Новият полски външен министър: Не бива да се примиряваме с руската агресия

Новият полски външен министър: Не бива да се примиряваме с руската агресия

© Associated PressНе бива да забравяме за Крим и да се примиряваме с руската агресия, заявява новият полски външен министър Гжегож Схетина в интервю за варшавския всекидневник "Жечпосполита", цитирано от БТА.


В него Схетина обобщава работата си през първите две седмици на поста и очертава приоритетите в полската външна политика в близко бъдеще. Министърът припомня, че вече е посетил Германия и Франция, които назовава "най-важните партньори" на Полша в ЕС, и съобщава, че ще се срещне в началото на ноември с френския и с германския си колега в рамките на т. нар. Ваймарска тройка.


В отговор на въпрос дали форматът "Ваймарска тройка" е приложим за кризата в Украйна Схетина изтъква заслугите на своя предшественик на поста Радослав Шикорски, който е съумял да ангажира своите колеги в Париж и Берлин в усилията за преодоляване на кризата и е "променил оптиката" към този конфликт в Европа. "Не е случайно, че Франция и Германия сега са готови да наблюдават руско-украинската граница", казва полският министър.
Схетина отбелязва, че решенията на срещата на върха на НАТО в Нюпорт в началото на септември за укрепване на източния фланг на алианса са от полза за Полша, но предстои тяхното осъществяване. Министърът оспорва твърдението, че Полша е изгубила ключовата си роля в Украйна, каквато е имала по време на събитията на Майдана в Киев и отново изтъква заслугите на Шикорски. Схетина се позовава и на позицията на новия полски премиер Ева Копач, че за да помогне на Украйна, ЕС трябва да има едно мнение по кризата.


Първият полски дипломат оценява като реална перспективата на Украйна да стане член на ЕС и подчертава, че засега Киев не обсъжда кандидатирането си в НАТО. Според него не биха съществували правни и практически спънки Полша да продава оръжия на Украйна въпреки оръжейното ембарго на ЕС, но това не би допринесло за излизането от кризата в източните украински райони.


Гжегож Схетина и изразява безпокойство, че в последната си реч пред Общото събрание на ООН американският президента Барак Обама не е споменал изрично за анексирането на Крим от Русия. "Не трябва да се примиряваме с руската агресия, защото това би било равносилно да приемаме по-нататъшни нарушения на международния ред", подчертава той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK