История за два танка, или доказателствата за руската инвазия в Украйна

Останките на T-72 край Хорбатенко

© Reuters

Останките на T-72 край ХорбатенкоИзпепелените останки на десетина танка и бронетранспортьори в полето край Хорбатенко, Източна Украйна са единственото, останало след сражението между проруските сепаратисти и правителствените войски край селото на югоизток от Донецк, провело се дни преди сключването на примирието между двете страни.


Сред останките репортери на "Ройтерс" откриват овъглените скелети на два руски танка на руската армия, което подкрепя тезата на Киев, че в Източна Украйна се бие руска войска.


Москва отрича да се е месила пряко в конфликта или да е изпращала оръжия. "Ройтерс" обаче показа снимките на двата танка на независими военни експерти, според които този модел се използва единствено от руската армия.
Поне единият от танковете е T-72BM – съвременна модификация на популярния съветски танк Т-72. Няма публикувани данни тази модификация на танка някога да е била изнасяна за други държави.


Това мнение, застъпено от представителя на лондонския Международен институт за стратегически изследвания Джон Демпси, подкрепя тезата, че Москва се е намесила пряко в украинския конфликт.


Останките на T-72 край Хорбатенко

© Reuters

Останките на T-72 край Хорбатенко


Експертите посочват, че вторият танк е или същият модел Т-72BM, или Т-72B1. Значителните щети, които е понесъл – в това число загуба на оръдието – правят по-точното му идентифициране трудно.


Според Демпси съветския T-72B1 също не е на активно въоръжение в украинската армия, което означава, че няма как сепаратистите да са го превзели в сражение. Това твърдение е подкрепено и от Съвета за сигурност на Украйна, според който сепаратистите ползват танкове Т-72, с каквито украинската армия не разполага.


През август Киев съобщи, че руската армия е превзела Старобешево, на 5 км от Хорбатенко. Министерство на отбраната не пожелава да съобщи на "Ройтерс" повече подробности за сраженията, но заявиха, че украинските войници са били бързо победени от руснаците.


Плененията край Иловайс на 24-25 август Алексей Кошленко разказва за боевете. "Бяхме ударени от ракети Град, след което пехотата ни помете. Бяхме напълно победени в рамките на 20 минути. Много от нас бяха убити, други изчезнаха", казва той. "Бяха руснаци", заяви той след като бива освободен. "Казаха, че са въздушнопреносима бригада от Кострома".


Разказите на жителите на превърнатото в бойно поле Хорбатенко също противоречат на тезата на Русия, че не се е месила в конфликта. "Видяхме въоръжена колона да слиза", разказва 75 годишната Валентина Ивановна. "Имаха бели кръгове по танковете и бели знамена, но не знаехме чии войници са това", казва тя.


Унищожен бронетранспортьор BMP-2 с бял кръг за разпознавателен знак

© Reuters

Унищожен бронетранспортьор BMP-2 с бял кръг за разпознавателен знак


Нито сепаратистите, нито украинските войници ползват бял кръг като разузнавателен знак. Според друга местна жена, белият кръг е символ, ползван от войници, които се представяли като руснаци. "Един от тях ми каза: бял кръг означава, че са руснаци", казва тя. "Дойде в последната къща, за да поиска вода и го питах как разпознават украинците от руснаците. Т ой отговори, че се различават по белите кръгове по танковете – те означават, че са руснаци".


Двата танка са прекалено обгорени, за да се разпознават знаците на тях, но върху потрошен съветски бронетранспортьор BMP-2 на няколкостотин метра има бял кръг.


Жители на села край границата разказват за бронирана колона, отбелязана с бели кръгове, която преминала на 26 август. Два дни по-късно репортери на "Ройтерс" видяха конвой със същите знаци на руска територия.


В края на Август Украйна обви руски военни в пресичане на границата и публикува видеозаписи на пленени руски войници, пленени от правителствените сили в село на 15 км от Хорбатенко. Руснаците разказват, че са от 98-ма дивизия, базирана в Иваново.


Тогава Владимир Путин каза, че те са се загубили и са прекосили случайно границата, а войниците по-късно бяха върнати в Русия.


Противотанкова ракета "Корнет", намерена край Хорбатенко

© Reuters

Противотанкова ракета "Корнет", намерена край Хорбатенко


Край разрушените танкове се виждат и противотанкови ракети, които също са руското производство – на мястото на сражението има парчета от самонасочващи се ракети "Корнет".


По думите на експертите от Международния институт за стратегически изследвания, Украйна не разполага с ракети "Корнет". За разлика от танковете, те са сред популярните експортни руски оръжия, но Украйна не е поръчвала такива.


Окопите край танковете съдържат още доказателства за присъствието на чуждестранните войници - в тях са намерени празни кутии от готови храни, ползвани от руската армия. Всяка кутия съдържа еднодневен порцион.


Репортерите на "Ройтерс" преброяват 124 кутии с полеви провизии, с надпис "Не за продажба" и знак, че са произведени за руското Минстерство на отбраната. Говорител на "Военторг" - фирмата-производител на провизиите – потвърди, че те не могат да бъдат продавани.


Военни порциони на руската армия

© Reuters

Военни порциони на руската армия

Петдесетина празни бутилки от минерална вода край танкове пък са произведени в руската провинция Иваново – регионът, в който е базирана бригадата на пленените войници.


В Русия бяха открити и гробове на руски военни, които според техни приятели, роднини и активисти от правозащитни групи са били убити в Украйна. Москва и сепаратистите твърдят, че руските военни в Украйна са доброволци. Запитан за присъствието на руско въоръжение и провизии в Украйна, говорител на руското Министерство на отбраната отговаря: "Имаме отговор, и сме го давали многократно".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK