Ричард Брансън тества програма "вземете си отпуска колкото искате"

Ричард Брансън тества програма "вземете си отпуска колкото искате"

© ReutersВземете си отпуска, когато поискате. Вземете си отпуска колко искате. Няма да ви търсим сметка колко сте почивали", заяви пред Си Ен Ен британският милиардер Ричард Брансън.


Така той обясни програмата, която изпробва в едно от поделенията си, където работят 160 души.


Става дума за служители в основните офиси на неговата Virgin Group в Ню Йорк, Лондон, Женева и Сидни.
Брансън каза, че ще подкрепи и други структури на своята бизнес група да последват примера, ако експериментът се окаже сполучлив. За него работят близо 40 000 души, припомня Си Ен Ен.


Но американската телевизия допълва, че предложението може да се окаже не толкова щедро, колкото изглежда на пръв поглед. Според специалисти по трудова етика причината е, че при отсъствие на ясен регламент колко точно се почива и кой кога излиза в отпуск може да се създаде несигурност, в който служителите всъщност да излизат по-рядко, а не по-често, в почивка.


"Отнасяйте се към хората кат окъм човешки същества, дайте им гъвкавост и те няма да злоупотребят с нея", каза Брансън през Си Ен Ен.


Но после той написа в блога си, че смята, че персоналът му ще се възползва от либералното му предложение, само ако са си свършили работата и смятат, че отсъствието им няма да накърни бизнеса или кариерата им.


Милиардерът обясни, че бил вдъхновен от политиката на компанията "Нефликс", която дава на служителите си неограничена отпуска. "Броят почивни дни, който дават на хората в САЩ, е убийствено малък. Как изобщо човек може да намери време за децата си, ако работи почти непрекъснато", попита той в интервюто.


Дебатът за баланса между работно и лично време се изостри покрай световната криза и нахлуването на дигиталнит етехнологии, защото служителите, които не си изгубиха работата, бяха натоварени с тази на съкратените си колеги, а мобилните комуникации ги преследват дори по време на отпуска.


Мексиканският милиардер Карлос Слим, например, призова да се въведе тридневна работна седмица, но на 11-часов работен ден и ако се излиза в пенсиа на 70-75 години. Според него по този начин хората ще разполагат с повече свободни дни в седмицата и ще се отворят работни места за млади и безработни.


Но специалисти казват, че голяма роля играе трудовата етика на различните пазари. Ако в една държава ангажиментите приключват с края на работния ден, то в други страни не е необичайн оначалниците да засипват подчинените си с електронни съобщения посред нощ и по верме на отпуск. Никой не ви е виновен - ако не искате да ви товарят със задачи непрекъснато, не си отваряйте пощата и не си вдигайте телефона, отговарят други.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Идеята не е идеално лоша, но има едно голямо НО... Вероятно платеният отпуск ще остане така, както е в момента, т.е. е налице първото ограничение на принципно неограниченият отпуск. От гледна точка на работещите, поне в България и сега има такава практика в много фирми - всеки е в състояние да си вземе няколко дни отпуск при възникване на нужда - било платен или неплатен.
  Ефектът от това решение, ще е по-скоро на психическо равнище - така работещите ще са по-спокойни от една страна, а от друга ще имат по-голяма възможност за планиране. Примерно да се съобразят с възможностите на съпруг/а-та.

 2. 2 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Доста йезуитско предложение.

 3. 3 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Мексиканският милиардер Карлос Слим, например, призова да се въведе тридневна работна седмица, но на 11-часов работен ден и ако се излиза в пенсиа на 70-75 години. Според него по този начин хората ще разполагат с повече свободни дни в седмицата и ще се отворят работни места за млади и безработни.[/quote]
  Това не е лоша идея като за начало.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 508 Весело

  Не забравяйте, че в САЩ НЯМА платен отпуск. Отпускът там е НЕПЛАТЕН. Можеш да ползваш колкото си искаш, но работодателите имат право след 30 ден отпуск да те помолят да си ходиш.

 5. 5 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Брансън си пада малко ексцентрик, но въобще като идея има потенциал. Особено като замисъла е толкова добър. Кой не иска да има повече време за семейството си?

 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Брарсън е голям пич. Доказа, че и най "щурите" идеи са изпълними ако си ги обмислил и приложил умно.

  chavo64
 7. 7 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дневник, кога ще започнете да ползвате спелчек???
  Дразнещо е за четене с тези грешки. Ако не уважавате себе си, поне го направете заради читателите си.

  Иначе, идеята е приложима само в държави, където освен трудова, хората по принцип имат и всякаква друга висока етика.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 923 Весело

  Долен изедник. Провокатор.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Какво ли мислят по тази тема разните му там съюзи на "индустриалци" в България?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2757 Весело

  Я да дойде в България. Да му дадат един отдел чиновници в Н-ското министерство...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като не работиш когато ти скимне от къде ще дойдат парите?

 12. 12 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#11] от "pentuer":

  Със сигурност тези които работят за него не са с нашия мантелитет. 100% може да бъде гарантирано това.

 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Предложението е йезуитско защото ако си вземеш много голяма отпуска може да се окаже, че могат да се справят и без теб.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 14. 14 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 497 Неутрално

  България е сред страните с най-дългото работно време.
  Също така има най-ниската продуктивност в ЕС.


  Подобни експерименти ще ни позволят да видим връзката между двете, независимо дали са успешни, или не. С нетърпение очаквам резултатите.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 15. 15 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  и аз не разбрах това платен отпуск ли е, или не защото ако е неплатен то и моят в момента е практически неограничен!

 16. 16 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Весело

  В компанията, в която работя - задължителното време е от 9-16 часа - но ако все пак нямаш 8 часов работен ден ти се вписва минус - часове/минути и т.н. Ако останеш повече - имаш в плюс и балансираш!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 17. 17 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"x2805"]В компанията, в която работя - задължителното време е от 9-16 часа - но ако все пак нямаш 8 часов работен ден ти се вписва минус - часове/минути и т.н. Ако останеш повече - имаш в плюс и балансираш!!![/quote]
  Това е мислене от годините на индустеалната революция. Доказано е че не работи

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 18. 18 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#17] от "lazy_and_sleepy":

  Ами честно казано е модерна европейска фирма и е заимствано от подобни практики в друго сериозни компании - при нас работи добре... Мога да оставя детето на детска градина и да си тръгна по-късно, заради закъснението сутринта!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  В България отдавна сте на тридневна работна седмица, че и на по-малко. Я си направете сметка колко дни не работите в годината! Май половината са неработни.

 20. 20 Профил на Susan Essex
  Susan Essex
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Статията и коментарите са пълни с грешки. Моля "Дневник" да прегледа отново какво е написал и да оправи.

  Относно предложението на Брансън - според мен е напълно неприложимо. Само след месец вече ще има недоволни служители, които работят двойно поради безотговорните си колеги. Ще има и шефове, които уволняват, само защото си отсъствал /според него/ повече, отколкото трябва. А колко трябва и кое е в повече и кое нормално ще станат субективни критерии, в които могат да се упражняват колкото си искат всички страни в случая.

  Новата практика би била приложима само в малки общности, в които колегите си имат доверие и приятелство. Или в семейни фирми. Не се сещам как би се получило в голяма структура. А пък затова, че тук не сме узрели за такава самоотговорност, даже не си струва да споменавам...

 21. 21 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да, да ... вземете си отпуск. през това време колегите ви ще ви изработят и като се върнете или няма да ви има мястото, или ще сте с по- малко часове. да не се забравя и завистта, когато някои отива на почивка.

  Soyez tranquille!
 22. 22 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  Дрън дрън.

 23. 23 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Според специалисти по трудова етика причината е, че при отсъствие на ясен регламент колко точно се почива и кой кога излиза в отпуск може да се създаде несигурност, в който служителите всъщност да излизат по-рядко, а не по-често, в почивка."
  ......

  "Но после той написа в блога си, че смята, че персоналът му ще се възползва от либералното му предложение, само ако са си свършили работата и смятат, че отсъствието им няма да накърни бизнеса или кариерата им."

 24. 24 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 677 Любопитно

  Ще споделя личен опит. От няколко години работя в такава фирма с много либерална политика по отношение на работното време. Нормално в офиса се събираме 2-3 дни в седмицата, като през останалите дни работим който откъдето иска. Платената отпуска е регламентирана по закон (няма как иначе, след като се базира на отчисления от заплатата за предходната година). Неплатената отпуска е "неограничена" - когато пожелая и за колкото дни са ми необходими (разбира се това се уточнява предварително за да не спъва работата на останалите колеги). Реалното ограничение идва от здравните осигуровки, защото държавата изисква да съм осигурен, а фирмата ме осигурява само за времето, в което работя. Ако "прекаля" с неплатената отпуска не само не получавам пари за много дни, но и допълнително трябва да си плащам здравните осигуровки за този период. Като всяка система и тази се саморегулира и всеки си намира изгодния баланс...
  Като цяло предимствата на гъвкавото работно време са неизброими

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 25. 25 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  Тези ги разправяй в някое квартално кафене в "Обеля". Аз имам 20 работни дни, аджеба 4 седмици платен отпуск. Като ги комбинирам с разни празници ми се събират по месец и половина почивки.

  Може някой който мие чинии или набива пирони да няма, там не съм запознат. Но всички мои познати имат платени почивки като минимума е 2 седмици.

 26. 26 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Айде де, в Щатите имали убийствено малко отпуска! Всички, ама всички хора, с които съм си имал работа са с не по-малко от две седмици отпуска, огромната част от тях са с три и повече седмици. Аз съм с два месеца и половина, но моята работа е свързана с "академията", а там нещата са различни. Въпросът е не само в работните или почивните дни, а и в интензивността на работата, дали имаш някаква относителна сигурност, дали си доволен от кариерата си, какви ти са здравните "бенефитси" и т.н. Въобще нещата са комплексни. Иначе, французите бяха и на 4-дневна седмица, ама трябваше да се върнат на 5 дневна, щото за малко Франция да фалира. В Испания, Гърция, Португалия например имат големи отпуски, но знаем тези държави до къде я докараха.

 27. 27 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Форумът на дневник е пълен с работяги, чието сърце е разположено отдясно.
  Трудно ми е да го повярвам, при положение, че 7/8ми от потребителите киснат из форумите по цял ден и нощ.

  Или както казва сивият кардинал на Глас Народен, каква дясна България, при положение, че над милион работещи са на нечия хранилка. Колко от десните в България някога са развивали собствен бизнес и са се запознали с пазарната икономика от първа ръка? Със сигурност не докторът по политикономия он Московския Държавен Университен, както и протежето му Р. Кънев. Моля дайде примери

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#15] от "lol":

  Е не е баш неограничен, щото шефът ти казва колко можеш да вземеш. Ако му поискаш неограничено време, той просто няма да ти разреши.

 29. 29 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsu": Радан Кънев е адвокат в частна кантора.

 30. 30 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#27:"tsu"]Форумът на дневник е пълен с работяги, чието сърце е разположено отдясно.
  Трудно ми е да го повярвам, при положение, че 7/8ми от потребителите киснат из форумите по цял ден и нощ.

  Или както казва сивият кардинал на Глас Народен, каква дясна България, при положение, че над милион работещи са на нечия хранилка. Колко от десните в България някога са развивали собствен бизнес и са се запознали с пазарната икономика от първа ръка? Със сигурност не докторът по политикономия он Московския Държавен Университен, както и протежето му Р. Кънев. Моля дайде примери[/quote]
  добре си го написАл брато

  нема десно тука , сите сме леви..а някои и Двойно леви !

  скоро в разговор казах на една претенциозна "Високопоставена" дама - отричаща Маркс и Ленин .

  .но работеща на Заплата

  "Драга , хората се различават по отношението си към средствата за производство - това е дефиницията на Ленин за класите"

  "Капиталът трябва да носи принадена стойност" - това път е основната дефиниция на капитализма

  Ричард Брансън може да има всякакви идеи - за подобна надстройка трябва База , т.е. "устройството над раменете" да е узряло за капитализъм

 31. 31 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Добро предложение!
  Аз работя на 7 дневна работна седмица по 9 часа на ден за мизерните 400 лв. с което ми остава нулево свободно време и нямам право на отпуск. Робството е живо в капиталистическа България!

  Trump '16
 32. 32 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 444 Весело

  Толкова много правописни грешки в толкова къс текст отдавна не бях виждал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK