Украйна прие закон за лустрацията

Пред сградата на Върховната Рада се събраха протестиращи от националистическата партия "Свобода" и от "Десен сектор", които подпалиха и автомобилни гуми на площада и се стигна до сблъсъци с полицията.

© Reuters

Пред сградата на Върховната Рада се събраха протестиращи от националистическата партия "Свобода" и от "Десен сектор", които подпалиха и автомобилни гуми на площада и се стигна до сблъсъци с полицията.На третия опит парламентът на Украйна одобри закон за лустрация, насочена основно срещу обкръжението на бившия президент Виктор Янукович.


Но критериите му може да обхванат и хора от ръководните органи на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), украинското й поделение, ЦК на Ленинския комсомол и украинското му поделение, КГБ, политическия отдел на вътрешното министерство и на министерството на отбраната на СССР.


Текстът мина на първо четене на 14 август и днес имаше вероятност за пореден път да се отложи второто му гласуване, но пред сградата на Върховната Рада се събраха протестиращи от националистическата партия "Свобода" и от "Десен сектор", които подпалиха и автомобилни гуми на площада и се стигна до сблъсъци с полицията.
Законопроектът е кръстен "За изчистването на властта" и бе одобрен окончатено от 321 депутати при необходим минимум от 226 гласа.


Председателят на парламента Александър Турчинов заплаши депутатите, че няма да ги пусне от залата, докато не одобрят лустрацията, а лидерът на парламентарната група на "Свобода" Олег Тягнибок ги призова да приемат "този по-мек вариант, за да не се налага утре да приемате по-строг".


Искането за лустрация на органите на властта и правосъдието бе едно от основните на протеста на Майдана. Още през февруари негови лидери настояваха в новата власт да не влизат членове на стоте най-богати фамилии на Украйна, на не корумпирани или да са нарушавали правата на човека и за повечето ръководни постове (с изключение на МВР, Службата за национална сигурност и Министерството на отбраната) да имат поне 5 години ръководен опит.


Така в предварителния списък попаднаха всички, ръководили при Янукович министерства, ведомства и силови структури, националната банка, Сметната палата, Комисията за защина на конкуренцията, Фонда за държавно имущество, всички членове на Висшата комисия за квалификацията на съдиите, ръководителите на Съвета за национална сигурност и отбрана


Процедурата може да обхване зам.-министри, секретари, началници на отдели, данъчната полиция, регионалните началници на МВР и чиновници, които са възпрепятствали Майдана и са признати за виновни за смъртта или нараняването на цивилни за двата месеца на протеста.


Под действието на закона попада ръководството на избирателните комисии, където се докаже, че са виновни за фалшифициране на изборите за президент на Украйна през 2004г. (те пак бях асвързани с Янукович и доведоха до избухването на т.нар. Оранжева революция) и на парламентарните избори от 2012г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK