от Манчестър нагоре да се отделят няма значение за Английската икономика защото всичко е в Лондон от до ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3342 Весело

  До коментар [#52] от "vlado33bg":


  До коментар [#53] от "Athanatos (7)":

  Шотландският нефт и газ е осем процента (8%) от британският!

 56. 56 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  [quote#54:"ivanchoLA"]Ма то от Манчестър нагоре да се отделят няма значение за Английската икономика защото всичко е в Лондон от до ...[/quote]
  Икономиката далеч не са само финансовите центрове и банките.
  Всъщност - точно те НЕ СА икономиката.
  Те са само шапките. Без тях може, но те без индустрията - не могат.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 57. 57 Профил на vlado33bg
  vlado33bg
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#55] от "deaf":
  ами тя и държавата е толкова 5 милиона на 50 милиона десетина процента

 58. 58 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#56] от "Athanatos (7)":

  Ми високите технологии са в Лондон също, банките далеч не са наи големите работодатели ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 59. 59 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#31] от "Репей":
  "Защо мислиш, че ще подадат заявка за членство..."


  Защото така е заявявал нееднократно лидера на SNP Alex Salmond и защото такава е платформата на SNP. За това мисля така! Ето я и платформата на главния инициатор на този процес - партията SNP:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_National_Party

 60. 60 Профил на just
  just
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Шотландия няма да се отдели от Обединеното Кралство,
  поне не в този момент. Сега започва една игра която се играе
  от много време в Канада с провинцията Квебек.
  Шотландците ще си спечелят повече автономност от ОК и
  повече средства, но няма да излязат от съюза.

 61. 61 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Не вярвам нещо голямо да стане, дори и да мине референдума. Тези страни са толкова дълго обвързани 1707 г., че няма как нещо генерално да се промени. И двете са достатъчно богати, и в двете мнението е фифти-фифти какво да се прави. И сега има Парламент в Единбург, който си заседава. Битката ще е за петрола и евентуално газ, но техните закони са толкова объркани, че нищо чудно да се окаже всичко на кралицата. Просто политика, в която много гръмогласни хора вземат превес. Също като кампаниите срещу българи и румънци, много участници никакъв смислен дебат, просто се разчита на чувства.

 62. 62 Профил на Monstritta
  Monstritta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хич не се кахърете дали Шотландия щяла да влезе в ЕС или не, дали Великобритания щяла да наложи вето или не и пр. Ако Шотландия се отдели, моменталически ще я приемат в EFTA, там където са и Швейцария и Норвегия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK