България слиза надолу и в класация за борба с корупцията в чужбина

България слиза надолу и в класация за борба с корупцията в чужбина


България и Дания са двете страни, които през изминалата година са отстъпили в борбата с корупцията, извършвана от техни бизнесмени в чужбина. Това отчита базираната в Берлин организация "Трансперънси интернешънъл" в годишния си доклад за спазване Конвенцията на ОССЕ за борба с подкупването на чуждестранни публични служители при транзакции на международния бизнес. Тя е одобрена през 1997 г. и влиза в сила през 1999 г.


България е слязла в най-ниската категория, в която практически не се води никаква борба с предприемачите, сдобиващи се с поръчки и договори в друга държава чрез подкупването на служители там. Рейтингът се определя на базата на 5 фактора, проследявани през последните 4 години и използвани в специална формула.


За България е посочено, че през 2013 г. не е имало нито едно започнато разследване или дело в тази сфера. В парламента все още стои проектозакон, който да допълни Наказателния кодекс с подробно определение какво означава активно или пасивно подкупване на чуждестранен обществен служител. Предложена е и поправка, разширяваща правомощията на ДАНС в това отношение.
Наказателният кодекс обаче не предвижда санкции за подкупи, извършени от дъщерни или съвместни дружества на българи в чужбина, няма как компаниите майки да бъдат държани отговорни за дейността на поделенията си зад граница, а ниското доверие към правораздавателната система и слабата защита на свидетелите не стимулират вътрешни хора да разкриват подобни престъпления. Освен това самите служители в тази система не са достатъчно добре обучени за такива разследвания и съдебни процеси, твърдят още от "Трансперънси интернешънъл", които са ползвали за местен консултант Николета Кузманова от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


Цялостната оценка в доклада на организацията е песимистична – едва 4 от подписалите конвенцията 41 държави реално правят нещо. Това са страни, контролиращи две трети от световния експорт и 90% от световните преки чуждестранни инвестиции. Но вече 15 години след създаването на този документ на ОССЕ повече от половината (22) не правят нищо, а те представляват 27% от световния експорт. Бизнесът от Япония, Холандия, Гърция, Русия и Бразилия е посочен като раздаващ най-много подкупи в чужбина.


Останалите в тази група са Южна Корея, Испания, Белгия, Мексико, Ирландия, Полша, Турция, Чехия, Люксембург, Чили и Израел.


България слиза надолу и в класация за борба с корупцията в чужбина


В ограничен вариант конвенцията се прилага от Франция, Швеция, Южна Африка и Нова Зеландия. Канада е откроена като най-бързо напредващата.


Девет от попадналите в групата на най-слабо представящите се са страни от Г-20, което означава, че те не спазват и договореностите за борба с корупцията на тази група на водещите световни икономики.


Препоръките към тези държави са да увеличат средствата и персонала за борба с корумпирането в чужбина, а представители от ОССЕ да посетят най-зле представящите се, за да обсъдят проблема с местните власти.


Единствено САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария активно правят нещо по документа.


За периода 2010-2013 г. тези страни са приключили общо 225 съдебни случая и са започнали нови 57 разследвания. За сравнение - други 35 страни от конвенцията за същото време са приключили 20 и са започнали 53 случая. България е в групата, която нито е започнала, нито е приключила дело за трансгранична корупция през последните 4 години.


"За да се промени начинът, по който работят компаниите, трябва мнозинството от големите износители активно да прилагат конвенцията, за да бъдат принудени и други държави да ги последват. В резултат на това основната цел – да се създаде свободно от корупция пространство за глобалната търговия, остава далеч от постигане", каза Хосе Ургас, председател на Transparency International.


Организацията смята, че дори да има искащи и можещи следователи, те не разполагат с политическа подкрепа да тръгнат срещу големи корпорации, особено когато те са смятани за важни за националните интереси и икономика. Освен това подобни разследвания са сложни, а схемите за пране на пари – все по изобретателни. Много често за това се използват подставени компании, като дори правителствата не знаят кой реално стои зад тях.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Въобще и които класации да погледнем възхода ни надолу не спира...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Това не е новина. У нас никой не се бори с корупцията, но има безкрайна опашка от кандидати, които се борят за пост, на който да могат да се корумпират.
  Ние тук не можем да се оправим, какво пък остава за корумпиране в чужбина...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  гледах вчера в гугъл + една друга класация-за най-нещастни държави на планетата-пак на бяхме на последно място! Едва малцина в африкански държави хората се чувстат-според това проучване-толкова нещастни, колкото у нас! А корупцията е една от основните прични за всичките ни беди, за чувството за безпомощност, за безнадежност, за мнозина от икономическите ни проблеми! Омагьосан кръг-бедност-корупция-бедност-корупция! И дори частната икономика се върти около държавната трапеза. Веднъж приватизирахме, сега много от отцелелия бизнес пак преживява на държавната трапеза!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Весело

  Не се разбира коя е чужбината.Ако това е една,или са няколко държави,където по друг начин не може да се работи,положението не е толкова страшно.

 5. 5 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Като гледам, същия цвят сме като комшиите си от юг...то друго и не може да се очаква...с други думи още не сме станали Швейцария на Балканите, което си го знаем така и така....

 6. 6 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Няма мъже в тая държава, и докато това е така, ще сме последни във всичко.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Коце Маца да не е пак карал с ТИР - ове тутун по Германско ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 701 Неутрално

  То не остана антикласация, която не можем да оглавим. Въпреки че не е толккова лошо, щом с нашия цвят са и Австрия, Дания, Холандия, Белгия и Испания, а е съмнително положението на Италия, като знам италианските бизнесмени тук какви кинти дават под масата.

 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "България е слязла в най-ниската категория, в която практически не се води никаква борба с предприемачите, сдобиващи се с поръчки и договори в друга държава чрез подкупването на служители там."

  Сигурно е вярно . В България не могат да се преборят с нашенци , предлагащи подкупи в чужбина . Но е мнооого впечатляващо че чуждите инвеститори не идвали в България , защото ,видите ли "въпросите се решавали с подкупи . Е точно затова сме на дъното в тази класация , която ни навират в очите . В техните държави е на по - високо ниво и затова и повече нашенци си плащат това което им искат . Да си озаптят чиновниците да не искат , няма будала българин , който да плаща , ако не му искат задължително . И става ясно откъде е дошла и корупцията у нас . Имаше време когато тази дума беше непозната . Ползваше се " рушвет " . Едно и също е , но цената е различна .

 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#6:"vava"]Няма мъже в тая държава, и докато това е така, ще сме последни във всичко. [/quote]

  Ще сте . Много мъжките момичета бе . Даже и в политиката .

 11. 11 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Защо сме в класация за борба, в която участваме?
  Който се бори с корупцията нека си участва, но без нас!
  Ние активно и последователно се борим за първото място в класацията по корупция...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  В България борбата с корупция е растяла единствено в периода 97-2001ва. Оттам нататък едно правителство и половина задържаха нивото, а следващите го свалят без прекъсване. Толкова за изборите на матряла...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Не разбрах заглавието - не се борим достатъчно с корупцията в чужбина ли?
  За тук знаем.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Имам чувството че корупцията ни е заложена в гена, като отидем на лекар специалист и като започне да предъвква и шикалкави до като не му сложа 20 лв. в джоба, а напоследък 50 не ти обръща внимание и нито гледа направление ни нищо. Поне тук в провинцията е така, за София не знам. А понякога една точна диагноза е повече от лечение.

 15. 15 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 473 Разстроено

  " Това отчита базираната в Берлин организация "Трансперънси интернешънъл" в годишния си доклад за спазване Конвенцията на ОССЕ за борба с подкупването на чуждестранни публични служители при транзакции на международния бизнес. Тя е одобрена през 1997 г. и влиза в сила през 1999 г."

  "Единствено САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария активно правят нещо по документа"

  А какво направи съ6тата Германия по слу4ай скандала на раздавани подкупи от страна на " Siemens" в особено големи размери от порядъка на милиони евро по света преди 2 години? Аз не 4ух ни6то за6тото.И сега изведнъж най 4исти?Вярно не сме вода ненапита, но трябва и коректност понякога.Лесно им е да топят България.При4ините са известни за6то.Мрънка4и сме само и сме съгласни за всякаква отрицателна критика и скептици относно положителната.Респект.

  ne mutlu türküm diyene.
 16. 16 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Яд на България понеже е най-голямия производител на... боза.

  veni vidi fugi
 17. 17 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#15:"hasanço"] преди 2 години?[/quote/]

  Скандалът е от 2008 год за "Siemens" и 2010 год. за Дймлер-като фондът на Даймлер създаден специално за подкупи надхвърля 10 милиона евро.A"Siemens" са заплатили над 1 милиард евро като глоба.Съжалявам за нето4ността си.

  ne mutlu türküm diyene.
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "Станислав":

  Или казано по-накратко:

  В БГ хората са два вида - корумпирани и такива, на които още не им се е открила тази възможност!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#15:"hasanço"]А какво направи съ6тата Германия по слу4ай скандала на раздавани подкупи от страна на " Siemens"[/quote]
  Тези си имат "легална" черна каса с комисионни за консултантите за събиране на поръчки от всяка страна по света!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Весело

  Както се казва:Всички българи се борим срещу корупцията,но понеже не можем да се преборим,гледаме поне да имаме файда от нея.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Поредното пропадане.

 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Каквото можем го правим.
  Няма да се спираме,я.

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Аааа,неее!Ние просто без корупция не можем да съществуваме!Това ни е заложено едва ли не генетично,за съжаление.

  Tony
 24. 24 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#18] от "tribiri": Е, има и още две малцинства - тези, които участват в корупционните процеси в качеството на платци (спонсори) и онези (най-малобройната група), които отказват да участват под каквато и да е форма в подобен род процеси (нито вземат, нито дават, нито пък искат да се корумпират).
  Скоро си мислех, че отдавна не си се появявал фъв форума или поне аз не съм те "виждал". Радвам се, че все още си тук.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Няма как да сме добре с борбата навън, като вътре с страната корупцията си властва - вижда се и в случая с КТБ, вижда се при купуването на гласове, вижда се в решенията на съда по важни дела, вижда се по имотите на магистратите, политиците и редица национално отговорни бизнесмени.
  Докато не си оправим къщичката, така ще бъде.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Корупция=Изкривяване на икономиката=Бедност на държавата!

 27. 27 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 581 Весело

  Аааа, нема страшно , сега Боко като ги подхване....., ще ги прибере всичките до един , корупните . .....За един ден де ....

 28. 28 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#17] от "hasanço":

  Ами то навсякъде има корупция бе хасанчо, никой не го отрича! Разликата е в това,че , например в Германия , такива случаи се разкриват, виновните се осъждат или се глобяват ,и то яко. А в България даже и не се търси нито преследва корупцията. Всеки знае какво става ,но ..........

 29. 29 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 921 Неутрално

  май е смешно ама който има деца и иска да живеят тук едва ли му е смешно,сами се изтребваме..и после европата виновна,русия,нато..и кой ли не

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 30. 30 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "vava":

  Е как да няма мъже : виж богът Слънце , Буда, мъжественият освободител и спасител на България !! Малко ли е ?

 31. 31 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#29:"партии -запазване на статуквото..и нищо повече"]сами се изтребваме..и после европата виновна,русия,нато..и кой ли не [/quote]
  Мноого си прав !!+++

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  И кои ни са бизнисмените у чужбина. Чат пат някоя фабрика и сръбско.. Останалото е леш на бг-държ. поръчки...

 33. 33 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Гневно

  Борбата с корупцията в България се ограничава само с общи приказки, закани, агенции и оттичане в нищото.Т.е. такава реално няма.
  Един, поне един да осъдят, ама не кокошкар, а от ранга на осъдените в Италия, Франция, Румъния, Полша, Прибалтийските републики.
  Аз лично не вярвам, че това ще се случи.Кълбото е заплетено и завързано здраво от върха на пирамидата.

 34. 34 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#28] от "k.walther":
  Да когато не6тата стават неконтролируеми и при вън6ен натиск виновни се осъждат.Подобен е слу4аят със "Сименс" присъда след американска намеса.Определено има корупция и има една друга разлика-ние в България знаем и не се у4удваме докато и те знаят, но такти4но мъл4ат.Не ми допада лицемерието когато става въпрос за саравнения с "други не европейски,не бели" държави, за6тото все о6те сме диваци за тях. А трябава като тях-право куме в о4ите.И стига с това прехласване пред вси4ко 4уждо.Да имаме и достойнство.

  ne mutlu türküm diyene.
 35. 35 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#2] от "Станислав":

  За мен е новина че вървим надолу. Мислех си че сме на дъното. Макар, че то отдавна стана както във вица - стигнаха дъното, ама продължиха да копаят.

 36. 36 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Според мен трябва да се слеем с Русия. Само един самодържец със железен юмрук може да ни спаси от корпуцията

  Да кажем не на педерастията!
 37. 37 Профил на benis
  benis
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много страно - никой ли не забеляза :
  "предприемачите, сдобиващи се с поръчки и договори в друга държава чрез подкупването на служители там."

  Значи българските предприемачи раздават подкупи ,а онези в чужбина ги приемат. Виновни са даващите ,но ВЗЕМАЩИТЕ не са виновни.ХАХАХА

  И друго ;
  " едва 4 от подписалите конвенцията 41 държави реално правят нещо. Това са страни, контролиращи две трети от световния експорт и 90% от световните преки чуждестранни инвестиции."
  Та за какво им е на тия дето държат пазарите да раздават подкупи. А тия дето едвам успяват да се вредят за сделка и то с помоща на подкуп са порицавани.защо не се отчита фактора " монополизация" на пазарите? А да ... на някой не му оттърва, че има още 10 % за монополизация и измислил някаква си класация. Даааа ....

 38. 38 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 237 Весело
 39. 39 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Весело

  България слиза надолу и в класация за борба с корупцията в чужбина
  Ами просто невероятно

 40. 40 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#12:"Darth Plagueis"]В България борбата с корупция е растяла единствено в периода 97-2001ва. [/quote]
  Лаборанта се борел с корупцията!!! Нееееееееееее, не може да има толкова заблудени хора като теб, не го вярвам! Шегуваш се, нали?

 41. 41 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#14:"peni_nikol.53."] като отидем на лекар специалист и като започне да предъвква и шикалкави до като не му сложа 20 лв. в джоба, а напоследък 50 не ти обръща внимание [/quote]

  Ами тя корупцията идва от такива като теб бе, стрино. Ти как го прецени, че не ти обръща внимание? Един приятел, който е на твоя акъл ми разправяше за някакъв хирург, който се мръщел на 500 лв. и той му дал 800 лв. Викам му, а ти как разбра че се мръщи на 500 лв., след като си му дал направо 800 лв. Ето такива ахмаци като вас, които сами вървят с парите напред, най-много пищят от корупцията.

 42. 42 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Има ли още на къде да слиза?

  goblenka
 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#14] от "peni_nikol.53.":

  Ходете на частни клиники тогава.
  Не са евтини, но всичко е официално.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK