Словакия договори алтернативни доставки на природен газ

Словакия договори алтернативни доставки на природен газ

© David W Cerny, ReutersНационалната газова компания на Словакия е сключила допълнителни договори за доставка на газ, които да ѝ позволят да разреши проблема с драстичното намаляване на обемите, изпращани от Русия в началото на седмицата, съобщи "Ройтерс".


Премиерът Роберт Фицо обяви в четвъртък, че фирмата-вносител SPP е установила спад с над 50% в подавания газ за втори пореден ден. Русия започна да снижава газовите доставки още в началото на септември. Причината за това са реверсивните доставки на газ за Украйна, която Словакия извършваше заедно с още няколко източноевропейски държави.


Фицо определи намаляването на обема на подавания природен газ като опит за упражняване на натиск от страна на Русия. Той съобщи, че SPP е сключила петгодишна сделка с E.ON Global Commodities за доставка на до 2 милиона кубически метра дневно през Австрия в случай, че възникне необходимост за това. SPP обяви, че вече е договорила опреден обем на австрийския пазар, който ще бъде доставен през четвъртото тримесечие на 2014 г. и ако е необходимо през първото тримесечие на 2015 г.
Премиерът добави, че Словакия може да ползва и реверсивни доставки от Чехия, ако се наложи. Управлението на Фицо поддържа добри отношения с Москва, но през последните седмици обвинява администрацията на Путин, че употребява природния газ като инструмент за натиск.


SPP съобщи, че може да осигури повече от 30% от стандартното потребление от алтернативни източници. Едновременно с това обаче Словакия е сред ключовите страни за доставките на природен газ от Русия за ЕС. Русия опитва да увеличава обемите, изпращани по алтернативните газопроводи през Беларус и Балтийско море.


Не е известно точно какви количества газ SPP изисква от "Газпром". Руската фирма съобщи, че обемите, изпращани за Словакия – 48 милиона кубически метра – не са променяни през последните 10 дни. Тези данни отговарят на публикуваните от словашкия тръбопроводен оператор EUStream. Този обем обаче се споделя между много различни купувачи от ЕС.


В четвъртък Украйна трябваше да получи 24.8 милиона кубически метра газ от Словакия. За първи път част от микса е и норвежки газ. Премиерът Фицо съобщи, че реверсивните доставки за Украйна не са прекъсвани.


Словакия до вчера е успяла да запълни 91% от газовите си хранилища, които съдържат до 3 милиарда кубически метра, от които около половината е собственост на SPP.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Taka правят отговорните държавници, а ние само си говорим...

 2. 2 Профил на Стоян Стоицев
  Стоян Стоицев
  Рейтинг: 8 Весело

  "през първото тримесечие на 2015 г. дай си battle tag-a да поиграем в някакъв момент"
  ???

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  "Причината за това са реверсивните доставки на газ за Украйна, която Словакия извършваше заедно с още няколко източноевропейски държави."
  Всеки си плаща за дяволъка.

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Само България ще остане без алтернативни доставки, имаме си политици, които методично работят против българските интереси, в защита на руските.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "dasto":

  някой май има активна сесия на игра, докато подготвя материали за публикуване и не е улучил верния прозорец за чата

 6. 6 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "dasto":

  Да някой е чатил , докато е писал....)

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 7. 7 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е голям цирк. Препродават си руски газ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Копи-пейст отнякъде.
  Не става ясно дали Украйна е започнала да отклонява гориво, дали си плаща редовно на Словения. Не става ясно газът от Е-он дали пак не идва от Северен поток. Тогава за каква диверсификация говорим?
  Въобще, ако Порошенко опита да мами, ще спомогне изграждането на ЮП. Което пък, въпреки декларираното от нашите "политици", не е спряло въобще. Пристанище Бургас е пълно с тръби, а един огромен кораб за полагане на тръби седи тук от месеци, въпреки пристанищните такси от десетки хиляди на ден.

 9. 9 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Гневно

  Нещо да кажат путинисчетата сега??? Дали има в България такива отговорни политици както в Словакия??? Съмнявам се! За това никакво гласуване за проруски партии като БСП,Атака и други безотговорни и национални предателски партии!

 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  [quote#4:"today "]Само България ще остане без алтернативни доставки, имаме си политици, които методично работят против българските интереси, в защита на руските.[/quote]
  Така е. Но когато зимата София я скове студа и на улиците излязат премръзналите граждани, може този път милицията да не успее да уварди политиците от народа!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "protivbspdpsatak":

  Байо, "прозападния" бб (дето често си пие кафето у бялата къща) е пръв приятел с Валентин Златев. Той ли ще ни защити интереса?

 12. 12 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 919 Неутрално

  "В четвъртък Украйна трябваше да получи 24.8 милиона кубически метра газ от Словакия. За първи път част от микса е и норвежки газ."

  Украйна вече внася норвежки газ.Само ние останахме от цяла Европа, които нямат алтернатива на руските доставки на природен газ и във всеки момент диктаторчето може да ни ги спре.

 13. 13 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 766 Весело

  До коментар [#10] от "Георги":

  Особено, ако и милицията е измрьзнала

 14. 14 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"paladin"]Това е голям цирк. Препродават си руски газ. [/quote]

  ... ами това е обратната страна (има и такава) на медала Тейк ор Пей... Газпром явно с продали 2-3 пъти по-големи количества отколкото е Теоритичният Капацитет на Тръбетата...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Най-голям дял в реверсивните доставки за Украйна има Германия през Полша. Произходът на газа е Северен поток. Да видим дали Путин ще намали подаването на газ през Северен поток.
  Реверсивните доставки са тоягата но има и морков - това е концесионирането на по-голямата част от украинската транзитна газопреносна мрежа от консорциум от европейски компании. Има вероятност да поканят и Газпром в консорциума. Ако това стане - край с използването на газа за политически натиск.

 16. 16 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не тая никакви надежди за алтернативни доставки от следващото правителство(според социолозите от ГЕРБ),не толкова заради липса на професионалисти в тази партия ,по скоро заради послушание,ако щете преклонение към лидера на партията Бойко Борисов,а както знаем "величието" е следовник на руското такова( Путин).

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#7] от "paladin":
  Това е пряко следствие от тръбната стратегия на Путин. Твърде много патоци при практически едно и също потребление на газ в ЕС. Освен това Газпром няма забраняващи краузи за реекспорт с компаниите опериращи Северен поток. В момента в който газът е платен, той става собственост на съответната компания и тя може да го търгува свободно в целия ЕС.

 18. 18 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 919 Неутрално

  "Нафтогаз" подписал контракт на поставку газа из Норвегии, - СМИ

  http://tek.rbc.ua/rus/-naftogaz-podpisal-kontrakt-na-postavku-gaza-iz-norvegii--03102014123600

  България остана единствената европейска държава без алтернативи на руските доставки на природен газ! Дори Украйна вече има алтернативи!

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чърчил": Дано да не се стига до там, но имаме осигурени доставки на газ от гръцкия терминал по съществуващата тръба чрез обръщане на налягането. По тази линия могат да се покрият 25% от зимното потребление. Но цената на този газ с произход Катар или Египет ще е по-висока от сегашната на Газпром с около 8-10%
  По същия начин през януари 2009 г. получихме малко газ от Турция по съществуващите тръби с произход Син поток.

 20. 20 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#3] от "proza":

  така е. и Владимир Пути ще плати най-скъпо.
  гледай само как все повече страни в Източна Европа ще договорят алтернативни доставки.

  докато накрая Владимир Пути лично ще им обикаля кабинетите с бутилка вода и букет цветя, за да ги помоли да подпишат договори с Газпром за по 140 долара на куб. метър

  РЕФОРМИ !
 21. 21 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#7] от "paladin":
  [quote#7:"paladin"]Това е голям цирк. Препродават си руски газ.
  [/quote]

  Споко. Скоро ще си продават втечнен + американски.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Цитат: "Русия започна да снижава газовите доставки още в началото на септември. Причината за това са реверсивните доставки на газ за Украйна, която Словакия извършваше заедно с още няколко източноевропейски държави."
  Бяха предупредени от Русия да не го правят!
  Сега имат право да си мечтаят как презокиански кораби газовози акустират на терминала в Братислава , а ноже би и огромно дирижабли да диверсифицират доставките на газ от някъде.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  При реверсивните доставки на газ, Украйна е икономисала около 500 милиона долара, в сравнение с парите, които би платила за същото количество руски газ по руските цени.
  http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/10/3/7039660/

  "Это при том, добавил Министр, что тот газ, который Украина купила, - реверсный - он прошел транзитом через Украину в Европу и вернулся обратно."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#22:"dark'star"]Бяха предупредени от Русия да не го правят![/quote]

  Ги-ги-ги!
  http://1prime.ru/gas/20141003/793120185.html
  Добыча Газпрома упала почти на четверть
  13:353 ОКТЯБРЯ 2014 ГОДА

  "МОСКВА, 3 окт - ПРАЙМ. Добыча Газпрома по итогам сентября продолжила стремительно снижаться - сокращение составило 23% в годовом выражении. В результате концерн рискует закончить год с минимальным объемом добычи за всю свою историю, пишут в пятницу аналитики "Сбербанк КИБ", ссылаясь на данные ЦДУ ТЭК.
  ...
  "Сентябрьские данные отражают совокупное действие ряда факторов: снижения спроса на газ в Европе, прекращения экспортных поставок на Украину и падения внутреннего спроса (на 2,8% за 8М14), усугубляемого тем, что независимые производители газа продолжают отвоевывать у Газпрома долю на рынке", - отмечают аналитики.
  ...
  В сентябре Газпром сократил экспортные поставки в некоторые европейские страны до законтрактованного минимума. Этот шаг, который, по мнению некоторых наблюдателей, является неудачной попыткой концерна прекратить реверс поставок из Европы на Украину, сам Газпром объяснил необходимостью закачать больше газа в российские ПХГ в преддверии очередного отопительного сезона."

  И деньги НЕТЬ!

  Апропо, в горната лента на сайта се вижда:
  - рублата е на 27 копейки от 40 за долар;
  - Brent вече е $92,81, а Уралският е няколко долара по-евтин, значи под $90.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Това да се чува! Цяла Европа ще договори алтернативни оставки, само нашите задунайски петоколонници твърдят, че руският газ е безаналогов и незаменим като слънцето и въздуха.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#4] от "today ":

  А останалите работят за интересите на САЩ, но не и за българските. За съжаление, в България май няма ни един политик да работи на първо място за Българските интереси.

 27. 27 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":
  Да му имах алтернативността. Начи, алтернативно от Чехия, която също получава основно газ от Русия. Страхотна алтернатива.
  Иначе руския газ не само е заменим, но е и лесно заменим. Но това означава да се откачим от кукичката и на нефтодолара, а това вече е недопустимо.

 28. 28 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rage Against":

  Ще, ще, ще - бъдеще пожелателно време. Тук, и сега някои хора вече плащат. А според теб, явно е важно че други щяли да плащат.
  И само се чудя, ти лично как ще способстваш Путин да си плати?
  Какво точно ще направиш, освен писане по форуми де.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#26:"biramore"]А останалите работят за интересите на САЩ, но не и за българските. [/quote]

  Какви интереси на САЩ бе, чебурашка? Щатите умират да ни продават втечнен газ, така ли? Ако не завладеят българския пазар, ще колабират?

  Откъде ви намират такива...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#28] от "biramore":

  позитановец,
  разбирам основателния ти страх.

  но аз правя прогнози, които се сбъдват Пути ще плаче горко
  Си Цзинпин и той ще плаче горко. или поне един милиард под него

  айде сега бягай при чичко Кутев, да ти даде паричките за деня. изработи си надника с честни клевети и тролинг.

  РЕФОРМИ !
 31. 31 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#30] от "Rage Against":

  Паричките които стигат до мен, тръгват обичайно от САЩ - и са с ликовете на САЩиански президенти.
  Представяш ли си какъв невероятно неблагодарен бибипец съм - ем получавам долари, ем не възхвалявам САЩ. Хич може ли така?
  Страхове вече нямам. Дърт съм да се страхувам. Дори, ако трябва да воюваме срещу Русия - пак няма да ме е страх. Макар че най-вероятно, ако се стигне до там - аз ще ходя да воювам - по скоро да ме отстрелят някъде, а ти как да го кажем - ще патриотстваш от далеч.

 32. 32 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  О не, САЩ умират да прецакат Добруджа. В смисъл шистов газ. Така ще станем 100% зависими. Не само че няма да имаме газ, но и плюскавица няма да имаме. САЩ умрат да ни пробутат и ГМОтата си. Щото веднъж, нещо да стъпи на териотрията на България - и до там. Всичко ще си стане тяхно.
  САЩ вече ни пробутаха ултра скъпи ТЕЦове. И днес съществена част от цената на тока е именно от оскъпените ТЕЦове.
  Разбира се - за тях сме нищо повече от евтина площадка за тестване. В добрия случай ще могат да плъпнат нататък в ЕС, които са много по интересни от нас.
  А и няма нужда да ни демократизират. В смисъл, има достатъчно много българи, които за няколко мъниста ще осъществяват контрола. Точно както на времето СССР нямаше нужда да държи войски в България. Имаше достатъчно много бибипци дето да им вършат работата.
  Просто децата на тогавашните бибипци, вместо руски бибип л.жат САЩиански бибип.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  [quote#32:"biramore"]САЩ умрат да ни пробутат и ГМОтата си. [/quote]

  Върви да ги разправяш тия на бабите в Две могили.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дамян":
  От коментара ти лъха компетентност на специалист в областта на технологията на газовите доставки за което благодаря.И все пак ето и моя коментар на специалист търговец в търговските взаимоотношения.Тези 10 или 15% (ако са истина)никога няма да ги платим при положение ,че осъществим ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на доставките на газ.В буквален превод думата има значение на РАЗНООБРАЗИЕ,което ще рече че трябва да си разнообразим доставките с газ различен от руския.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK