НАТО отчете ден с необичайно много руски бомбардировачи

Архивна снимка от 2007г., показваща норвежки изтребител, съпровождащ руски Ту-95МС

© Reuters

Архивна снимка от 2007г., показваща норвежки изтребител, съпровождащ руски Ту-95МССамолети на НАТО са съпроводили руски стратегически бомбардировачи над Черно море и Атлантическия океан в сряда, както и полети на изтребители над Балтийско море, които според алианса са "необичаен изблик на активност" от Русия.


Говорител на алианса уточни, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на страна от НАТО.


В официалното съобщение се казва, че за 24 часа са били засечени и съпроводени 4 групи руски самолети и че в сряда следобед част от тях все още са извършвали маневри.
Най-голямата група е представлявала 4 стратегически бомбардировача Ту-95 в небето над Норвежко море, съпровождани от 4 летящи цистерни за зареждането им във въздуха.


Формацията е била проследена от норвежки F-16. В един момент тя се е разделила, като 6 от самолетите са се върнали в Русия, а два от бомбардировачите са продължили на юг, където са били поети от британски изтребители Typhoon, а малко по-късно те са ги предали над Атлантика на португалски патрул от F-16, след което мисията е приключила.


Говорител на норвежкото министерство на отбраната каза: "Редовно наблюдаваме руски самолети близо до въздушното ни пространство, но необичайното този път беше големият им брой и това, че отидоха доста по на юг, отколкото е обичайно."


Вторият случай, за който съобщава НАТО, е за два Ту-95 с два изтребителя, които са били проследени от турски самолети над Черно море в сряда следобед. Във вторник и сряда над Балтийско море са били засечени общо 7 руски бойни самолета.


Във вторник германски и датски самолети, както и такива от Швеция и Финландия (страни, които не са в НАТО) са съпровождали от разстояние руснаците. В сряда португалски F-16, базирани в балтийските държави, са следвали подобна група от руски изтребители и изтребител-бомбардировачи.


Според НАТО броят на подобни инциденти е скочил 3 пъти спрямо 2013 г. и досега са били съпровождани в небето над 100 руски самолета и групи.


Говорителят на НАТО уточнява, че Русия се възползва от законното си право военните й самолети да тренират в международното въздушно пространство и че това не е създало някакво по-особено основание за тревога. Самолетите на алианса съпровождали руските като предпазна мярка в защита на цивилния въздушен трафик.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK