Над 100 000 протестираха в Брюксел против намаления на социалните плащания

Над 100 000 протестираха в Брюксел против намаления на социалните плащания

© Yves Herman, ReutersОколо 100 000 белгийци взеха участие в шествие в центъра на Брюксел в протест срещу реформите на правителството, което планира да намали социалните плащания, съобщи агенция "Ройтерс". За следващите седмици е планирана серия стачки и демонстрации.


Дясноцентристкото правителство, което пое властта преди около месец обеща да увеличи пенсионната възраст и да намали ранното пенсионира. Сред поетите от тях задължения и премахване на автоматичното индексиране на заплатите с инфлацията от следващата година и свиване на бюджетите за здравеопазване и социално осигуряване.


Профсъюзите съобщиха, че около 120 000 работници – от докери до металурзи – както и известен брой студенти са взели участие в протеста. Оценката на полицията е около 100 000 души.
Синдикатите са запланували серия от регионални стачки всеки понеделник от 24 ноември нататък, както и национална стачка на 15 декември.


Железопътната компания SNCB съобщи, че е продала 80 000 предварително запазени билети до Брюксел на участници в днешното шествие, като за целта са били пуснати 15 допълнителни влака. Профсъюзите използваха и около 500 автобуса, за да извозят протестиращи от цялата страна до столицата.


Общественият транспорт в Брюксел беше почти блокиран.


"Даваме ясен сигнал. Хората са гневни. Политиката на правителството изобщо не е балансирана", заяви председателят на профсъюза ACV Марк Лееманс.


Социалистите, които за първи път от 26 години са извън управлението коментират, че работниците страдат най-много от новото законодателство, докато богатите не понасят почти никакви поражения.


"Споделям притесненията на народа, че мерките на правителството са нечестни", заяви бившият премиер Елио ди Рупо.


Премиерът Шарл Мишем покани лидерите на трите най-големи профсъюза в Белгия на преговори днес вечерта. Не се знае дали лидерите ще се съгласят да преговарят.


Гуверньорът на централната банка Люк Коен заяви, че Белгия се нуждае от реформи за намаляване на държавния дълг, който днес достига 100% от БВП, както и от увеличение на конкурентоспособността. Той заяви, че липсата на реформи днес ще създаде огромни проблеми за следващите поколения.


"Хората, които днес стачкуват срещу реформите, всъщност вредят на децата си. Смятам това за много лошо", заяви Коен в интервю за списание Trends.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK