Великобритания ще изплати част от дълга, ползван за финансиране на Първата световна война

Фрагмент от пропаганден плакат за военните ценни книжа

Фрагмент от пропаганден плакат за военните ценни книжаПрез 2015 г. Великобритания ще изплати част от неплатения си дълг, взет за да финансира Първата световна война, пише "Ройтерс". Страната ще изплати държавни облигации, издадени преди почти 90 години от тогавашния министър на финансите Уинстън Чърчил.


Министерство на финансите съобщи, че ще изплати 2018 милиона паунда за четипроцентови "конзолни" облигации – рядък вид ценни книжа без дата на матуритет – на 1 февруари 2015 г., които ще бъдат финансирани с издаване на нов дълг.


Този дълг бива изплащан за първи път от края на 40-те годни на миналия век, отчасти понеже доскоро за това беше необходимо да бъдат предоставени книжа с по-висока лихва в сравнение с новиздаден дълг.
Облигациите са издадени през 1927 г., а средствата от тях са ползвани за рефинансиране на държавен дълг, ползван за финансиране на Първата световна война от Великобритания.


"За онези от нас, които обичат пазара на ценни книжа, днес е тъжен ден", коментира специалистът по облигации в Barkleys Мойен Ислам. "Моментът е преди всичко символичен", добави той.


Около бъдещето на дългосрочните държавни ценни книжа на Великобртания в последно време се въртят различни спекулации, тъй като лихвите по тях са достигнали до своя исторически минимум, което прави издаването на нов дълг изключително лесно.


Във вторник Великобритания достигна доходност под 3% на синдикирана продажба на държавни ценни книжа с матуритет 2068 г. – конвенционалните държавни ценни книжа с най-дълъг матуритет сред съвременните развити икономики.


За сравнение, четирипроцентните конзолни ценни книжа имаха доходност малко над 3%, а само преди седмици тя беше по-близо до 4%.


Финансовото министерство съобщи, че от дълга за финансиране на Първата световна война остават около 2 милиарда паунда, като в бъдеще ще се преценяват възможностите как той да бъде изплатен най-рационално.


По-голямата част от него – 1.9 милиарда паунда – са 3.5-процентния Военен заем, изаден през 1932 г., който според Ислам ще бъде изплатен скоро.


Държавните облигации без определен матуритет са около 0.2% от общо 1.4 трилиона паунда държавен дълг на Великобритания.


Част от този дълг, който ще бъде изплатен следващата година може да бъде проследен до 17 век, а друга е ползвана за финансиране на Наполеоновите войни и Кримската война. "Обстоятелството, че вече не ни се налага да плащаме високи лихви по тези ценни книжа означава, че изплащането им днес е рационално от гледна точка на рационалното разходване на парите на данъкоплатеца", коментира финансовият министър Джордж Озбърн.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ko_ma_gleash_sa
  ko_ma_gleash_sa
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това ли е целта на всяка война - да набуташ държавите да теглят заеми? Не бих се учудил, ако и Германия има да връща десетина милиарда на същата банка...

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  И какво от изнесените факти е важно за нас, дето нямаме такива облигации.
  Ако е изгодно на държавата, да го връща. Ако не е изгодно на собствениците на тези ценни книжа, между другото колко ли са реалните такива, да си търсят правата, ако има такива.
  Но какъв е урока за нас, дето не можем да си вземем парите от една банка, която един куп органи уж е трябвало да наблюдават и контролират, за мен си остава неясно, освен като проява на чувстви за хумор от страна на редактора.

 3. 3 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "ko_ma_gleash_sa":

  Разбира се, ече това целта. Да се взимат заеми и една банка и печатница-печатащи долари да не спират.

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 837 Неутрално

  "Във вторник Великобритания достигна доходност под 3% на синдикирана продажна на държавни ценни книжа с матуритет 2068 г."

  Кой си купува книжа с такъв матуритет?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Ползата е поучението - държавните дългове не се зае...ват и не се прецакват вложителите - практина на няколко емисии държавен дълг на Царство България и ранната НРБ, проведена от по-късната НРБ в 60-80-те години на ХХ век. В много семейства и до днес могат да се намерят скътани (от носталгия) такива държавни облигации.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Част от този дълг, който ще бъде изплатен следващата година може да бъде проследен до 17 век, а друга е ползвана за финансиране на Наполеоновите войни и Кримската война.
  =====================================
  Веднага личи колко миролюбиви са западните нации - от 17 век досега все войни и заеми.

 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#4] от "today ":

  Лили Иванова

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 780 Любопитно

  Раздел развлечение????

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#1:"ko_ma_gleash_sa"]Това ли е целта на всяка война - да набуташ държавите да теглят заеми? [/quote]
  -Ами да. И заемите винаги ги плащат народите, като на фронтовете, така също и труда си в мирния си живот.
  През 1881, тогавашния президент на САЩ Джеймс Гарфилд ( управлявал само 100 дни) две седмици преди да бъде убит заявява:
  „Този, който контролира парите в нашата страна е абсолютен господар на цялата индустрия и търговия... и когато вие осъзнаете, че цялата тази система е лесно контролирана, по един или друг начин от няколко от най-могъщите хора на върха, на вас няма да ви е нужно обяснение как се получават периодите на инфлация и депресия.”

 10. 10 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#4] от "today ":

  Такива облигации не се купуват от физически лица, а от инвестиционни фондове, банки, застрахователни дружества или други държави.

 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 919 Любопитно

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Веднага личи колко миролюбиви са западните нации - от 17 век досега все войни и заеми.[/quote]
  -"КОЙ ФИНАНСИРА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
  Posted on 15th June 2013 in Uncategorized by Издателство "Распер"
  Според някои изследователи войните избухват спонтанно, според други – всички войни, революции, преврати и военни конфликти внимателно се планират, организират и финансират.
  Половината от жертвите във Втората световна война са от Съветския съюз.
  В последно време се появи информацията, че главните организатори на войните, революциите и геноцидите са хора от “световното правителство”, чиято цел е да създаде нов Световен ред на земята. Тази версия е застъпена в книгата на Джон Коулмън “Комитет 300. Тайните на световното правителство”.
  В учебниците по история пише, че войните и революциите са случайни резултати от сблъсъци между враждуващи сили. Преминаването от политически преговори към физически конфликт според учебниците се извършва след опити да се избегне войната. Според Юрий Мухин обаче това съвсем не е така. Войните винаги са умишлени и се предизвикват от конкретни хора.
  В учебниците по история в редица западни страни има големи пропуски. Например след Втората световна война трибуналите, създадени за разследване на нацистките военни престъпници, внимателно скриват материалите за западната помощ за Хитлер. Западните учебници пропускат и икономическата и финансовата помощ от западни фирми и банки за революцията през 1917 г.
  В западните учебници няма и дума за това, че революциите се финансират и че най-често техен спонсор е Уолстрийт.
  Според писателя Ю. Мухин западната история е напълно изкривена, подложена на жестока цензура и като цяло е безполезна.
  Но съществува и неписана история, която разказва за събития, коренно различни от описаните в нашите стерилизирани учебници. Тя разказва за преднамерените войни, съзнателно финансираните революции за смяната на правителства и за използването на конфликтите за установяването на Новия световен ред. За това разказва книгата на Антъни Сатън “Как Орденът организира войните и революциите”.
  “В книгата “Уолстрийт и идването на Хитлер на власт” ние описахме няколко финансови канала между Уолстрийт и нацистката партия. След това излезе книгата “Секретните помощници на Хитлер”, която дълго време беше забранена. В други книги също се подчертава финансовата връзка на Фриц Тисен с Хитлер. След като двамата се скараха, Тисен написа книгата “Аз платих на Хитлер”…
  В протоколите на Контролния съвет на САЩ за Германия се съдържат следвоенни интервюта с видни нацисти. В тях се потвърждава фактът, че главен източник на фондовете за Хитлер е бил Фриц Тисер и неговата “Банка фюр Хендел унд Шиф”, която по-рано се нарича “Фон Хейт Банк”. Тази информация съвпада с доказателствата в книгите “Уолстрийт и идването на Хитлер на власт” и “Секретните помощници на Хитлер”, като в тях са споменават конкретни имена на участници и имена на банки, т.е. Тисен, Хариман, “Гарант Тръст”, “Фон Хейт”, Картър и пр.
  Американското разузнаване знаело за връзката между Фриц Тисен и капиталите на Хариман в Ню Йорк. Голяма част от документите за връзките между Хитлер и Уолстрийт е изтрита от протоколите на Контролния съвет…”
  Т.е. Хитлер съвсем не е бил луд и съвършено случайно не е заразил с лудостта си целия германски народ, а след това и цяла Европа.

  Ето каква е вярната причина за Втората световна война.
  Самата Втора световна война започва с немско-полската война и възниква въпросът – защо Хитлер нападна Полша? И досега няма задоволителен и изчерпателен отговор на този въпрос. Крайната цел на военните стремежи на Хитлер е завземането на Съветския съюз, а Полша заедно с Хитлер иска война с него, тъй като мечтае за великата “Ржеч Посполита” – от Балтика до Черно море. След като Хитлер идва на власт в Германия, за него няма по-верен съюзник от Полша.
  В дневниците си Гьобелс говори с възхищение за Пилсудски, тогавашния диктатор на Полша; споменава за обща война със Съветския съюз и има намерение да възложи командването на общите немско-полски части на него. Полша без колебание сключва договор за ненападение с Хитлер за срок от десет години, а със Съветския съюз – само за три години. С действията си Полша разрушава Източния пакт – антихитлеровия съюз, който Съветският съюз иска да създаде в Европа. До началото на 1939 г. Полша е съучастник на Германия във всички дела, които Нюрнбергският процес през 1946 г. смята за престъпления срещу човечеството.
  Населението на Германия и Австрия по това време е 80 милиона, Полша и окупираните от нея през 1920 г. територии на Украйна и Белорусия – повече от 35 милиона… Съветският съюз е около 170 милиона. Като се добави населението на съюзниците на Германия Румъния – 20 милиона, и Унгария – 9 милиона, като население във военно отношение Полша е съпоставима на Съветския съюз. Като се добави благосклонното отношение към нея на Англия и Франция, победата й е в кърпа вързана.
  През октомври 1938 г. съюзниците Полша, Унгария и Германия завладяват част от Чехословакия; през март 1939 г. немците заграбват остатъците от страната. През септември 1939 г. Германия разгромява Полша; през април 1940 г. завзема Дания и десантира в Норвегия; през май атакува британско-френските войски във Франция, като преди това завзема Белгия и Холандия (през юни Франция капитулира). След победата над Франция през лятото на 1940 г. логично Хитлер се готви да завземе Англия – в операцията “Зеелеве”. Но изведнъж той отменя десанта на Британските острови и в края на 1940 г. изпраща корпуса на генерал Ромел да воюва срещу англичаните в Северна Африка. Възниква логично въпросът – защо?
  Днес историците смятат, че Хитлер искал да помогне на Мусолини във войната му срещу англичаните в Либия. Но никой още не е доказал, че Мусолини имал нужда от помощ и се канел да воюва в Северна Африка.
  Така че въпросът кой отменя десанта на Хитлер и Мусолини на Британските острови и кой изпраща частите в далечна Африка, остава? Ромел се проваля и немците губят повече от 100 хиляди души. Но повечето историци въобще не обвиняват Хитлер за тези загуби.
  В своята книга “Опасната тайна” Ю. Мухин посочва, че поляците се досещали за съюза на Хитлер с ционистите и само с този съюз може да се обяснят постъпките на Хитлер, които днес смятаме за нелогични и нелепи.
  Хитлер е начело на най-силната държава в Европа с най-мощната армия. За какво му е била нужна подкрепата на ционистите, още повече че не обичал евреите, а ционистите са основно евреи.
  Всички ли евреи унищожава Хитлер?
  Оказва се, че не, още повече че фюрерът има малко еврейска кръв, както и повечето му съратници. Например главният идеолог на нацизма Розенберг произлиза от прибалтийските евреи, шефът на Гестапо Хенрих Химлер е полуевреин, а първият му заместник Р. Хайдрих е на три четвърти евреин. Полуевреин е и министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс.
  Най-отявленият антисемит при фюрера е издателят на нацисткия вестник “Штурмер” Юлиус Штрейхер. След Нюрнберг е обесен, а на гроба му изписали истинското му име Абрам Голдберг. Друг нацистки престъпник Адолф Айхман, обесен през 1962 г., е чистокръвен евреин.
  Рудолф Хес, бивша дясна ръка на фюрера в нацистката партия, е евреин по майка. Шефът на военното разузнаване адмирал Канарис произлиза от гръцките евреи. Херман Гьоринг, командващ луфтвафе, е женен за еврейка, но неговият първи заместник фелдмаршал Ерхард Милх е пълнокръвен евреин.
  Историята на Ротшилд
  По времето на войната Ротшилд е един от най-богатите хора в света, но спокойно живее в двореца си във Виена. Веднъж го посещават щурмоваци, които отнасят някои ценни вещи от дома му. Ротшилд изпраща жалба до фюрера. Хитлер му се извинява и компенсира всичкото откраднато с пари от хазната на райха. Откраднатите персийски килими специално са възстановени с ирански. Новата колекция тържествено е връчена на милиардера от Химлер, който лично ръководи евакуацията на Ротшилд от Виена в Швейцария. За целта на евреина е отпуснат специален влак с есесовска охрана и специални вагони лукс. Химлер лично го съпровожда до швейцарската граница.
  Всички ли евреи воюват срещу Хитлер?
  Има дори евреи, които воюват на страната на Хитлер, командват фашистки армии, дивизии и полкове, разрушават руски градове и села, убиват руски войници. Дали тези евреи са жертви на нацизма и дали са заслужили компенсациите след войната?
  Хиляди евреи воюват за Хитлер; 20 евреи хитлеровци са наградени с Рицарския кръст – най-висшата военна награда на нацистка Германия.
  Във вермахта служат двама генерали евреи, осем генерал-лейтенанти, петима генерал-майори и 23 полковници евреи, които са на отговорни командни длъжности.

  По какъв начин тези евреи са заели тези длъжности, след като от 1935 г. съществува закон, според който евреи нямат право да служат в армията. Оказва се, че Хитлер лично обявява еврейските военачалници за арийци…"
  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CEAQFjAD&url=http%3A%2F%2Frasper-bg.com%2F%3Fp%3D1754&ei=VpNUVJLlE9b3arn3gNAP&usg=AFQjCNEWhyZ9N2Ivoid3VkiYP6EKttRIDA&bvm=bv.78677474,d.d2s

 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Да, да знаем, най-миролюбивите и хуманни са североизточните православни славяни, както винаги

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  А де!
  Хубавото не пита като дойде.

 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#1:"ko_ma_gleash_sa"]Това ли е целта на всяка война - да набуташ държавите да теглят заеми?[/quote]

  Епа общо взето е така. Ето какво пише юдеят Мордехай Леви (Карл Маркс) в статията “The Russian Loan” публикувана в New-York Daily Tribune on January 4, 1856 (тогава руският цар бил проводил юдеи да му събират $$$ за война)

  "По този начин ние откриваме всеки тиранин, подкрепен от един евреин, както е всеки папа от йезуит. В интерес на истината, ненаситната страст на потисниците ще бъде безнадеждна, а осъществимостта на войната под въпрос, ако нямаше армия от йезуити да задушава мисълта и шепа евреи да претърсват джобовете.

  ... Истинската работа се извършва от евреите, и може да бъде направена само от тях, тъй като те монополизират механизма на мистериите на предлагане на дългове чрез концентриране на своите усилия върху търговията на бартер в ценни книжа ... Тук и там и навсякъде, където малко капитал ухажва инвестиране, там винаги е един от тия малки евреи готови да направят малко предложение или да даде малко заемче.

  ... Така тези заеми, които са проклятие за хората, разруха за взелите ги и опасност за правителствата, се превръщат в благословия за къщите на синовете на Юда. Тази еврейска организация на предлагачи на заеми е толкова опасна за хората, колкото и аристократичната организация на собствениците на земя ... Съкровищата натрупани от тези предлагачи на заеми са огромни, но грешките и страданията, причинени от това на хората и насърчаването по този начин на техните потисници все още остава да бъдат разказани."

 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В статията има едно изречение - "Част от този дълг, който ще бъде изплатен следващата година може да бъде проследен до 17 век, а друга е ползвана за финансиране на Наполеоновите войни и Кримската война. ". Та това изречение ни коказва начина по-който функционират съвременните държави. Вземат нов заем за да покрият стария и заради дефицит всяка година леко с 4-5 % увеличават нивото на задлъжнялост. Практически тези пари са взети в заем още преди 300 години и до сега реално не са върнати, само са рефинасирани. Приличат леко на пирамидална финансова структура.

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#7:"Consumer"]Лили Иванова[/quote]

  Дори в нейния баланс се водят Short-term securities

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#10] от "a4kataaa":

  То хубаво ама да чакаш някакви пари през 2068 трябва да си голям оптимист.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ами то нищо в този живот не е 100% сигурно, освен това, че един денвсички ще умрем Както се видя от случея с КТБ, дори и при банковите депозити няма 100% гаранция, а ако съпоставим това с дефолта на Аржентина, кудето държавата отказа да изплати задълженията на един малък процент от кредиторите и те след това я осъдиха, то излиза, че по добре да купиш облигации, отколкото да си държиш парите в банка. Разбира се, не трябва да се забравя и старата мъдрост, никога не дръж всички яйца в една кошница. За нас един период от 50 години изглеждат много, но в изторически план не са. А и понякога облигациите могат да донесат по висока доходност от акциите, противно на това на което са ни учили в училище или университета

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#13] от "dedo pepo":

  Ала бала.... почти по Шекспир.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#18] от "a4kataaa":

  Я изброй поне три банки с 100% гаранция и не пиши глупости.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "today ":
  Само изглежда нелогично. Щом го има и едни частни фондове хвърлят милиарди за такива инвестиции значи има далавера Освен че си гарантират една сигурна печалба годишно в продължение на десетилетия / макар че формално дивидентите ще бъдат материализирани,да речем 2068 г., през това време тези книжа продължават да се търгуват и използват като гаранции за други финансови операции.....А държави като Великобритания ще продължават да получават евтино кредитиране именно защото никога не са прецаквали кредиторите,докато такива като България и Гърция тъкмо обратното. Съвсем друг е въпросът доколко рационално и в интерес на нацията се използват подобни финансирания и заеми.....

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  Германия е Главен Агресор в Двете световни войни.

  Освен че плаща репарации след Войните,
  теглила е заеми за подготовка на Войните и за "защита".

  И контрабандно - спрямо международни закони наложени на Германия след ПСВ.

  Заими в пари и натура от съветска Русия... и от други... вероятно с посредници и от Англия...

  Не без помоща на неучудени като #1.

  Отговорно демократично управление на една държава
  ограничава рисовете за злоупотреби,
  водещи до огромни дългове, национални и пр. катастрофи.

  Народи набутали се или набутани
  под диктат на безотговорно държавно управление
  рискуват да живеят в бедност и корупция.

  Не е било лесно на победителите,
  но тежко на победените...

  До коментар [#1] от "ko_ma_gleash_sa":

  Това ли е целта на всяка война - да набуташ държавите да теглят заеми?

  Не бих се учудил, ако и Германия има да връща десетина милиарда на същата банка...

 23. 23 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С този заем,Великобритания финансура смазването на българския идеал,за единение на България и издигането на агресивния,сръбски национализъм,чийто възход ескалира в кървавата баня-Войната в разпадаща се Югославия?!

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#21] от "thepirineagle":

  Логиката за мене е такива дългосрочни книжа в началото на срока да са с ниска стойност, защото за такъв дълъг период неизвестните са прекалено много, съответно и риска е голям. Конкретно в случая някой трябва да вземе едни пари след повече от 50 години! Ми те трябва да ги продадат по 10-20 паунда сега, с идеята да си ги откупят след 50 години на по 100.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#20] от "Captain Shakespeare":

  А ти първо вземи ДОБРЕ ми прочети коментара, преди да го коментираш, че май ти се излагаш. Написал съм, че НЯМА 100% гаранция при банковите депозити.

 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На кой ще го изплати. Те отдавна са под земята.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 471 Весело

  Ха, ха, дали да не опитаме да съберем 2 и 2? Някакви прогнози за БГ външният дълг? Как мислите, ще се увеличава или ще намалява в времето

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK