Светът би могъл да овладее СПИН до 2030 г., смята ООН

Светът би могъл да овладее СПИН до 2030 г., смята ООН

© ReutersСветът трябва да активизира усилията си срещу СПИН, за да овладее епидемията до 2030 г., в противен случай тя може да излезе извън контрол, предупредиха представители на ООН, цитирани от БТА.


В нов доклад, представен във вторник на пресконференция в Лос Анджелис, представителите на ООН призовават засегнатите страни да набележат "ускорени" цели за справяне с болестта, за да се избегне опасността живота си да загубят 21 милиона души.


"Променихме траекторията на епидемията. Сега имаме пред себе си пет години, в които можем да овладеем епидемията завинаги или да видим как тя се завръща и излиза извън контрол", каза генералният директор на Програмата на ООН за борба ХИВ и СПИН Мишел Сидибе.
Набелязаните цели към 2020 г. следват формулата "90-90-90". Деветдесет процента от заразените с ХИВ трябва да знаят, че са заразени, 90 процента от серопозитивните трябва да се лекуват, 90 на сто от лекуваните трябва да бъдат изчистени от вируса. Следващата цел ще е до 2030 г. формулата да се промени на "95-95-95", което ще позволи да се избегне появата на близо 28 милиона нови случаи на ХИВ, отбелязва докладът.


"Когато младите хора имат достъп до лечение и средства за предпазване от ХИВ и получават информация за болестта, те правят правилния избор за бъдещето си", посочва в доклада актрисата Чарлийз Терон, посланик на ООН за мира и основателка на собствена организация за борба с болестта - Africa Outreach Project.


Основание за оптимизма на привържениците на новия "ускорен подход" дават успехите, постигнати благодарение на мерките, приети по-рано от международната общност. През 2013 г. броят на заразените се е увеличил с 2.1 милиона души, което е с 38% по-малко, отколкото през 2001 г. От 2005 до 2013 г. смъртността от СПИН е спаднала с 35 на сто.


Към 2020 г. броят на новозаразените трябва да се сведе до 500 000, а за това ще са нужни крупни инвестиции - до 35.6 милиарда долара. Ако инвестираме само по 3 долара за всеки човек с ХИВ в близките пет години ще преобърнем ситуацията с епидемията, подчерта Сидибе.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK