Америка е открита от мюсюлмани преди Колумб, твърди Ердоган

Америка е открита от мюсюлмани преди Колумб, твърди Ердоган

© ReutersАмерика е открита от мюсюлмани, а не от Христофор Колумб, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на първата среща на високо равнище на мюсюлманските лидери от Латинска Америка, която се провежда в Истанбул, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.


Ердоган критикува колониализма преди да се позове на спорно твърдение за откриването на Америка.
"Мюсюлмански мореплаватели са стигнали до бреговете на Америка през 1178 г. В своите дневници Христофор Колумб споменава наличието на джамия на върха на планина в Куба", каза Ердоган и допълни, че дневникът е доказателство за това, че "ислямската религия е била широко разпространена", когато първият европейски пътешественик открива Новия свят през 1492 г.


Историкът д-р Юсеф Мруех твърди в публикация от 1996 г., че в своите дневници Христофор Колумб споделя, че е видял джамия на върха на красива планина, плавайки край Гибара по североизточния бряг на Куба. Същият пасаж от дневниците на Колумб е тълкуван широко като метафорично описание на издадена част на върха на планината, която приличала на купола на джамия или минаре. Макар да се смята, че Америка е била обитаема преди 16 500 - 13 000 години, все още не са намерени руини с ислямски произход от времето преди Колумб, отбелязва "Хюриет дейли нюз".
На срещата на мюсюлманските лидери от Латинска Америка Ердоган каза, че иска да построи джамия в Куба. "Джамия ще стои добре на върха на планината и днес. Тяхното позволение е достатъчно (за Турция да построи джамия в Куба)", каза Ердоган.


През април Дирекцията по религиозните въпроси изпрати делегация в Куба във връзка с този проект, но кубинските власти не издадоха никакво публично съобщение в тази връзка, посочва "Хюриет дейли нюз".


Ердоган каза, че принуждаването на хората "да приемат друга вяра насила, чрез меч, никога не е било част от исляма". "Нашата религия никога не е била средство за експлоатация", посочи турският президент и допълни, че "онези, които са колонизирали Америка заради нейното злато и Африка заради нейните диаманти, сега го правят в Близкия изток заради неговия петрол".


Турският президент използва случая и да отправи критики към живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който има мрежа от училища в държавите от Латинска Америка. Ердоган обвинява Гюлен, че е създал "паралелна структура в рамките на държавата" в Турция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK