Унгария въвежда данък върху интернет трафика

Унгария въвежда данък върху интернет трафика

© Kacper Pempel, ReutersМинистърът на икономиката на Унгария Михай Варга представи пред парламента изменения в данъчното законодателство, които включват данък върху интернет трафика, съобщи деловият уебсайт portfolio.hu. Данъкът ще се изчислява на база изпратен или получен гигабайт информация, като за всеки гигабайт стойността му ще бъде 150 унгарски форинта (0.48 евро).


Промените в данъчния кодекс ще включват и промени в закона за телекомуникациите, заяви Варга на пресконференция. Първоначалният замисъл е бил да се въведе допълнителен данък върху телефонните обаждания и кратките съобщения, но авторите на законовите промени установили, че за тях често се използват "нетрадиционни методи", а именно изпращат се през интернет.


Данъкът ще бъде начисляван или върху фирмата, която предоставя интернет трафика, или върху крайния потребител, според условията на Закона за електронната комуникация. Очаква се изчислението да се извършва веднъж на месец, като интернет провайдърите ще пресмятат предоставените услуги – обаждания, съобщения и трафик.


Държавният секретар по бюджета Петер Банай заяви на пресконференция, че се очаква "данък интернет" да носи на бюджета около 65 милиона евро годишно.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK