Русия договори с държави от ОПЕК мониторинг, но не и по-ниски добиви на петрол

Русия договори с държави от ОПЕК мониторинг, но не и по-ниски добиви на петрол

© ReutersРусия се договори с Мексико, Венецуела и Саудитска Арабия съвместно да следят международните пазари за петрол и отново да се срещнат през февруари по повод ниските цени, но не постигна ангажимент някоя от тези страни от ОПЕК да намали добивите си.


Това стана на четиристранна среща във Виена малко преди редовното заседание на сдружението на страните - производителки на петрол.


Според мексиканското министерство на енергетиката министър Педро Хоакин Колдуел е повдигнал въпроса за необходимостта ключовите производители да си обменят информация с цел по-добре да разбират събитията на пазара "и в този смисъл министрите се съгласиха да провеждат постоянен мониторинг".
Колегата му от Венецуела Рафаел Рамирес каза, че участниците в срещата смятат, че цените на петрола са твърде ниски.


Ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин, който присъства на разговорите, каза пред агенция "Блумбърг", че петролният пазар е залят от излишъци, но те не са опасно големи и няма да намалят цените в дългосрочен план.  Според официално съобщение на компанията, цитирано от ТАСС, договорката за мониторинг е той да продължи една година с възможност за срещи на всеки 3 месеца.


Сечин казва още, че Русия не планира да намалява добива си, ако цените паднат под 60 долара за барел, тъй като нямала възможности оперативно да влияе на световните цени. От юни насам петролът поевтиня с около 30% и днес се търгува под 80 долара за барел.


По данни на "Блумбърг" пети месец поред страните от ОПЕК надхвърлят квотата за добив, която сами са си определили.


След като четиристранната среща във Виена приключи без договорка за намаляване на добивите, цената на петрола сорт "Брент" намаля с още 1 долар.


Вестник "Комерсант" съобщи, че Русия може да намали собственото си производство с около 300 000 барела на ден от началото на 2015 г., стига ОПЕК да намали добива си с повече от 1.4 милиона барела на ден.


Отношенията между Москва и петролния картел са обтегнати от началото на 21 век, тъй като Русия не се съобрази със споразумение за всеобщо намаляване на добива и вместо това го увеличи.


Анализаторите са скептични, че Москва може да направи смислено предложение. "Руските предложения към ОПЕК не са от особено значение", пишат анализатори от Commerzbank и добавят, че заради санкциите, наложени върху Москва, страната не е в състояние да увеличи добива си значително, а и не може да го намали чувствително, тъй като това е основно перо в бюджетните приходи.


Иранската новинарска агенция "Шана" съобщи, че Владимир Путин и иранския му колега Хасан Рухани са разговаряли по телефона и са се споразумели за "необходимо съдействие на пазара на петрол".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK