Лидерът на Крим подкрепи шотландския референдум

Русия твърди, че е присъединила полуострова п омолба н аместнот онеселение и сега разполага в Крим пълноценна армейска групировка, мотивирайки се със заплаха от НАТО и събитията в Украйна.

© Reuters

Русия твърди, че е присъединила полуострова п омолба н аместнот онеселение и сега разполага в Крим пълноценна армейска групировка, мотивирайки се със заплаха от НАТО и събитията в Украйна.Сергей Аксьонов, един от лидерите на кампанията за отделяне на Кримската авнотомна република от Украйна и настоящ лидер на анексирания от Русия полуостров, подкрепи гласуването на Шотландия за независимост и обвини Запада в двоен стандарт в отношението си към Москва.


Киев и западните държави обвиняват Русия, че е заграбила чужда територия, а сега раздухва кръвопролитието в Източна Украйна и въоръжава проруски сепаратисти там. Москва категорично отхвърля обвиненията и казва, че се е намесила, чак когато Крим е провел референдум, в който мнозинството са се изказали в подкрепа на присъединяването към Русия.


В действителност, дори президентът Владимир Путин призна, че е изкарал разположените в Крим руски военни части, за да гарантират провеждането на т.нар. референдум, резултатът от който не признава никой.
Сега Аксьонов казва за шотландците, че "ако изберат да продължат по пътя на независимостта, това си е тяхно право".


"Крим ги разбира и ги подкрепя морално", заяви той по руската държавна телевизия.


"Интересно ми е да видя какво ще сторят западните политици, ако територия, която е била част от Великобритания, реши да се отдели. На жителите на Крим е забранено, а за шотландците може?"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK