Митология на руската пропаганда

Митология на руската пропаганда

© Associated PressСтудената война беше много по-проста от конфликта с Русия, който се разгръща през последните месеци, признаха много от ръководителите на НАТО. Това се дължи на две обстоятелства – на първо място, Кремъл избра да води новата си война против обичайните rules of engagement, изпращайки войници, неносещи обозначителни знаци, в подкрепа на "освободително движение" и без да се намесва официално в конфликт, който, гледан с невъоръжено око, изглежда вътрешен за съседна Украйна. Според правилата на алианса, дори и тези бойни действия да се водеха на територията на страна членка, натовски войски нямаше да имат право да се намесят.


По-големият проблем е, че Москва не воюва само с оръжие. През последното десетилетие една от основната задачи пред путиновия режим е да изгради един сложен, многопластов идеологически конструкт, който доста успешно изпълнява функциите на алтернативна реалност, но най-вече предоставя основание и обосновка за политиките и поведението на Русия.


Начинът на изграждане на този наратив не е нов – тоталитарните режими го ползват от повече от столетие, с променлив успех. Идеолозите на нова Русия предат имагинерната си реалност от извадени извън контекст, често противоречиви парчета история и концепции, изведени от различни идеологически системи. Резултатът е доста странна мешавица, която не издържа по-подробен преглед и критика. Нека разгледаме няколко от идеологическите теми, които ни се предлагат.


Текстът е препечатан от аналитичния уебсайт на Експертен клуб за икономика и политика1) "Новорусия" – след началото на въстанията в Източна Украйна, този топоним беше изтупан от прахта и с него бяха обозначени обявилите независимост от Киев републики в Донецка и Луганска област. Допреди няколко месеца "Новорусия" беше единствено полузабравено географско понятие от царския период. Пропагандата обаче успя да ѝ вдъхне нов живот, давайки на новосъздадената структура всички атрибути, които сме свикнали да свързваме с държавността – тя се сдоби със знаме и химн, трескаво започна да се пише историята ѝ, а руските медии започнаха да разпространяват карти, които изобразяват новия регион. За изключително кратко време пред очите на руснаците и руски говорещите възникна нова държава, независимо от факта, че държавността ѝ не представлява много повече от въздушна кула. Актът на нейната легитимация пък дойде  с официално обръщение на Владимир Путин, в което той хвали успехите на сепаратистите срещу украинската армия.


2) "Фашистката хунта" – според руския разказ след свалянето на президента Виктор Янукович и успеха на протестите, познати като "Евромайдан", неофашистки групировки вземат властта в Киев чрез военен преврат, като в момента на власт са русофоби и националисти, които боготворят крайния украински националист Степан Бандера. В това твърдение има зрънце истина – националистите от "Десен сектор" и още няколко подобни формации наистина участваха в протестите и опитаха да се включват в образуваното след това управление. Смяната на властта обаче нямаше много общо с военен преврат, а дори и в започналия след това конфликт в Донбас участваха огромен брой доброволци, формирали новата украинска армия.


Проведените в неделя парламентарни избори обаче ясно посочиха както е реалното влияние  на националистите – единствено "Свобода" на Олег Тягнибок успя да премине бариерата и да влезе в парламента, при това с резултат, сходен на този на Комунистическата партия  и далеч по-нисък от този на поддръжниците на сваления президент.


3) "Опълченците" – в отразяването на кризата от руските медии никъде не срещат термини като "сепаратисти" и "бунтовници". Организираните бойни групи, които месеци наред воюваха срещу украинската армия неизменно биваха наричани "опълченци", които се борят за освобождението на региона си от контрола на фашисткото управление в Киев. Допреди седмици доста удобно се пропускаше обстоятелството, че голям брой от въпросните "опълченци" са руснаци, голяма част от тях професионални войници, а съвременното въоръжение, което ползват също е с руски произход, докато Кремъл и до днес отрича руски военни да са участвали във военните действия. Проведени разследвания ясно посочиха, че военната техника, ползвана от сепаратистите идва от Русия и трудно би могла да бъде доставена откъдето и да било другаде. В разгара на бойните действия на изток НАТО предостави сателитни снимки, които ясно демонстрираха източника, пътя и разположението на руските войски в Украйна.


Тази теза беше развенчана допълнително след като украинската армия плени руски десантници, които признаха, че са редовни войници от бойна част, базирана в централна Русия. При тази случка Кремъл предложи две противоречащи си версии – че военните са били в отпуск и по свое желание са отишли в Източна Украйна и че по случайност са пресекли необозначена част от границата.


4) "Народната воля" – причината, с която Москва обяснява интереса и намесата си в украинската криза е защитата на интересите на руските граждани, които живеят на територията на страната (най-вече от гореописаната фашистка хунта, която ги подлага на гонения). Това беше и оправданието за анексирането на полуостров Крим и включването му в състава на Руската федерация – референдум, който посочи, че над 90% от жителите му се чувстват заплашени от новата власт и искат "на сигурно" в Русия. Това, което пропускат от Кремъл, е че този референдум беше проведен в условията на de facto окупация и под дулото на насочено оръжие.


Проучваната на общественото мнение, правени в разгара на конфликта, оборват напълно тази теза на руската власт. "Галъп" извършва допитване със значителна извадка още в началото на април, което установява, че едва 4% от украинците подкрепят руска военна интервенция в страната, а 73% ѝ се противопоставят. Дори и данните за източната част на страната, където е концентрирано руски говорещото население не са особено различни – там "твърдо за" руска намеса се обявяват 8%, а "твърдо против" – 52%. Разбивката по език не сочи нищо по-различно – едва 9% от руски говорещите защитават интервенцията. Иначе казано, путиновият режим подменя реалната воля на населението, с чиято защита оправдава действията си.


5) "Еврогейовете" – за руската пропаганда е доста типично мисленето в контекста на "черно-бяло" и "добро-зло". Конструирането на евразийската идеология и поставянето ѝ на пиедестала на сила на доброто в света се нуждаеше от опозиция, и тук на помощ дойде западноевропейската култура. Един от основните мотиви на евразийството е православната култура, "здравите" християнски ценности, семеен морал. На тях пропагандата противопостави съвременното европейско общество, което беше обрисувано като общност от толерасти, доминирана от хомосексуални, наркомани и всякакви други нарушители на традиционния морал.


Този тип мислене предполага общества, които са идейно и морално монолитни, най-вече защото цели създаването на такова общество на територията на бившия Съветски съюз. Това, което руският наратив напълно пренебрегва в случая е, че съвременното западно общество е хетерогенно, и дори и в него да доминира определено идейно течение, то е далеч от "държавна и общоприета идеология".


Този списък не претендира за изчерпателност, а само представя част от популярните митове, които руските медии, правителство и информационни канали агресивно натрапват през последните месеци. В същото време дава добра представа за това как функционира руската пропагандна машина и с какви средства се води новата хибридна война.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (267)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Общо взето е напипана истината. Пропагандата е оръжието на всички власт имащи. Очаквам с нетърпения подобен разрез и за посятата демокрация в Либия, Египет, Тунис и Сирия?

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Новорусия, преди известно време гледах карта на "Новорусия". Най-изумителното беше, че Новоросийск не влизаше в територията на "Новорусия". Иначе е пълна простотия това което правят руснаците. Имам познати руснаци, имат къща в пермска област с два-три декара двор. Семейството провело референдум и искат тяхната територия и къщата им да са американска територия. Да получат американски паспорти и руска милиция да няма право да влиза вътре

 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  наратив, rules of engagement....

 4. 4 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Неутрално и обективно погледнато всички гореизброени "митове" са самата истина. Стига западна пропаганда!

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Весело

  Изкукуригала пропаганда,която е пригодена само за патриотично настроения пиян мужик.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Затова в Украйна най-популярната песен е "Путин- Хуйло".

 7. 7 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Липсата на различна и реална информация, води до зависимост от такава налудничева пропаганда.
  Какво се учудваш? То и тук има хора, дето вярват на този бълвоч...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 8. 8 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Не само, погледни във форума колко нашенци се връзват и кълват усърдно въпросната пропаганда.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За руснаците всичко е тяхно.
  Добре, че сме през девет земи - в десета...
  А статията е добра - определено.

 10. 10 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  "...основните мотиви на евразийството е православната култура, "здравите" християнски ценности, семеен морал"

  Патриархът Гундяев, ченге, трафикант на цигари и любител на часовници Бреге. Президентът разведен, премиерът се появява почерпен на публични места. А население с един милион алкохолици, един милион наркомани и над един милион болни от СПИН. И този северноазиатски Содом и Гомор ще ни говори за ценности. Позор!

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Нефта днес с нов антирекорд, рублата с нов рекорд. Да продължават да мислят за Новорусия и за двуполюсен модел. Ще я карат само на квашеная капуста и турнепс

 12. 12 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  тази руска пропаганда може да намери почва единствено и само някъде в дълбоката расийска 'глубинка', където все още по стените на дървените бараки (къщи) или разпадащите се панелки висят портрети на ленин и сталин.

  цивилизованото човечество нееднократно показа ясно отношението си към варварската агресия на фашисткия режим в кремъл над своите съседни и не съвсем съседни държави. путин е сам срещу целия свят и ще свърши точно както другия луд, който искаше да завладява целия свят преди 80 години.

  zenrus.ru
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  ЗАЩО се отдава нереално голямо значение на една
  скудоумна пропаганда
  от СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ТИП.
  Карикатурно подобие на пропагандата от 50-те години на миналия век.
  Хубавото в случая е,че КГБейвете сами влязоха в капана на собствената си некомпетентност.
  Путин и Компания този път ОСТАНАХА ИЗЛЪГАНИ В ОЧАКВАНИЯТА СИ.
  Със самонадеяността на изпаднал в алкохолен делириум субект,те хлътнаха в авантюра,от която НЯМА ИЗЛИЗАНЕ.
  Кошмарът на всеки ЧЕКИСТ - директния сблъсък с противника е налице.
  СЪВЕТСКИТЕ ЧЕКИСТИ СА БЕЗПОМОЩНИ И С НУЛЕВА ЕФЕКТИВНОСТ,когато нещата опрат до ДИРЕКТЕН СБЛЪСЪК.
  Точно това се случва в момента.
  Досегашният комфорт за СЪВЕТСКИТЕ ЧЕКИСТИ
  Те да си разиграват коня,и срещу тях да няма никакво противодействие.
  Всичко това приключи.
  РУБЛАТА ПАДА
  ЦЕНИТЕ НА НЕФТА И ГАЗА ПАДАТ.
  ЩЕ ПАДНЕ И РЕЖИМА В КРЕМЪЛ.
  Дето се казва
  Всичко по реда си
  Ха-хааааааа....

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Весело

  " Един от основните мотиви на евразийството е православната култура, "здравите" християнски ценности, семеен морал."

  Чекистите немат нищо общо с православната култура.
  Те се кланят на мумията...

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Всяка голяма държава прави някаква пропаганда. Сега се сещам , напримар как ни заливаха с приказки за оръжие за масово онищожаванае в Ирак по време на Садам. Нищо, че такива явно не се намериха, пропагандата свърши работата си. И как свободно сега живеят иракчаните !!!!!

 16. 16 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пропаганда му е майката, само се чудя как едната пропаганда е правилна а другата неправилна.В конкретния случай автора на статията е абсолютно типичен пример, че пропаганда се води и от други.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  УАААУ, унищожаване, съжалявам

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#7] от "Кирето":

  Много хора в България вярват на тази пропаганда. Като добавим и изконната любов на българския селянин към братушките и СССР, изненадан ли си?

 20. 20 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#19] от "journey":

  Българският селянинповече се интересува от поминака си от колкото от отдавна несъществуващ съюз

 21. 21 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  1) Требвало им име, което да обхване всички отцепили се украински области и да подчертае руския им характер и най-подходящо се оказало Новорусия - затова и го ползват. А като го ползват то си се популяризира от самосебе си. Къде е тука пропагандата?
  2) "Смяната на властта обаче нямаше много общо с военен преврат". Не беше военен, а паравоенен преврат от добре подготвени фашисти, обучавани в лагери и участвали в истински войни - в Кавказ, Югославия и др. Има и клипчета в ютубе как тренират и се подготвят, клипчета от Кавказ също, качвани от самите тех. Черно на бело.
  3) А къде в нашите учебници се среща "сепаратисти" и "бунтовници" по отношение на българите, участвали рамо до рамо с руските войници срещу османските орди или във въстанията? Естествено че всеки народ ще нарича своите сънародници с положителни имена, за врага може да са терористи и сепаратисти, но за своите са герои и опълченци. Това пропаганда ли е?
  4) Едва ли точно на американска агенция може да се верва за отношението на руснаците в Украйна относно присъединяване им към Русия.
  5) Естествено че западните общества не са монолитни и не са съставени само от толерасти, гейове и наркомани (макар да са значителна част). Но в случая важното е че управленските им елити са такива и съответно прокарват такава политика.

 22. 22 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Лошото е че до преди една година тази доста дървена пропаганда имаше някакъв успех ... главно в Европа. Маргинализирани партии тип Атака бяха проводника. Не случайно финансирани къде тайно, къде явно от Русия. Хубавото е че след тези дивотии в Крим вече само маргиналите я лочат тази помия. На Запад има достатъчно умни хора да разпознаят и разкрият "хитрите" ходове на Путин.
  Нищо няма да постигне този дребен диктатор. Русия е сама и разчита на доходите си от петрол. Управлява се ръчно от един полуидиот. те не можаха да постигнат нищо когато владееха половин Европа и имаха някъква що годе идеология. Сега са сами и се опитват да претоплят разни православни ценности които така или иначе никога не са имали.

  California Über Alles
 23. 23 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Наистина, как мумията се вързва с православието?
  С азиатщината ясно, но с християнството?
  Не съм чел досега "опорни точки" по темата.

 24. 24 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#20] от "Chubachubs":

  Едното не му пречи на другото, колега. На българския селянин.
  И не употребявам тази дума с неуважение и състрадание към тези хора.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  добра статия, ама половинчата.
  За контраст и пълнота би трябвало да съдържа преглед и на митологията, напомпвана в умовете на масите от правителството на САЩ и други правителства.


  [quote#1:"Моди трий нищо да не остане!"]Очаквам с нетърпения подобен разрез и за посятата демокрация[/quote] да не чакаме, а? Докато модераторите са в обедна почивка, можем сами да допълним фактите.
  Щото пък "подобен разрез" ще съдържа пак половината истина с претенциите, че е казал цялата.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Авторът успешно е разобличил действията на руската пропаганда.
  Проблемът е, че какво от това?
  Малоумната пропаганда таргетира малоумната част от обществото, а рационалните доводи стигат до ушите само на тези, които така и така не вярват на пропаганда.
  Така, че кой си е свършил работата по-добре, пропагандата или рационалният изобличаващ анализ?
  Отговорът е пропагандата!
  Начинът да се бориш с пропаганда във времена на краен популизъм е само един - контрапропаганда.
  За съжаление, идеята за американската мечта се поизтърка, а "солидарността" на ЕС е далеч от търсения ефект на посланието.
  Търсят се идея и лидер, който да я олицетвори.

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  [quote#9:"theanalyser"]Добре, че сме през девет земи - в десета[/quote]
  уви, не е така. Едно море ни дели само.
  А като настроения на част от "съгражданите" - направо нищо не ни дели.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Ся не знам прави криви руси.
  Ама знам че в интернета има доста сайтове дето пишат за загиналите войници имена дата на раждане къде и как е загинал.
  Обаче всички са за украйнци защо незнам.
  Въпреки цялата пропаганда войниците чустват че нетрябва да са там.
  Това чуство не е ново за тях и в Чехия така са се чуствали и там няма списък на загиналите герой.
  А и тези чеченци доброволци малко оцапват нещата.
  Интернет е пълен с техни зверства (и то реални)над руски войници.
  А сега братя по оръжие няма нормален руснак а и ненормален да приеме тази шизофрения.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  [quote#26:"Busy"]Търсят се идея и лидер[/quote]
  ако имаш идея, защо ти е лидер да ти я тълкува според изгодите си?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1605 Весело

  Путин си го МЕСТИ и си ИГРАЕ НЕГОВАТА ИГРА......!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 34. 34 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Едно време слушахме BBC/VOA, защото казваха истината. Сега те поведоха пропагандна война срещу Русия и се оплакват че Русия води тази война по-добре. Проблемът им е, че е по-лесно да се съобщават факти и хората имат очи и уши, особено когато падат бомби около тях. Какво стана с тази война? Поощриха Украйна да нападне Донбас, резултатът е 4000 убити, хиляди разрушени домове и два мразещи се народа.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#1:"Моди трий нищо да не остане!"]Очаквам с нетърпения подобен разрез и за посятата демокрация в Либия, Египет, Тунис и Сирия? [/quote]
  Ами след отделянето на малките балкански държави превръща Балканите в барутния погреб на Европа. Грешка ли бе отделянето им от Османската империя?

 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  [quote#30:"dedoliben"]А и тези чеченци доброволци малко оцапват нещата.
  Интернет е пълен с техни зверства (и то реални)над руски войници.
  А сега братя по оръжие няма нормален руснак а и ненормален да приеме тази шизофрения. [/quote]
  Не се коси дедо Либене тези чеченци дето режеха руски глави се бият на страната на украинците. А на страната на украинците са чеченци по произход но родени в Украйна и други части на Русия които не са се били против руснаците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3434 Весело

  Митологията си е митология.
  Реалността е СУРОВА.

  НЕФТЪТ БРЕНТ ПАДНА
  До ниво 82 и нещо ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ

  РУБЛАТА СЪЩО ПАДА
  55 РУБЛИ без няколко копейки за 1 ЕВРО

  До неделя ЩЕ Я ЗАКРЪГЛЯТ на 60 РУБЛИ ЗА ЕВРО

  АЙДЕ ЧЕСТИТО НА СИТЕ РУБЛАДЖИИ

 38. 38 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1930 Весело

  Списък с опорните точки на папагалите от форума.

 39. 39 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Благодаря ви за статията! Истината не може да бъде заглушена никога. Винаги ще има хора готови да я проумеят.

  EU now have 1 GB empty space
 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  [quote#36:"Julian Mall"]А на страната на украинците са чеченци по произход [/quote]
  На страната на Новорусия разбира се.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  за сега ....
  после ще е, ела зло че без теб по- зло, има време

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Едно от пропагандните клишета на Путин е - "ние сме народ победител". Ако посети човек Германия и Русия, ще се обърка кой всъщност е победил през ВСВ...

 43. 43 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Следното изречение ме изуми, може ли някой да го тълкува:
  " Според правилата на алианса, дори и тези бойни действия да се водеха на територията на страна членка, натовски войски нямаше да имат право да се намесят."
  Значи ако Турция подклажда сепаратизъм в Родопите, НАТО няма да се намеси?

 44. 44 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 612 Весело

  До коментар [#33] от "kesh":

  Ох, протърка го горкият, дано моне скачачката да му го смазва добре, че иначе ще изтънее като моливче Гледам и рублата мести и цената на петрола мести, голямо местене удря :v

 45. 45 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#42:"dobrich"] Ако посети човек Германия и Русия, ще се обърка кой всъщност е победил през ВСВ... [/quote]
  след ВСВ дойде Студената война, в която Германия определено е победител.

  zenrus.ru
 46. 46 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  "Разбивката по език не сочи нищо по-различно – едва 9% от руски говорещите защитават интервенцията."
  Ново"пут"ия , а? Хуйло!

 47. 47 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Очаквам да видя какво ще ти се случи, като си стъпил пак на динената кора.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 48. 48 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#40:"Julian Mall"]на Новорусия [/quote]
  на кое?

  zenrus.ru
 49. 49 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  [quote#43:"aleko"]Следното изречение ме изуми, може ли някой да го тълкува: [/quote]
  Това значи, че НАТО не може да обяви война на страната-агресор, която тайно изпраща войска и оръжие в страната членка.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#22] от "Pontif А":

  "Лошото е че до преди една година тази доста дървена пропаганда имаше някакъв успех ... главно в Европа. Маргинализирани партии тип Атака бяха проводника."

  По-лошото според мен, че проводника на тази пропаганда у нас са много повече - БСП, АБВ и т.н., на практика всички комунисти/социалисти. Някои от тях доскоро бяха и министри и можем да си представим чии интереси са защитавали. Да не говорим за клубовете на движеннието "русофили" начело с Николай Малинов - член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и депутат в 40-то и 42-то Народно събрание и издател на партийния вестник на БСП – „Дума“.

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  [quote#43:"aleko"]Значи ако Турция подклажда сепаратизъм в Родопите, НАТО няма да се намеси? [/quote]
  Турция е подклаждала протурския сепаратизъм още с възникването на държавата ни(помашките бунтове организирани от Сен Клер). Проблемът е че дори и открито да ни нападне никоя натовска държава няма да си мръдне и малкото пръстче да ни помогне. Затова и предложението на ПФ за въоръжаването ни със съвременни ракети е напълно резонно.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#51] от "beroe":

  Градски, адски си прав! Хубавото от всичко това е, че младите не подкрепят БСП, АБВ, АТАКА,т.е отявлените болшевишки, про-руски креатури в България. А тея папагали тук, дето се пенят и богоговеят пред "матушката" са само едни разочаровани хора, недоволни от случващото се в страната. Слава Богу, техният, както и нашият ред ще дойде. Проблемът при тях е, че са малцинство и винаги ще си останат такова. Путин днес пак си го преместил ))

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#56] от "revolt":

  Taм бият негрите. А относно това, дали в една страна има просперитет или диктатура налагана с репресии, най-показателен е човешкият потокъм към и от тази страна. За Русия не съм видял да се избиват да имигрират, за САЩ даже "Зелени карти" и квоти има. Просчай Григориййййй

 58. 58 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До преди 2 години гледах и РТ (Русия Днес), заедно с Ал Джазира за да имам баланс на гледните точки със западните медии. Преди около 2 години започна да става съвсем зле. Никога, по РТ не съм видял критика към Путин. Прекарах известно време в в САЩ и установих, че информацията за САЩ РТ съобщава само ако е нещо смешно, и то със сигурност се отразява в САЩ от някаква градска кабеларка, но не и от масовите медии. Ако човек гледа РТ ще остане с убеждението, че Русия е една съвременна демократична държава, с умен и мъдър ръководител, които работи неуморно за просперитета на невероятно образованите си и морални граждани. Не е възможно дами и господа, да съществува такава невероятна утопия. Критиката, която изтърпява Обама в собствената си държава (давам пример със САЩ но важи и за Европейски политици от този калибър, включително България до някаква степен вече) дори от благосклонни към него журналисти и обществени фигури не съществува в Русия, освен от малки настъпани от полицията блогъри. И ако някой излиза със аргумента 'Тази държава (Русия) не може да се управлява по друг начин', бих го посъветвал да не прилага същият модел в България. Ние можем.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#59] от "revolt":

  Аха, знаех си, че това ще последва. Ауфвийдързеен!

 61. 61 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#58] от "sasvirco":

  Добре че РТ още не са пуснали пипалата си и в България.

 62. 62 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "за руската пропаганда е доста типично мисленето в контекста на "черно-бяло" и "добро-зло".

  First, let me repeat a principle I put forward at the outset of my presidency: The United States will use military force, unilaterally if necessary, when our core interests demand it -- when our people are threatened, when our livelihoods are at stake, when the security of our allies is in danger. In these circumstances, we still need to ask tough questions about whether our actions are proportional and effective and just. International opinion matters, but America should never ask permission to protect our people, our homeland, or our way of life.
  "On the other hand, when issues of global concern do not pose a direct threat to the United States, when such issues are at stake -- when crises arise that stir our conscience or push the world in a more dangerous direction but do not directly threaten us -- then the threshold for military action must be higher. In such circumstances, we should not go it alone. Instead, we must mobilize allies and partners to take collective action. We have to broaden our tools to include diplomacy and development; sanctions and isolation; appeals to international law; and, if just, necessary and effective, multilateral military action. In such circumstances, we have to work with others because collective action in these circumstances is more likely to succeed, more likely to be sustained, less likely to lead to costly mistakes. "
  President Obama, West Point, New York

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 63. 63 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Вземете матрицата на Новорусия и наложете на матрицата Македония - ще се види, че и двете са с произход КГБ

 64. 64 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#53:"Julian Mall"]толкова историко-географски разяснения[/quote]
  нито исторически, още по-малко географски 'разяснения' виждам. само някаква совеЦка прапаганда

  zenrus.ru
 65. 65 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#63:"Big_Villager"]Вземете матрицата на Новорусия и наложете на матрицата Македония[/quote]
  това го твърдя от самото начало

  zenrus.ru
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  "националисти, които боготворят крайния украински националист Степан Бандера" - Когато частите на УПА влизат в Лвов през юли 1941 г. избиват над 2 500 човека, главно политически комисари и евреи. Пропагандата удобно премълчава факта, че напускайки града болшевиките ликвидират над 5 000 местни украинци.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#63:"Big_Villager"] Новорусия[/quote]

  Факт е, че до 1966 г. тези територии са принадлежали на РФ в състава на СССР. Но и е факт, че живеем в 21 век. Путин постъпва изключително старомодно в този конфликт ....

 73. 73 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Весело

  "Студената война беше много по-проста от конфликта с Русия, който се разгръща през последните месеци, признаха много от ръководителите на НАТО..."- защото се оказа ,че правдата е на руска страна и те воюват за право дело! ОТ тук нататък всички извъртания са пак пропаганда , но западна!

 74. 74 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  [quote#71:"Цензуриран по комсомолски."]
  "еврогеюве" - си го знаем[/quote]
  Личи ви...

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#69:"deutschwagen"]Много си сбъркан. Защо лидерите на сепаратистите са от Русия, а не от Украйна?[/quote]
  Знаеш ли колко български граждани се включваха в македонските чети, че и ги ръководеха даже, докато Македония беше още под турско? Нема нищо по-нормално от това руснаците от Русия да помагат на своите сънародници в Украйна. Всеки народ би направил същото. Аз например бих се включил доброволец в която и да е съседна страна, където българи се борят за независимост. И още десетки хиляди щеха да направят същото.

 77. 77 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#76] от "asparuhkanchov":

  +++++++++++++, RESPECT!

 78. 78 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  [quote#12:"S.P.Q.R."]тази руска пропаганда може да намери почва единствено и само някъде в дълбоката расийска 'глубинка', където все още по стените на дървените бараки (къщи) или разпадащите се панелки висят портрети на ленин и сталин. [/quote]
  Наскоро гледах документален филм за северните райони, където отглеждат само елени. Портретите по стените са на Брежнев, знамето е на СССР, а е сниман 2012 г!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 79. 79 Профил на staleks
  *****
  Неутрално

  Путиновата пропаганда е слаба в сравнение с пропагандата на световните СМИ, които постоянно и целенасочено промиват мозъците ни!

 80. 80 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 588 Неутрално

  НПО-шки, вече ви спускат пропагандните тези в статии. Честито!
  Моето мнение е, че това е информационна война и в нея няма само една страна.

 81. 81 Профил на azural
  azural
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#10:"gianni"]А население с един милион алкохолици, един милион наркомани и над един милион болни от СПИН[/quote]
  За първите две - както и да е... ама за спина не преувеличаваш ли?

  иновативни иновации
 82. 82 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#3] от "Chubachubs":

  Четене на книжки му е майката Само с блеене по форуми не става

  България, къде е нашия change we can believe in?
 83. 83 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2144 Весело

  До коментар [#37] от "Hawaii":

  Това са добри новини за Русия. Ако не ми вярвате, питайте др. Иванов, макар че той нещо се е скрил напоследък. Да не преговаря договорите в евро/долари вместо в рубли?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  ссср2 завиде на Западна "либерастия",
  специално Албанска, и заподражава.

  "Косово" в Грузия... Крим... Донбас...

  Албанска му работа... либерастка.


 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  В последните дни, явно покрай т.нар. избори в ДНР и ЛНР, много са се активизирали про-руските тролове, не само тука в коментарите, и по форумите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 88. 88 Профил на azural
  azural
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#43:"aleko"]Значи ако Турция подклажда сепаратизъм в Родопите, НАТО няма да се намеси? [/quote]
  Ми НАТО е и Турция... та ако Турция се намесва в България, значи НАТО се намесва...

  иновативни иновации
 89. 89 Профил на phg
  phg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Лайте, лайте кучета, керванът си върви... и ще етака докато Лвов не стане столица на остатъчна Украйна!

 90. 90 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 611 Неутрално

  А за антируската и американската пропаганда нещо няма ли да напишете? Или не е коректно?

 91. 91 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Смяната на властта обаче нямаше много общо с военен преврат, а дори и в започналия след това конфликт в Донбас участваха огромен брой доброволци, формирали новата украинска армия.
  .........................................

  Е, няма такъв смях, умори ме този експертен аналитик!

 92. 92 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Пропагандата си е пропаганда. Дали ще е руска или американска тя си е все така глупава. Не е и странно, че русняците и вярват. Все пак те са народ с имперско мислени и искат да са над всички останали без значение колко народ ще бъде изклан. Безсърдечни са русняците, бездушни и кухи.
  Мен лично по ме притесняват българите, които с радост биха предали държавата си на Русия. Путинопоклонници, с робски души, които навярно навремето са били от тия дето са снимали протвиниците на режима за да могат да донасът за тях. Предателкса семка. Има ги много в България и в този форум насмърдяват дори.

 93. 93 Профил на staleks
  *****
  Разстроено

  Путин прекалява с пропагандата да казва истината!

  Дори беше накарал бременната жена в Одеса да се самоудуши с телефонния кабел!

 94. 94 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#82] от "Gavril":

  И аз като теб не доумявам, как може авторът да има толкова беден речник на българския език. Но си прав само с поощряване да чете книжки, ще се оправи

 95. 95 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Брент - 82 долара
  Уралс - 80 долара
  Рубла - 43 - опс, 43 рубли за долар
  Путин - мести си го пак
  др. Иванов - подем на руската икономика и износ.
  Други предложения за деня?

 96. 96 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#81:"azural"]А население с един милион алкохолици, един милион наркомани и над един милион болни от СПИН- цитат на коментар #10 от “gianni”
  За първите две - както и да е... ама за спина не преувеличаваш ли? [/quote]
  само миналата година има 40% увеличение на инфекциите с ХИВ в русия, спрямо 10% спад при новите инфекции в САЩ
  http://en.wikipedia.org/wiki/HIV/AIDS_in_Russia

  zenrus.ru
 97. 97 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#81:"azural"]А население с един милион алкохолици, един милион наркомани и над един милион болни от СПИН- цитат на коментар #10 от “gianni”

  За първите две - както и да е... ама за спина не преувеличаваш ли? [/quote]

  Не преувеличава. 1 000 000 са официално болните през 2011-я. Виж, за другите две е посмалил. Според някой статистики, близо 2 милиона от руснаците са наркомани, а близо 20 милиона са алкохолиците.

 98. 98 Профил на staleks
  *****
  Разстроено

  Путин е купил половината стари лидери на Европа, Шрьодер и Кол, дори е платил на Орбан да бъде като него!

 99. 99 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#76] от "asparuhkanchov":
  [quote#76:"asparuhkanchov"]Знаеш ли колко български граждани се включваха в македонските чети, че и ги ръководеха даже, докато Македония беше още под турско?[/quote]
  Знаеш ли Кънчо, от една страна, да сравниш грамадната, изградена със столетия имперска и съветска Русия, доскоро /тридесетина години/ доминираща над половината свят и заплашваща другата половина, с малка , току що освободена България е неразумно и малоумно , бих казал.
  От друга страна, има някакво зрънце светлинка /по отношение на разума/ в твоето изказване. В този смисъл , че значението, влиянието в световните събития на тогавашна България и Русия след известно време , ще бъдат съизмерими.


 100. 100 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Колкото и да си изсмуквате от пръстите, каквито и манипулации да правите, фактите са си факти. Там живеят руснаци, и никой не може да промени това! Нито ЕС, нито Обама, нито дори нашия любим герой, сенатор Маккейн.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK