Мнозинството в развиващите се държави подкрепя глобализацията и свободната търговия

В развитите държави има най-голямо недоверие към глобализацията.

© Peter Andrews, Reuters

В развитите държави има най-голямо недоверие към глобализацията.Търговията и чуждестранните инвестиции извикват чувства на вяра и скептицизъм, сочи изследване на "Пю рисърч сентър", проведено в 44 различни държави. В общественото мнение на глобално равнище има консенсус, че международната търговия е положително явление, а този възглед е особено характерен за бързо развиващите се икономики.


Мнозина в развитите икономики обаче не са убедени в това. Във Франция, Италия, Япония и САЩ има особено много скептици и предвид че тези държави участват и планират много регионални търговски договори, този скептицизъм може да попречи на усилията им да увеличат обемите на глобалната търговия.


Общественото мнение сред различните развити и развиващите се държави застава твърдо зад международната търговия и глобалния бизнес и ги разпознава като положителни явления. На световно равнище 81% от респондентите в изследваните държави споделя това мнение. По-голямата част от хората (74%) заявяват, че изграждането на фабрики на чуждестранни фирми на териториите на държавите им е положително за икономиката явление.
Има обаче и някои възражения спрямо глобализацията. Едва 31% са на мнение, че търговията е "много добра" за страната им. Половината (54%) смятат, че свободната търговия създава работни места. Дори по-малка част (45%) заявяват, че процесите на глобализация водят до увеличение на заплатите. Едва една четвърт (26%) твърдят, че търговията води до снижаване на цените, което навежда изследователите от "Пю", че повечето хора не приемат аргументите на икономистите в подкрепа на свободната търговия.


В развиващите се държави се наблюдава най-голямата подкрепа за чуждестранните инвестиции, търговия и останалите положителни ефекти от глобализацията. 87% от анкетираните в развиващите се държави заявяват, че търговията се отразява добре на икономиката, а 47% отговарят с "много добре". 85% са на мнение, че строенето на фабрики от чуждестранни фирми в страните им е положително. Освен това 66% от респондентите посочват, че връзките с международни фирми създават работни места, а 57% смятат, че придобиването на местни фирми от мултинационални корпорации. 55% заявяват, че търговията води до увеличение на доходите.


78% от жителите на бързоразвиващите се икономики (в тази група спадат държави като Турция, Чили, Индия и Бразилия – бел. ред.) се обявяват в подкрепа на свободната търговия. 52% са на мнение, че тя води до създаване на повече работни места, а 45% заявяват, че повишава доходите. Анализаторите от "Пю" посочват, че това най-вероятно отразява опита на Китай и сходните му страни, където дейността на големите чуждестранни фирми се свързва с повече възможности за заетост и по-високи доходи.


Цялостната подкрепа за свободната търговия в бързоразвиващите се икономики обаче намалява през последните години. Сред 13-те държави, които участват в изданията на това изследване през 2010 и 2014 г., общата подкрепа за международната търговия и бизнес е намаляла от 84% преди четири години до 77% днес. Това може да бъде отдадено на обстоятелството, че растежът на износа на бързоразвиващите се икономики е намалял от средно 14% на годишна база от 2010 г. на 3% през 2013 г.


При все че 84% от жителите на развитие държави смятат, че търговията е добра за страната им, те не гледат на нея толкова положително, колкото жителите на развиващите се страни. Едва 44% са на мнение, че търговията увеличава заетостта, а 25% посочват, че тя повишава доходите. Причината за тези възгледи може да бъде открита в съвпадението на икономическата глобализация и относително ниския растеж на икономиките и висока безработица в тези държави.


Анализаторите от "Пю" посочват, че мнението на анкетираните по отношение на връзката между цените на стоките и международната търговия е сред най-неочакваните резултати от изследването. Икономистите твърдят, че търговията води до снижаване на цените за крайните потребители. Половината от жителите на развиващите се държави (50%) и малко под половината на жителите на бързоразвиващите се икономики (42%) обаче посочват, че търговията всъщност увеличава цените на продуктите.


Изследването на "Пю рисърч сентър" е проведено с 48 643 респонденти в 44 държави между март и юни 2014 г.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Какъв идиотизиран комунист трябва да бъдеш, че да си против свободната търговия? Тази статистика показва до каква степен Западът е упаднал интелектуално и морално. Оставиха левичарите да промиват мозъците на поколения ученици и сега се виждат резултатите.

 2. 2 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"]че да си против свободната търговия? [/quote]
  от свободната търговия печелят единствено големите фирми и акционерите! Каква свободна търговия е да правиш маратонки пума в бангладеж, за без пари, от деца, и да искаш да ги продаваш за 100-200 евро в европа!

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1649 Любопитно

  "В общественото мнение на глобално равнище има консенсус, че международната търговия е положително явление"

  Това е добре, но е отговор на въпрос от типа "Подкрепяте ли факта, че водата е мокра?" - и да не подкрепяме, това няма да я направи по-малко мокра.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на Черен шаман
  Черен шаман
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Мнозинството в развиващите се държави подкрепя глобализацията и свободната търговия
  -----------------------------------------

  Тоест са против санкции от всякакъв тип!

  И брътвежите за диверсификация на доставките са измислица на някои много хитри господа, дето искат хитро да изместят свободната търговия?

 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#2:"capricorn2014"]правиш маратонки пума в бангладеж, за без пари, от деца[/quote]

  Тези деца какво щяха да правят ако я нямаше тази фабрика, бе гений?
  Щяха да умрат от глад, но това вие "хуманистите" не ви интересува.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2248 Весело

  Мнозинството в развиващите се държави подкрепя глобализацията и свободната търговия
  ________
  Все едно стадо овце да се кефят на чевермето и дроб сърма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ... "свободната търговия" е хубаво нещо, но за малцина, и зависи срещу кого я правиш ...

 8. 8 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"]Какъв идиотизиран комунист трябва да бъдеш, че да си против свободната търговия? [/quote]

  Аз съм убеден антикомунист, но съм против глобализацията. Защото глобализацията има много лица и повечето са неприятни. Мултикултурните лайна например, са част от глобализацията. Затриването на културните особености на една държава в името на някакви левичарски измислени модели на един културен миш-маш, не ми допада. Друго характерно за глобализацията е налагането на принципа на фастфууд-а навсякъде - в мода, стоки за масово потребление.
  И други проблеми има. Затова и в по-развитите страни не са такива фенове. Иначе си прав, че левичарските балъци отчаяно опитват да промиват мозъците на хората. Ама е лесно да си левичар в Европа. И доходно.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "capricorn2014":
  Забрави кулаците и буржоата!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  [quote#4:"Черен шаман"]И брътвежите за диверсификация на доставките са измислица на някои много хитри господа, дето искат хитро да изместят свободната търговия?[/quote]
  Когато когагто за либерастите падат ограничения и забрани това е свободен пазар !
  Когато някой е пречка корпорациите на либерастите му се спретва ембарго и "демократична" атака с авиация и медии за да може да му превземат природните и човешки ресурси в името на демокрацията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И като толкова много говорите против глобализацията, поинтересувайте се малко от термина "алтър-глобализация".

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  [quote#7:"опа"]... "свободната търговия" е хубаво нещо, но за малцина, и зависи срещу кого я правиш ...
  [/quote]
  Ми влез в една хипер бакалия и виж етикетите 99% от стоката са на 10 корпорации който им се изпречи някъде по света е пътник !
  http://0budgetmarketing.com/wp-content/uploads/2013/12/10-corporations-control-everything.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"lordcris"]какво щяха да правят[/quote]
  не знам какво щяха да правят децата там, може би същото каквото са правили преди да дойде фабриката, въпросът е какво ще правят и работят тези, които ще се бръкнат за 200 евро. А като си такъв фен на глобализацията не е ли редно и заплатите да са едни и същи, нашите да станат като в бангладеш, какво ще кажеш, обаче тогава маратонките на пума няма много да се харчат!

 14. 14 Профил на Черен шаман
  Черен шаман
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Глобализацията е добра за страни със силна икономика, а останалите са потърпевши!

  За пример ще ви дам субсидиите за селяните в ЕС, които правят евтини селскостопанските продукти, в резултат в Африка не си струва да се отглеждат крави и да се сее, защото продукцията от Европа е субсидирана!

  Глабализация, ама субсидиите трябва да се забранят!

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  [quote#8:"dgd"]Иначе си прав, че левичарските балъци отчаяно опитват да промиват мозъците на хората. Ама е лесно да си левичар в Европа. И доходно. [/quote]
  Либертарианското крипто левичарство води мащабна война на всякъде по света с работещите , некорпоративния бизнес и хората със свободни професии за да хрантутят с тяхноти денъци и обедняване държаните чиновници и тези на социалните хранилки които веднаха отиват да си похарчат пари при мега монополите и търговските картели на финансовите социопати !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Светът днес принадлежи на големите корпорации и дали наричаме това пазарна икономика, свободна търговия, или глобализация, няма значение. Интересното е, че тази система се одобрява от потърпевшите, които слугуват на корпорациите за жълти стотинки. А неодобрението идва от страни, чието население се облагодетелства от тази глобализация. Интересен парадокс.

 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Мнозинството в развиващите се държави подкрепя глобализацията и свободната търговия.............,когато светът си събува потурите,никой не може да го спре...Н.Хайтов.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какъв свободен пазар при наличие на огромни субсидии в "развитите" страни? Нали това убива земеделието в Африка. Парите си ги връщат чрез продажба на промишлени стоки в това число и оръжие.

 19. 19 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не знаят какво си пожелават...

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4379 Любопитно

  До коментар [#16] от "proza":

  Глобализацията и свободната търговия имат и положителен ефект за развиващите се държави.... откриват се нови работни места например, идват големи инвеститори от чужбина, повишава се стандарта на живот. Проблемът е със заплащането на много места то е много ниско, което е несправедливо, на места е възможна трудова експлоатация... но, на много места по-света много хора започнаха да се бунтуват с искания за по-добро заплащане и условия на труд и постепенно заплащанията започнаха да се увеличават. В Азия например е добър пример за това, една статия по темата:

  http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1293269

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 698 Любопитно

  [quote#16:"proza"]Интересното е, че тази система се одобрява от потърпевшите, които слугуват на корпорациите за жълти стотинки. [/quote]
  Ами едно предположение: Може този факт пък да се дължи на факта, че "потърпевшите" си спомнят колко "добре" са били преди да станат потърпевши. Как волно свободно и богато в сравнение със сега китайците са си живеели при Мао преди да ги нагазят международните концерни, какво са предствалявали Индия, Малайзия, Тайланд, или Виетнам и т.н. през 80те години и къде са сега. Та ако си левичар по дух може да мразиш международните експлоататори, но когато видиш, че без тях си съвсем за никъде, мозъкът започва да се прояснява.

 22. 22 Профил на my_dnevnik
  my_dnevnik
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ....... еййй имал съм и привърженици бе ....
  ...да, да, ама надали ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK