Берлин подготвя народно веселие за 25 години от падането на Стената

"Ние сме народът" е един от прочутите лозунги, издигнати през есента на 1989г.

© Reuters

"Ние сме народът" е един от прочутите лозунги, издигнати през есента на 1989г.Германската столица ще отбележи четвъртвековния юбилей от падането на Стената с мащабно улично парти около Брандендубргската врата. По този начин Берлин иска да отдаде заслуженото на ролята на обикновените хора за рухването на комунизма в Източна Европа, съобщи "Ройтерс".


Ще има павилиони с бира и наденички по околните улици и музика от Питър Гейбриъл и Удо Линденберг, а Даниел Баренбойм ще дирижира оркестъра на бeрлинската Щатсопера, който ще изпълни Ода на радостта от Лудвиг ван Бетовен, превърнала се също и в Химн на Европа.


Веселбата ще продължи и по тъмно като е планирано по трасето на Стената да има 8000 осветени бели балона, които късно вечерта ще бъдат пуснати в небето.
Тържествата за 9 ноември ще бъдат много по-различни от сдържаните церемонии по повод 20-та годишнина, когато на церемониите до вратата, символизирала разделението на Европа, участваха Михаил Горбачов и Лех Валенса.


Светът обаче запомни историческите дни от ноември 1989г. с ликуващите германци, качили се по строго ограняваните заграждения и танцуващи под погледа на безпомощните граничари и военни.


"Искаме да отбележим ролята на гражданите за постигането на тази промяна", заяви Щефен Зиберт, говорител на канцлера Ангела Меркел при представянето на плановете за новите тържества.


Той изрично спомена десетките хиляди хора, събрали се през есента на 1989г. Около църквите в протести срещу комунистическите власти. Сблъсъците с милицията разклатиха още повече режима в Източен Берлин и ускориха падането му.


Меркел, която е родена и отрасла в бившата ГДР, ще произнесе слово на мемориала, издигнат на мястото на граничната бразда покрай улица "Барнауер щрасе", където ще бъде открита нова изложба. След това заедно с повечето от министрите тя ще се приъседини към празненствата като гост.


Засега няма предложения за участие на бившия канцлер Хелмут Кол, смятан за архитект на обединението на разделена Германия. Той е на 84 години, с крехко здраве, почти не говори и се придвижва в инвалидна количка

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK