Хиляди чехи поискаха оставката на президента си за проруски изказвания (видео)

Хиляди чехи поискаха оставката на президента си за проруски изказвания (видео)

© ReutersПрезидентът на Чехия бе освиркван, замерян с яйца и с масово вдигане на червени картони бе призован да подаде оставка заради изявленията и политиката си в подкрепа на Кремъл.


Това стана по време на тържествата по повод 25 години от т.нар. Нежна революция, с която в бивша Чехословакия бе сложен край на комунизма.


На митинг на пражкия площад, където през 1989 г. бяха бити студенти и това стана началният тласък за изблика на недоволство, Милош Земан бе посрещнат с популярния навремето лозунг Miloše do koše (Милош - в кошчето за боклук), издиган срещу тогавашния генерален секретар на компартията Милош Якеш.
Множеството посрещаше с аплодисменти изказванията на президентите на Германия, Полша, Унгария и Словакия, но когато пред микрофона застана чешкият им домакин, се чуваха само освирквания и бяха издигнати лозунги "Срам ни е от нашия президент", "Не искаме да станем руска колония" и "Приятелят на Путин е неприятел на народа".Над множеството се вдигнаха и хиляди червени картони, недвусмислено показващи посланието към президента да напусне игралното поле.


Земан отвърна с думите "Не се страхувам от вас, както не се страхувах преди 25 години".


Но преди това той раздразни мнозина чехи с изявление, че студентската демонстрация от 17 ноември 1989 г. изобщо не е била обект на чак такова полицейско насилие, за каквото се е съобщавало, и че Нежната революция е започнала от лъжа за смъртта на студент.


През уикенда Земан заяви в интервю за националната телевизия, че не смята действията на Русия в Източна Украйна за нахлуване, защото ставало дума за гражданска война и "няколкостотин руски доброволци". Шведският външен министър Карл Билд го посъветва да попита собственото си разузнаване има ли руски войски в Украйна.


През октомври Земан шокира мнозина с изявлението си, че би искал да научи как Китай "стабилизира" обществото си.


Хиляди чехи поискаха оставката на президента си за проруски изказвания (видео)

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK