"Ройтерс": Путин е заплашил Украйна да не прилага асоциирането с ЕС

"Ройтерс": Путин е заплашил Украйна да не прилага асоциирането с ЕС

© ReutersИзбори 2022

Москва ще блокира достъпа на Украйна до жизнено важни за нея руски пазари, ако Киев приложи която и да е част от търговското споразумение с Европейския съюз.


Тази заплаха се съдържа в писмо на руския президент Владимир Путин до украинския му колега Петро Порошенко, което е видял репортер на агенция "Ройтерс" във вторник.


В него Путин предупреждава, че дори минимална промяна в украинското национално законодателство, която да подготви прилагането на отложената с една година част от асоциирането с ЕС, ще предизвика незабавната реакция на Москва.
Агенцията коментира, че текстът демонстрира втвърдяване на руската позиция по сделката, която се оказва в центъра на напрежението между Русия и Запада.


"Както досега, ние смятаме, че единствено системни корекции в Споразумението за асоцииране, които взимат предвид целия спектър рискове за руско-украинските икономически връзки и като цяло за руската икономика, ще позволят да се съхрани съществуващото търговско-икономическо сътрудничество между Руската федерация и Украйна", цитира "Ройтерс" откъс от писмото с дата 17 септември


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не потвърди, но и не отхвърли съществуването на подобно писмо.


В текста Путин не навлиза в подробности какви би могло да са ответните мерки на Русия, но премиерът Дмитрий Медведев каза миналата седмица, че вече е подписал заповед за ограничаване достъпа на украински износ до Русия, която още не е задействана.


Дипломати от ЕС обясняват, че значително увеличаване на руските мита би нанесло на Украйна загуби от 3 млрд. евро годишно. Страната изнася предимно стомана, въглища, химикали и зърно към Русия.


Споразумението за асоцииране вече предизвика избухването на протеста на Майдана, когато президентът Виктор Янукович в последния момент обяви, че засега няма да го подпише и вместо това ще се сближи с Русия. Натискът на Москва срещу сделката започна още миналото лято със затварянето на достъпа за различни украински стоки под различни предлози.


Когато режимът на Янукович се разпадна през февруари, Путин анексира Крим и е обвиняван, че до днес дестабилизира Източна Украйна с финансиране и въоръжаване на сепаратистите там, както и с тайното изпращане на руски военни.


На 12 септември 2014г. на тристранните преговори ЕС-Украйна-Русия президентът Порошенко поиска отлагане до 31 декември 2015г. на действието на търговската част от Споразумението за асоцииране. В навечерието на срещата министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев директно предупреди, че ако не бъдат зачетени интересите на страната му, тя ще вдигне митата и ще наложи други ограничения върху 144 групи украински стоки, съставляващи около 25% от вноса на Украйна.


Тогава външният министър Павло Климник каза, че в 15-те месеца, за които е отложена сделката за свободна търговия, ще се преговаря за установяване на сложен баланс, позволяващ да действат и либерализираната търговия с ЕС, и зоната за свободна търговия с ОНД. Притеснението на Москва е, че ако Украйна остане част от зоната на ОНД, през нея в Русия ще навлязат евтини западни стоки с качество, много по-високо от руското.


След това споразумението бе ратифицирано едновременно от Европарламента и Върховната рада в Киев, което означава също, че е невъзможно да се правят корекции в него.


Но от писмото на Путин излиза, че той изглежда смята решението не за отлагане, а за окончателно замразяване на процеса, докато не се направят изискваните от Москва поправки в текста.


"Приемането на поправки в украинското законодателство, включително актове за прилагане, ще бъдат смятани за нарушение на договорката да се отложи прилагането на Споразумението за асоцииране с последващи незабавни и адекватни ответни мерки от руска страна", пише Путин.


Той продължава да държи на тристранни преговори с Киев и ЕС, на които да се уточни какво да се премахне от договора, за да не пострада руската икономика.


Представители на ЕС казват, че руснаците искат да бъдат изключени над 2000 продукта, подлежащи на безмитна търговия между Украйна и ЕС, което ликвидира около една четвърт от споразумението за асоцииране.


Руски компании са загрижени също, че няма да могат да внасят в Украйна, след като тя приеме - както е договорено в част от споразумението - по-високите стандарти на ЕС. В същото време на украинския бизнес е обещана европейска техническа помощ и средства за адаптиране към европейските регулации. Без някакво ново споразумение с ЕС самата Русия ще трябва да задели средства, за да помогне на своите компании да се модернизират и да постигнат стандартите на ЕС, обяснява "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK