Русия въведе тотално земеделско ембарго срещу Украйна

Русия въведе тотално земеделско ембарго срещу Украйна

© ReutersОт 22 октомври Русия въвежда пълна забрана за внос и транзит на растителна продукция от Украйна, съобщава Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор).


Според агенция ТАСС в държавния регулатор подозират, че властите в Киев извършват реекспорт към Русия на подложени на санкции плодове и зеленчуци от Европейския съюз.


От Росселхознадзор поискали от Украйна да предостави до днес информация кои са продуктите от ЕС, които биха могли да се окажат такъв реекспорт, забранен от 7 август, но не е получила задоволителен отговор. Освен това Русия казва, че има и съмнения за заразени плодове и зеленчуци, подложени на карантина.
"Тъй като до днес Росселхознадзор не получи отговор на своето запитване от Държавната ветеринарна и фитосанитарна служба на Украйна, както и взимайки предвид целия комплекс заплахи и рискове, свързани със създалата се ситуация, Алексей Саурин (зам.-ръководител на регулатора – бел. ред.) реши да се въведе от утре временно ограничение за доставките от Украйна или транзита през нейна територия на всички видове продукция, поставена под карантина", се казва в съобщението.


Русия иска още данни от Украйна за обемите на отглежданата продукция през 2014 г. и площите с отделни продукти, засети във всяка област. Освен това Москва настоява за гаранции, че внасяното наистина е произведено в Украйна.


Ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт вече каза, че от районите по украинската граница пристигат съобщения за рязко увеличен внос на ябълки, домати, краставици, круши и сливи в сравнение с периода август-септември 2013 г., както и за проблеми с етикетирането им, което да гарантира, че те не идват от санкционирани производители в ЕС.
Досега Русия е спряла вноса на украински сокове, мляко и млечни продукти, включително сирена и извара, както и сладкарски стоки, рибни и плодово-зеленчукови консерви и някои видове алкохол.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK