Русия може да изгуби до 38% от газовите си приходи заради втечнен газ от САЩ

Русия може да изгуби до 38% от газовите си приходи заради втечнен газ от САЩ

© ReutersИзлизането на световните пазари на доставки на втечнен природен газ от САЩ може да предизвика сериозно намаляване в печалбите на руския гигант "Газпром" и основно на приходите му от Европа, прогнозират специалисти от Колумбийския университет, цитирани от "Файненшъл таймс".


Европа ще остане голям потребител на руски газ, но ако тук започне да пристига голямо количество втечнен природен газ от Северна Америка, Москва може да изгуби до 38% от газовите си приходи. В същото време разходите на европейците за газ може да намалеят с 20%, смятат от Центъра за глобална енергийна политика към университета.


Предполага се, че САЩ ще започнат такъв износ от 2016г. и според авторите на прогнозата - mfke теоретично - не е изключено той да достигне размера на вноса на "Газпром", който през 2013г. бе в размер на около 150 млрд. куб.м.
Учените обаче посочват, че ще е особено трудно заместването на руския газ да се случи в Източна Европа, тъй като няма изградени инфраструктурни връзки за това.


Те анализират основно два модела в светлината на неясните засега перспективи за търсене на американски газ и особено на политиката на Вашингтон за износа на петрол и газ. В единия вариант се предполага годишен износ на втечнен газ от 93 млрд. куб.м., а във втория - на два пъти повече.


Основното направление на този експорт си остава Азия, но въпреки това ефектът ще се усети на световните пазари.


При първия сценарий Русия може да изгуби над 27% от газовия си износ (в парично изражение това са почти 24 млрд. долара годишно) спрямо сегашната ситуация, когато няма американски експорт. При 186 млрд. куб. м изнесен американски газ годишно обаче загубата за руснаците достига 37.6% (почти 33 млрд. долара или над 1% от БВП на Русия).


Европейците, включително Украйна, биха спестили 11% (21 млрд. долара) или 20% (39 млрд. долара) от разходите си. Русия обаче ще си остане основен доставчик, заради това, че синьото й гориво ще поевтинява и е достъпно, смятат авторите на доклада.


Всичко това не означава, че Москва би променила под натиск новата си външна политика - природният газ носи около 14% от руските приходи от износ, докато тези от петрол са значително повече.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK