Руската Дума единодушно ратифицира договора за Евразийския съюз

Президентите на държавите от Евразийския икономически съюз при подписването на договора в края на май в Астана.

© Reuters

Президентите на държавите от Евразийския икономически съюз при подписването на договора в края на май в Астана.Договорът за Евразийския икономически съюз, обединяващ засега Русия, Беларус и Казахстан, бе ратифициран в петък от Държавната Дума в Москва. При необходими 226 гласа за приемане на подписания на 29 май 2014г. документ, той бе подкрепен от 441 депутати в долната камара на парламента. Няма нито един глас "против" или "въздържал се", съобщи агенция РИА "Новости"


Текстът, подписан в Астана от президентите на трите държави, фиксира договореностите за преминаване на следващ етап на икономическа интеграция отвъд Митническия съюз и Единното икономическо пространство.


Така ще се завърши създаването на най-големия общ пазар в пространството на ОНД. Със 170 милиона жители това ще бъде нов мощен център за икономическо развитие, коментира агенцията.
Съюзът би трябвало да заработи от 2015г., централата му ще бъде в Москва, съдът – в Минск, а финансовият регулатор – в Алма Ата, бившата столица на Казахстан.


В Думата се надяват и другите две държави да ратифицират договора преди срещата на тримата президенти на 9 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK