Орегон стана третият щат, легализирал употребата на марихуана

Орегон стана третият щат, легализирал употребата на марихуана

© ReutersЖителите на Орегон гласуваха за легализирането на марихуаната, с което станаха третият американски щат, разрешаващ употребата на този вид дрога за удоволствие. Във федералния окръг Колумбия (столицата Вашингтон) пък избирателите гласуваха за легализирането на притежаването на марихуана от възрастни. Очаква се и резултатът по същия въпрос, поставен на референдум и в щата Аляска, предаде "Асошиейтед прес".


След преброяването на гласовете в 55% от общините 54% от жителите на щата Орегон гласуваха в подкрепа на легализацията – учудващо голямо мнозинство, предвид че само преди година според проучвания 53% бяха против.


Тези референдуми са част от вчерашния изборен ден в САЩ. Вотът за легализиране на притежанието на марихуана в столицата още не означава легална продажба на тази дрога. Този въпрос е оставен за решаване от местната общинска власт. Освен това мярката не може да влезе в сила преди разглеждането й от Конгреса, който гледа негативно на легализацията. В щатите, където се легализира употребата на марихуана, властите ще трябва да създадат система за регулиране на продажбите и за облагането им с данък.
Орегон ще приеме подход към облагането на марихуаната с данък, различен от този, прилаган в Колорадо и Вашингтон. Орегон ще събира данък въз основа не на продажната цена, а на количество – 35 долара за унция "глави", 10 долара за унция листна маса и 5 долара за млади растения.


Вотът за канабиса в столицата имаше и расов подтекст, което намери израз в характера на кампанията по въпроса. Поддръжниците на легализацията твърдяха, че броят на чернокожите, арестувани за притежание на марихуана, е непропорционално висок.


Във Флорида пък бе поставено на референдум легализирането на употребата на марихуана само за медицински цели. То изисква подкрепа от поне 60 на сто от гласувалите. Неокончателните резултати до момента сочат подкрепа от 57 процента. Двадесет и три американски щата са разрешили употреба на марихуана за медицински цели.


Организаторите на кампанията в полза на марихуаната във Флорида вече се зарекоха, че ако не успеят сега, ще се борят въпросът отново да бъде подложен на референдум на следващите избори през 2016 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK