Какво е Агилкиа – мястото за приземяване на робота от "Розета"

Остров Агилкиа с преместените останки на храмов комплекс от Древен Египет.

© wikimedia commons

Остров Агилкиа с преместените останки на храмов комплекс от Древен Египет.Мястото, избрано за контакта между робота "Филе" и кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, доскоро си нямаше име. То се наричаше просто "Място J".


Но от Европейската космическа агенция, провеждаща уникалната мисия "Розета", обявиха международен конкурс за име и кръстник.


Между 16 и 22 октомври се събираха предложения, прегледани след това от комисия с участници от агенцията, Германия (нейната аерокосмическа служба предвожда консорциума), Франция и Италия.
Името, което бе избрано, е Агилкиа.


Това е остров на река Нил в Южен Египет, където бе преместен цял античен комплекс, включително прочуния Храм на Изида, за да не бъде залят от водите на Асуанския язовир.


Агилкиа се оказа едно от най-популярните предложения, вероятно защото древните находки се намираха преди това във Филе, както е кръстен роботът. Подобно предложение отправиха над 150 участници. Крайният победител е французинът Александр Бруст, който бе поканен да наблюдава на живо спускането на апарата на 12 ноември.


Работата на комисията в конкурса обаче никак беше елементарна, защото се събраха над 8000 предложения и "кръстници" от 135 държави.


"Изборът беше много труден. Получихме толкова много предложения и сме толкова доволни от ентусиазираната реакция от цял свят", коментира проф. Феликс Хубер от германската аерокосмическа агенция DLR и председател на комисията.


Предложенията дойдоха на най-различни езици – модерни и древни – и дори на есперанто. Имаше любопитни акроними, новизми и дори само номера. Идеите се простираха от сложни концепции до богове и конкретни места на Земята, но все пак мнозинството кандидати се бяха фокусирали върху името Розета, където в Египет е открит прочутият камък с надпис, помогнал за разчитането на писмото на древните египтяни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK