Гари Каспаров: Путин трябва да бъде спрян сега, утре цената ще е много по-висока

Гари Каспаров

© Associated Press

Гари КаспаровВладимир Путин трябва да бъде спрян сега, иначе светът ще трябва да плаща много по-висока цена за това, заяви легендарният руски шахматист Гари Каспаров в интервю за EUObserver.


"Днес виждаме в Русия издигане на империализма и национализма в най-опасната му форма", каза той и сравни пропагандата на Путиновия режим с тази, разпространявана от нацистите преди началото на Втората световна война. "Вижте какво говори Путин в насочените си срещу запада речи през последната година. Това е промиване на мозъците на руския народ 24/7", добави шахматистът.


Според Каспаров ЕС е демонстрирал "невежество" в отношенията си с Москва през последната година. Той посочи, че икономическите санкции са демонстрирали способността на Запада да обуздае Кремъл.
"Руският газ е една трета от потреблението на ЕС. Русия обаче продава 80% от нефта и газа си в Европа. Ако това спре, части от ЕС ще понесат много щети, но руската икономика ще се разпадне", коментира шахматистът.


В повторно сравнение с Хитлер и аншлуса на Австрия през 1938 г. Каспаров коментира, че цената на спирането на Путин на по-късен етап ще е много по-висока. Според него част от елита на ЕС "не се интересува от Украйна и иска да се върне към обичайните си отношения с Русия" поради политически или икономически причини.


Шахматистът заяви, че най-лоши в това отношение са унгарският премиер Виктор Обран и чешкия президент Милош Земан. "Те извършват престъпление срещу историята на собствените си народи. Това, което правят, е обида за онези, които умряха под съветските танкове през 1956 г. и 1968 г., както днес умират украинците", каза той.


Владимир Путин е показал, че не уважава международните споразумения, като нападна Украйна, твърди Каспаров. "Той обаче няма много, с което да се похвали – цената на петрола спада, рублата поевтинява, икономиката се забавя – единственото, което може да предложи на руснаците, е страха от външните врагове и фантазии за имперско величие", смята шахматистът.


Според него руснаците са много податливи на националистическа пропаганда. "Разпадът на СССР беше болезнен. За разлика от Германия обаче в Русия нямаше лустрация и разчистване на бившите комунистически апаратчици и най-вече КГБ остана", коментира той. "Никой не признава проблемите на предишната система и престъпленията, които КГБ извърши вътре в страната. Фактът, че Русия не плати истинската цена на анексирането на Крим, създаде допълнителна еуфория."


Каспаров съветва ЕС да не оттеглят санкциите си, тъй като те нанасят големи щети на подкрепата за Путин сред руския елит. "Европа трябва да остане твърда и да поддържа санкциите. Путин залага, че те ще са временни, казал е на приближените си, че ще бъдат вдигнати след шест или осем месеца", казва той. "Трябва да е ясно, че няма да бъдат премахнати, а подкрепата за Украйна ще е пълна."


Той отбелязва, че ЕС и САЩ не дават военна подкрепа за Украйна заради "побърканите" тактики на Путин. Коментарите на руския президент, че може да нападне Полша и навлизанията на руските бомбардировачи във въздушното пространство на НАТО създават впечатления, че конфликтът би могъл да ескалира.


"Бясното куче в политиката обаче не е същото като бясното куче на улицата", каза Каспаров. "Колкото повече пространство даваме на Путин, толкова по-опасен става той... утре цената на спирането му ще стане по-висока", добави той. "Има сериозна опасност той да направи в Естония това, което направи в Украйна. Тогава някои ще кажат, както и сега: "Защо трябва да умираме за страна, която не можем да намерим на картата?" Това ще е и края на НАТО", предрича Каспаров.


Според шахматиста Путин е добър стратег. "Трябва да бъде отдадено дължимото на всеки диктатор, който се задържи на власт 15 години." Каспаров посочва, че преди седем години, когато президент беше Медведев, е изглеждало, че Русия е тръгнала по пътя на модернизацията и реформите.


"Путин можеше да си тръгне в този момент", казва шахматистът. "Историята щеше да го запомни като добър политик. Сега обаче го сравняват с Хитлер – вие ми кажете дали това е стратегически успех или провал, дори и тактически да е успешно."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK