Нови правила може да прогонят търговски вериги от Унгария

Tesco е третият по големина работодател в Унгария.

© Reuters

Tesco е третият по големина работодател в Унгария.Международни вериги от супермаркети може да бъдат изтласкани от унгарския пазар заради увеличените разходи за инпекции и заплахи от правителството, че ще ги затвори, ако не започнат до 2 години да отчитат печалба.


"Ройтерс" допълва, че се очертава поредната вълна на специални регулации към контролирания от чужденци бизнес в банките, телекомите и телевизионните станции, струващи досега милиарди евро на предприемачите.


Икономическото министерство внесе тази седмица в парламента проектозакон, според който от 2018 г. търговските вериги с оборот от над 163 милиона евро годишно трябва до две години да отчетат печалба пред унгарските данъчни власти, в противен случай ще бъдат затворени.
Това пряко засяга вериги като Tesco, Auchan, Lidl, Aldi и Metro, които са инвестирали стотици милиони евро в страната.


Дьорд Вамош, председател на сдружението им OKSZ, казва, че сега веригите са подложени под двоен натиск, тъй като правителството на Виктор Орбан възнамерява да въведе и по-високи такси за инспекциите за безопасност на храните.


Той обяснява, че новите такси може да тласнат веригите към загуби, след което с друг закон те ще бъдат наказвани за тази загуба. "Това означава, че може да се окаже невъзможно продължаването на операциите. Ако отидеш в друга държава, инвестираш и наемаш хора, но след това не бива непрекъснато някой да ти дърпа килимчето под краката", допълва той пред "Ройтерс".


Властите казват, че мерките са в защита на унгарските производители и търговци на храни, изтласкани от пазара от чуждестранни компании, които с финансовите си възможности ги принуждавали да продават на загуба.


"Непрекъснатото отчитане на загуби косвено е злоупотреба с доминиращо положение на пазара, тъй като конкурентите са изтласквани и фирмите със силни капиталови позиции "изкупуват пазара", твърди икономическият министър Михай Варга в мотивите към закона.


В текста не се прави изключение за унгарските магазини, от които поне две вериги попадат в цитираната категория, обяснява "Ройтерс". Но за разлика от чужденците местните вериги са структурирани като отделни франчайзи, което позволява на компанията майка винаги да остава под прага, предвиден в проекта.


Според консултантите от "Планет ритейл" седем от десетте водещи търговски вериги на Унгария се контролират от чужденци. Най-голяма от тях - с над 200 обекта - е Tesco, която е и третият по големина работодател в Унгария.


Натали Берг от "Планет ритейл" казва, че е нормално мултинационални фирми да работят на загуба няколко години, както и че проектозаконът "определено ще създаде проблем".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK