Всеки четвърти американец подкрепя отделянето на щата си от САЩ

Разочарованието от федералните власти и администрацията на президента Обама засилва лагера на сепаратистите.

© Reuters

Разочарованието от федералните власти и администрацията на президента Обама засилва лагера на сепаратистите.Ефектът от референдума за независимост на Шотландия, приключил с неуспех за националистите, се усеща чак от другата страна на Атлантика, където почти една четвърт от участниците в социологическо допитване казват, че са склонни да приемат идеята техният щат да напусне САЩ.


Това показват данните на социологическо проучване на Reuters/Ipsos, огласени в петък.


Според тях близо 23.9% от анкетираните между 23 август и 16 септември американци се обявяват категорично или са склонни да подкрепят идеята за отцепване на техния щат в независима държава.
Над половината (53.3%) от участвалите над 8000 души обаче твърдо държат да са в съюза или не приемат идеята за независимост.


Привържениците на сепаратизма се срещат във всички партии и райони, но все пак републиканците (29.7%) и жителите на аграрните западни щати (34.1%) доминират, докато той е по-слаб сред демократите (21%) и жителите на Североизтока (17.4%).


Основният мотив е гневът или раздразнението на американците от начина, по който администрацията на президента Барак Обама се справя с куп проблеми - от здравната реформа до борбата с ислямистите в Близкия изток.


Но отвъд злободневните трудности, мнозина са разочаровани, че Вашингтон е блокиран от политически интереси и се замислят, дали тази админитративна парализа не може да се заобиколи, ако техният щат се отдели.


Британи Роял, 31-годишна медицинска сестра от Уилксбро, Северна Каролина, обяснява, че заради програмата "Обамакеър" здравната й застраховка е скочила от 40 долара седмично на над 600 долара месечно за четиричленно семейство, докато губернаторът на щата Пат Макрори имал по-добра идея.


"Ройтерс" уточнява, че все пак изразената подкрепа на идеята за напускане на САЩ е по-скоро реакция на разочарование от федералното правителство и желание да се направи нещо за подобряване на ситуацията, отколкото реална склонност към сепаратизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK