Япония ще рестартира първата си ядрена централа след инцидента във Фукушима

АЕЦ "Сендай", префектура Кагошима

© Associated Press

АЕЦ "Сендай", префектура КагошимаМеснатата власт на японската префектура Кагошима одобри рестартираното на атомната електроцентрала "Седнай", собственост на Kyushu Electric Power Co, съобщи "Ройтерс".


Този акт ще проправи пътя за възстановяване на производството на ядрена електроенергия, което беше прекратено след инцидента с АЕЦ "Фукушима". В същото време на 20 октомври тази година компанията оператор ТЕПКО измери  нови рекордно високи нива на радиация в подпочвените води край първи и втори реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима-1".


Рестартирането на "Седнай" е голяма победа за правителството на Шинзо Абе, което настоява на ключовата важност на ядрената енергетика за японската икономика и иска отново да включи 48-те реактора в страната, които в момента са спрени.
Разположена на 1000 км от столицата Токио в префектура Кагошима, "Сендай" разполага с два ядрени реактора. Миналия месец събранието на префектурата заяви желанието си централата да бъде рестартирана.


"Реших, че е неизбежно да рестартираме двата реактора на "Сендай", заяви пред репортери губернаторът Юичиро Ито. "Неведнъж казах, че сигурността е най-важното условие за това и правителството трябва да я гарантира и да обясни това на жителите", добави той.


Ядрената централа най-вероятно ще започне да работи през следващата години, тъй като Kyushu Electric трябва да проведе проверки и тестове на сигурността ѝ.


След като Кагошима проведе няколко срещи на градовете, разположени най-близо до "Сендай", 38 от 47 члена на събранието на префектурата одобриха рестартирането й.


В деня на гласуването пред сградата на събранието се събраха тълпи, които издигнаха лозунги срещу пускането на ядрената централа.


Японското правителство е делегирало на местните власти одобряването на рестартирането на ядрените централи в страната. Пред "Сендай" днес има много малко пречки, след като градът, който приютява централата, кметът, събранието на префектурата и губернаторът одобриха пуска й.


Ако "Сендай" бъде включена, реакторите й ще са първите, пуснати в страната след инцидента, причинен от силно земетресение и цунами в електроцентралата на Tokyo Electric Power Co "Фукушима Даиичи" през 2011 г.


Страната се видя принудена да внася значителни количества фосилни горива, които да заместят ядрената енергетика, която преди инцидента осигуряваше около 30% от електроенергията на Япония.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK