Унгария спря реверсивните газови доставки за Украйна

Унгария спря реверсивните газови доставки за Украйна

© ReutersОператорът на унгарската газопреносна система FGSZ спря доставките на газ за Украйна за неопределено време, се казва в съобщение на сайта на компанията.


От своя страна украинската "Нафтогаз" заяви, че това е "неочаквано и необяснимо" и подчертава, че това става след посещението в Будапеща на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер в понеделник, 22 септември.


Унгарското обяснение за спирането на реверсивните доставки в 18 часа на 25 септември е "засиленото вътрешно търсене от 26 септември". За да гарантираме сигурността на доставките и баланса в мрежата, трябваше да се промени посоката на работа на газопроводите така, че да работи за вътрешни нужди, допълват от FGSZ.
От "Нафтогаз" изразяват дълбоко съжаление за решението на унгарците и ги призовават да спазват договорните задължения и законодателството на ЕС и единния енергиен пазар на ЕС.


Унгария започна тези доставки за Украйна през март 2013г. и трябва да вкарва по 6.1 млрд. куб. м газ годишно. Договореността предвижда "прекъсване на работата в зависимост от текущите търговски и технически условия".


На 10 септември реверсивни доставки спря и Полша, като компанията PGNiG обясни решението си с намалените количества от Русия.


"Газпром" не крие недоволството си от реверсивните доставки към Украйна от източноевропейските държави, а Милер предупреди, че който извършва такава дейност, може да се сблъска с ограничения от руска страна.


Същото каза в петък в интервю за "Ханделблат" министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Според него договорите със страните от ЕС не предполагат реекспорт и напомня, че само така може да се гарантират безпроблемни руски доставки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK