Унгария ще финализира национализацията на пенсионните фондове

Протест против национализацията на пенсионните фондове в Унгария (снимката е архивна)

© Associated Press

Протест против национализацията на пенсионните фондове в Унгария (снимката е архивна)Законопроект, внесен в унгарския парламент, предполага финална национализация на пенсионните фондове в страната, пише уебсайтът portfolio.hu. В случай че законът бъде приет в сегашната му форма, държавата ще национализира спестяванията в частните фондове, а бюджетът ще еднократно ще придобие сума от около 200 милиарда форинта (650 милиона евро).


На запитване как национализацията на пенсионните фондове ще въздейства на бюджет 2015 и държавния дълг на Унгария министерството на икономиката отговаря, че тези пари не са включени в бюджета, а няма да се отразят и на дълга.


Portfolio пише, че парите от пенсионните фондове не са включени в бюджета за следващата година и по тази причина не е известно какво правителството планира да прави с новопридобитите средства. Според уебсайта национализацията ще свие държавния дълг на страната.
"Изменянето на законодателството за частните пенсионни фондове на практика означава, че всички частни пенсионни фондове, които оперират в Унгария, ще трябва да затворят", съобщи пред "Ройтерс" водещият пенсионен фонд Horizont.


В петък министърът на икономиката Михали Варга внесе законопроект, който изисква от частните фондове да предоставят данни, според които най-малко 70% от членовете им са плащали месечни такси през поне 2 месеца последното полугодие или ще бъдат затворени.


В задължителните частни пенсионни фондове обикновено около 10% от членовете плащат месечни такси. "Законодателят вероятно е наясно, че нито един от фондовете не отговаря на това изискване", съобщи Horizont.


Фондът демонстрира проучване, според което 95% от клиентите, избрали да запазят задължителните си частни пенсионни сметки, когато кабинетът на Орбан национализира повече от 90% от средствата на задължителните частни пенсионни фондове, са доволни от решението си и не искат да се върнат в държавната система.


"Тези хора ще бъдат принудени да се върнат в системата на социалното осигуряване, а техните спестявания ще бъдат прехвърлени в държавния бюджет", обяви Horizont.


Правителството твърди, че целта на мярката е да предостави пенсионно осигуряване на всички унгарци. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK