Швеция се пита колко способна е за защита армията й

Швеция се пита колко способна е за защита армията й

© ReutersСилно намалена армия без хеликоптери за издирване на подводници и разузнаване, разчитащо на информация от случайна очевидци – всичко това неизбежно вкарва елемент на фарс в опита на Швеция за открие предполагаема чуждестранна подводница в своите води, разказва "Ройтерс".


Над 200 войници, модерни кораби и хеликоптери претърсваха Стокхолмския архипелаг в продължение на една седмица в най-голямата военна операция от края на студената война. В крайна сметка всичко остана само със съобщенията за "подводна активност" и медийни спекулации за руска подводница.


Флотилията се прибра и защото в петък се очакваше рязко влошаване на времето в района, но част от армията остава в повишена готовност.
Но реалността е, че скандинавската държава, която за последно е воювала преди два века, отделя за семейни помощи в пъти повече, отколкото за отбрана. След години на непрекъснати съкращения днес Швеция заделя около 1% от БВП за отбрана.


Страната разполага с по-малко големи кораби от Норвегия, която е с два пъти по-малко население, но е член на НАТО. През 2008г. бяха пенсионирани част от хеликоптерите за борба с подводници. Някои от тях днес са музейни експонати.


За дефицит в отбранителните способности на Швеция се говореше още преди избухването на украинската криза. Миналата година руски бойни самолети имитираха бомбардировка срещу страната и се наложи датски изтребители в мисия на НАТО и базирани в Литва да ги пресрещат, докато шведските военновъздушни сили бяха изненадани.


Инцидентът от миналия петък отново повдигна въпроса доколко Швеция е способна да се защити. Адмирал Андерс Гренстед заяви във вторник пред репортери, че "цялата ни информация идва от населението, имаме и собствени данни, но те са категоризирани с толкова ниско качество, че дори не си струва да съобщаваме за тях".


Шведските военноморски сили разполагат с 5 корвети за борба с подводници, смятат се за годни за такива бойни действия и неотдавна бяха поканени на общи маневри със САЩ.


"Колкото и да са способни корабите ти, те могат да бъдат само на едно място. Проблемът не е че не са обучени добре, а че няма достатъчно от нужния вид", казва Кристиян Ле Миер, специалист по военноморски сили и морска сигурност в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.


Дори с модерни кораби за Швеция задачата е огромна. Архипелагът, в който издирваха подводница, е популярно место за почивка и състои от близо 30 000 острвова и островчета и представлява лабиринт от канали и заливи. Военните казват, че за една седмица са поличили около 100 сигнала от населението, че са видели нещо там.


Още преди да прекратят операцията командващият армията Сверкер Йорансон припомни, че в миналото нито Швеция, нито някой друг е успявал да открие подводница.


В атмосферата на параноя нямаше как да не се стигне и до комични ситуации. Съобщенията за "облечен в черно мъж, газещ край брега", се оказа обикновен рибар, а не руски командос. Местен вестник илюстрира съобщение за "тежко въоръжени войници", отправящи се към архипелага, със снимката на взета под наем лодка, пълна с журналисти от конкурентно издание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK