Украинската криза може да доведе до рецесия в Европа, смята главният икономист на "Алианц"

Мохамед Ел-Ериан

© Reuters

Мохамед Ел-ЕрианГлавният икономист на "Алианц" Мохамед ел Ериан предупреди, че пазарите не оценяват правилно риска от украинската криза, а тя има потенциала до доведе цяла Европа до рецесия, съобщава "Ройтерс".


Ел Ериан посочва, че има няколко сценария за деескалиране на събитията в Украйна. Според него само още "един или два" кръга санкции от Запада и контрасанкции от Русия ще доведат до рецесия в Европа. Това е особено вероятно, в случай че Русия прекъсне снабдяването с енергоносители след началото на зимния отоплителен сезон.


"Мисля, че пазарите подценяват Украйна. Много трудно ще се намери решение, което да удовлетворява и трите страни – Украйна, Запада и Русия", казва той. Ел Ериан е на мнение, че пазарите се предоверяват на централните банки и особено на ФЕД и ЕЦБ. Политиките на централните банки по време на кризата според него са ги отдалечили много от реалните оценки на стойността.
Анализаторът вижда в разликата между оценките на централните банки и реалната стойност балон, който може да се спука в момента, в който се появи катализатор, например украинската криза.


"Страхувам се, че пазарът обръща прекалено малко влияние на геополитическите проблеми, и си има причини за това", казва той. Досега инвеститорите, общо взето, са успявали да се справят с последствията от спречкванията между държавите. Това обаче води до увеличаване на риска, тъй като инвеститорите искат ясни доказателства, че е настъпила криза, за да се решат да инвестират по-консервативно, смята Ел Ериан. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK