Крим национализира най-големия производител на хляб на полуострова

Крим национализира най-големия производител на хляб на полуострова

© Tim Wimborne, ReutersСъветът на министрите на Крим поиска от парламента на полуострова да национализира най-големия производител на хляб и тестени изделия "Крымхлеб", съобщава уебсайтът "Крим. Реалии", позовавайки се премиера Сергей Аксьонов.


"Ситуацията във фирмата създава специално напрежение и поставя под заплаха безопасността на продоволствието на Крим", заяви министърът на селското стопанство Виталий Полищук.


Тезата му бе подкрепена и от главния прокурор на Крим Наталия Поклонская. "Ситуацията наистина е много сложна, има нарушения в почти всички области", каза тя.
Според Аксьонов национализацията ще намали напрежението около предприятието. "Утре на заседанието на държавния съвет ще се обърна към (председателя на парламента – бел.ред.) Владимир Андреевич и депутатите и ще предложа национализацията на "Крымхлеб". Мярката е принудителна и нестандартна. Никога няма успеем да установим реди иначе", каза той.


Аксьонов добави, че национализацията е поискана от "трудовия колектив" на предприятието. Властите на полуострова по-рано обвиниха "Крымхлеб" във финансиране на украинската антитерористична организация, която се провежда в Донбас. Проверка на антикорупционната комисия на Крим е установила "бедствено положение" в предприятието.


"Крымхлеб" произвежда приблизително 127 тона хляб и тестени изделия на ден. Месечната й печалба е около 2.1 милиона долара, а фирмата държи около 36% от пазара на хляб в Крим. Собственик на фирмата е регистрираната в Холандия Lauffer.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK