Кончаловски оттегли в протест срещу Запада филма си, обсъждан за "Оскар"

Андрей Кончаловски при получаване на наградата във Венеция.

© Reuters

Андрей Кончаловски при получаване на наградата във Венеция.Известният руски кинорежисьор Андрей Кончаловски обяви, че не желае най-новият му филм да бъде предлаган от Русия като кандидат за наградата за чуждоезичен филм, връчвана от Американската академия за киноизкуство.


Според него да се бори за премия от Холивуд "е просто нелепо".


Заявлението му се съдържа в писмо до председателя на руската комисия за избиране на предложение за тазгодишните оскари Владимир Меншов, създател на отличения с такава награда филм "Москва не вярва на сълзи" (1979).
"Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин" получи преди броени наградата за най-добър режисьор на фестивала във Венеция въпреки разнопосочните оценки на критиката.


Сега 77-годишният Кончаловски казва, че случайно научил, че филмът е обсъждан сред руските филми, потенциални кандидати от страната за "Оскар", и обявява, че го оттегля."Причините за това са две - лична и обществена", пише той в писмото си. "През последните години достатъчно рязко съм критикувал холивудизацията на руския пазар и пагубното влияние на комерсиалното американско кино върху формирането на вкусовете и пристрастията на нашите зрители. Във връзка с това ми се струва просто нелепо да се боря за премия от Холивуд", пише режисьорът.


Той добавя, че от друга страна самата награда "Оскар" днес била прекалено надценена от определена част от хората в киното. "Тя създава илюзия за световно признание и сякаш е свидетелство за безспорни качества на кинопроизведението, което естествено, не е така."


Кончаловски казва, че би трябвало да предизвиква смях самата формулировка на категорията "най-добър чуждоезичен филм", защото била сегрегация на световното кино от англоезичния свят, което било отживяла идея на Запада за културното му доминиране.


"В съвременния свят развитието на световната кино култура отдавна се определя не от масовия успех на американското или псевдоамериканското кино, а от художници от Азия, Латинска Америка, Далечния Изток и Русия. Дори не изключвам в бъдеще да има световна награда за кино, където в отделна категория ще има "филм на английски език".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK