Швейцария гласува на референдум за създаване на национален здравен фонд

Швейцария гласува на референдум за създаване на национален здравен фонд

© Associated PressДнес Швейцария гласува на референдум, който ще определи дали да се пристъпи към унификация на здравната система в страната чрез създаването на общ фонд за здравеопазване и намаляване на ДДС за здравни услуги. Референдумът е по инициатива на социалдемократическата и зелената партия.


Поддръжниците на промените на здравната система изтъкват, че те ще доведат до съкращения в разходите и ще намалят средната стойност на задължителната здравна застраховка. Според последните данни разходите за здраве в Швейцария са вторите по големина в света след тези в САЩ. Често посочвани причини за високата им стойност е липсата на конкуренция между болниците, наличната система, която покрива разходите на всички регистрирани лекари, независимо от цената и високата цена на лекарствата. Изследване на Организацията за икономическо съдействие и развитие от 2005 г. сочи, че цените на лекарствата в търговската мрежа в Швейцария са приблизително два пъти по-високи от средната стойност за организацията.


Не е сигурно обаче дали референдумът би разрешил тези проблеми. Централната тема в него е дали 67-те частни застрахователи да бъдат заместени с един национален застраховател, който да събира задължителните здравни вноски. Това от своя страна ще доведе до значителни изменения на вноските на отделните потребители, тъй като между различните застрахователи в момента задължителната вноска варира между 562 и 922 долара за една и съща услуга и при едни и същи условия.
Независимо от резултата от референдума частните застрахователи ще си запазват правото да предоставят застраховки за допълнителни услуги, които не се покриват от задължителната застраховка.


Социалдемократите посочват, че въвеждането на единен национален фонд ще намали разходите за маркетинг и администрация, които днес плащат частните застрахователи. Противниците на реформата са на мнение, че централизираната система ще елиминира конкуренцията, което ще доведе до много по-високи цени. 

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Браво на швейцарците....евала !
  В ЕС дори и споменаването на думата референдум е по-голям грях от този на Ева !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  Много ме кефят швейцарските цоциалисти: посочват като причина за високите цени на здравните услуги липсата на конкуренция и предлагат като решение... премахването на конкуренцията в сектора.

 3. 3 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Най-добрата здравна система е централизираната и основаната на принципа на солидарността.
  Пример - Великобритания, Франция, Скандинавките държави.
  Здравната система в САЩ те кара да избираш "палеца или показалеца да ти зашием?".
  Обама опита да реформира здравната система, но срещна отпор от многомилиардното лоби на застрахователите.
  Е, опцията за референдум, по този въпрос на национално ниво в САЩ е нулева.

 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Швейцария гласува на референдум за създаване на национален здравен фонд

  А това ще се случи ли някога у нас? Едва ли или поне докато докато сме живи.

 5. 5 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Ако правилно разбирам, инициаторите искат Швейцария да настигне България. Смело напред към една единствена здравна каса (фонд) и без никакви частници! Да им пратим направо нашите спецове от НЗОК.
  Слава Богу, че не правим толкова често референдуми! Кой знае колко глупости щяхме да надробим!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Швейцарците ще гласуват с "не" и ще покажат за пореден път на всички, защо са втората най-богата нация в Европа, изхождайки от нула природни ресурси. А най-богата е джуджето Люксембург, за нея важи правилото на ирландския възход, описано от един ирландски министър-председател от 80-те години: "нямахме селско стопанство и въглища, където да си закопаем парите"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Walter_White":

  Специално за Великобритания се чуват много лоши неща за качеството на здравните услуги.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  .....въвеждането на единен национален фонд ще намали разходите за маркетинг и администрация,.....
  ------

  Аре стига бе!
  Да видят как е у нас

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  С един фонд или с 67 вноските са достатъчно на ниво за да покриват разходите на лекарския труд, нещо което не става в България и на всички избори тук се появява нов лъжец , който да обещава безплатно здравно обслужване. Прочее поздрави на онези 2-ма лекари и 4 медицински сестри , които са сега на Терминал 2 на Летище София очаквайки самолета към нормална държава. И така всеки ден....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  Значи Люксембург със 30% от икономиката все още може би има най-много тежка индустрия и химия на глава от населението в света.
  Причината са залежи от желязна руда довели до едни от най-големите стоманолеярни заводи в Европа. Покрай тях се развива и силна химическа промишленост.

  The industrial sector, which was dominated by steel until the 1960s, has since diversified to include chemicals, rubber, and other products. During the past decades, growth in the financial sector has more than compensated for the decline in steel production. Services, especially banking and finance, account for the majority of economic output. Luxembourg is the world's second largest investment fund centre (after the United States), the most important private banking centre in the eurozone and Europe's leading centre for reinsurance companies. Moreover, the Luxembourg government has aimed to attract internet start-ups, with Skype and Amazon being two of the many internet companies that have shifted their regional headquarters to Luxembourg.

 11. 11 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  За сега няма измислена съвършена здравна система в света, всяка се отличава със своите предимства и недостатъци. На нас, българите, ни се струва, че в западните страни всичко им е наред в здравеопазването, но всеки който се е сблъсквал със здравословни проблеми там е установявал, че и те си имат доста недостатъци.
  Номерът е да се намери все пак някакъв що-годе приемлив баланс. Та референдума в Швейцария е някакъв опит да се промени нещо уж към по-добро, но дали е така, не е ясно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 12. 12 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ще кажат "не", защото не е ясно как ще се покриват скъпите разходи за лечение. Днес плащаш около 200 евро на месец, отиваш за операция и плашаш определена първоначална сума сам - при някои е 2000 франка, при някои 250 франка - зависи колко плащаш всеки месец. От там нататък всичко се покрива, дори да струва стотици хиляди. Разходите не се поставят под въпрос от здравните фирми, защото и вноските са високи. "За" една каса ще гласуват около 30%, които имат право с оглед на застаряващото население и това че частните каси ще стават по-ограничителни заради повечето разходи, които ще трябва да покриват след 15-20 години, когато ще има огромен брой възрастни хора заради пенсионираните от т.нар. "бейби бум".

 13. 13 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3122 Весело

  Поколенията на бейби-бума, родени след ВСВ са бич за всяка една здравна система.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#13] от "Consumer":

  А бейби-нула е бич за всяка икономика.

 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Кво стана с подписите за първия референум у нас?
  Доколкото си спомням, освен за изборния закон трябваше да се гласува и за регулярни референдуми от типа на швейцарските?

 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3122 Весело

  До коментар [#14] от "xmm":

  Е нали разни мозъци развиваха теми за т.нар. семейно планиране, търсейки еквилибриума

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#16] от "Consumer":

  Ама само ромите преизпълниха плана

 18. 18 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Независимо от това, дали фондът е здравен или не, солидарното ползване на банката предполага солидарност при попълването му. Колкото личната грижа за даден фундамент, какъвто е човешкото здраве, е по-голяма, толкова разходите са по-малки. В този аспект, отговорността трябва да се съпътства от по-ниска цена. Попълването на един фонд е тясно свързан с цялата данъчна политика. Винаги стои въпроса, претендиращите за ползване на колективно събрани средства, които не участват в попълването на фонда поради деклариран нисък социален статут, в действителност ли са такива. И не на последно место, възможно ли е навсякъде да витае усещането за липсата на справедливост по оста: заплащане-получаване, и да се въведе и приложи на практика споменатият в статията вариант. И следвайки опита, как мислите, моделът с НЗОК подобрява ли услугите в България!

 19. 19 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#17] от "xmm":

  Евала на ромляните, че раждат (и познавам роми, които не го правят за помощи). Не разбирам - имам познати, които казват, че не искали деца, защото нямали достатъчно средства. А получават средни заплати. Не мисля, че ако не мога да купя на детето ми умен телефон или плазма и тъпи игри, не трябва да имам деца. Това обаче е извън темата В Швейцария, в продължение на месеци, се ширят плакати, кампании от страна на частните здравни каси, които показваха хаоса в чуждестранните системи, които действат стряскащо на традиционно консервативния швейцарски гласоподавател. И резултатът ще бъде виден днес.

 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Явно и в Швейцария се обсъждат малоумни идеи. Да не би "експертите" на Олигарски да са отишли да ги съветват?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не е измислена досега идеална здравна система. Който си мисли, че частното застраховане е панацеята, жестоко се лъже.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 22. 22 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":
  [quote#6:"cinik"]Швейцарците ще гласуват с "не" [/quote]

  Знаейки колко струват здравните им осигуровки, не съм напълно убеден.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3122 Весело

  До коментар [#19] от "kamenpavlov":

  Други нямат време, а трети нямат желание - не им се разправя, но всичко опира до избора, който е въпрос на лични разбирания.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#22] от "grand funk railroad":

  Те са прагматични и то много - "Искате ли 6-та седмица годишен платен отпуск?" - "Не" е отговорът, "Искате ли една здравна каса?" (преди 5 години) - "Не" (с голямо мнозинство), "Искате ли по-малки разлики в заплащането на ръководен персонал и служители на ниско равнище?" - "Не" (отново убедително мнозинство).

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "grand funk railroad":
  Швейцарците са привърженици на конкуренцията. Сегашната им система на частно здравно осигуряване не е идеална, но няма дефицит, за разлика от единната система на Франция, например.
  Предвижданията са, че 54 % ще гласуват против.

  http://france3-regions.francetvinfo.fr/alpes/2014/09/22/suisse-voisine-un-referendum-pour-une-caisse-d-assurance-maladie-la-francaise-555954.html

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#24] от "kamenpavlov":

  Съгласен съм. Най-вероятно и този път "Не" ще спечели, но все пак здравните им осигуровки са безумно скъпи. Богати хора, готови да плащат. Няма лошо.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 241 Неутрално

  тук май никой не разбира за какво става дума, нито в статията е уточнено. става дума да слеят кантонските каси в един федерален фонд, не да закриват конкуренцията. Доводи за са, евентуално съкращаване на администрацията от дублирането на дейности и икономии от мащаба. Реалността обаче рядко е такава и по-скоро нищо няма да се промени за по-добро. Навярно няма да се приеме, особено ако кантоните плащащи около минимума са повече. при тях едно сливане със сигурност ще доведе до увеличаване на вноската.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#27] от "drumbass":

  По-скоро конкуренцията да остане само в т.нар. допълнителна осигуровка, която предоставя екстра услуги и от това следва цената да падне + съкращаване на администрацията, която наистина не е необходима, тъй като оскъпява услугата излишно.

 29. 29 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  Няма перфектна здравна система, или дори по-общо казано: няма каквато и да е перфектна система.
  Но, историята специално за Великобритания е следната:
  След Втората световна война кралството реформира коренно здравната си система, като принципа на централизираност и солидарността са основополагащи за NHS (National Helath Service).
  И не, "солидарност" не е комунистическа дума, когато става дума за здравеопазване.
  Но, няма да се учудя, ако форумните интелектуалци заклеймят и Чърчил като "ляв" и "предател".
  Чел съм интервю на Тачър, в което казва, че ако има един въпрос, по който има консенсус в британското общество, то това е за NHS и, че партията, която посегне на тази система, буквално ще бъде изтрита от политическата карта на Великобритания от избирателите.
  Самите британци се гордеят със здравната си система. Неслучайно, например, на церемонията по откриването на Олимпиадата в Лондон, частта показваща NHS зае толкова много време.Има защо.

  http://profit.bg/news/10-te-durzhavi-s-naj-dobro-zdraveopazvane/nid-110353.html

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#6:"cinik"]

  Швейцарците ще гласуват с "не" и ще покажат за пореден път на всички, защо са втората най-богата нация в Европа, изхождайки от нула природни ресурси. А най-богата е джуджето Люксембург, за нея важи правилото на ирландския възход, описано от един ирландски министър-председател от 80-те години: "нямахме селско стопанство и въглища, където да си закопаем парите" [/quote]
  Ай стига глупости бе!
  Ако не бяха трилионите криминални пари щяха да бъдат на сегашното положение, ама друг път!
  Щяха да са си поредната Албания!

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#11:"Jessika"]

  За сега няма измислена съвършена здравна система в света[/quote]
  Трябва да се плаща баце! Това е!

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#29] от "Walter_White":

  Нека да видим тогава за какво ще гласуват швейцарците днес.

 33. 33 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  На какво основна се дължи ирландския икономически успех:
  -На данъчната политика
  -На инвестциите в технологиите
  -На инвестициите в образоването
  Друго ?

 34. 34 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#26] от "grand funk railroad":

  кое е скъпо, колега - на 5000 франка заплата вноска 400 франка. баш колкото и в беге. разликата в качеството - от небето до земята, като разликата между линдт и република своге.

 35. 35 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#34] от "stoner_boner":

  Например това: "При 400 франка франшизът е 2000 франка. Т.е., независимо че плащаш 400 фр. всеки месец, застраховката ти "сработва" след като фактурите за мед. услуги + лекарства надхърлят франшизът."
  И това също: "За едно 4-ричленни семейство само здраваната застраховка отива към 2000 CHF."
  Не съм го измислил аз. Цитирам форума.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK