"Афромайдан", или как руски медии пишат за Фъргюсън

Русия посочи безредиците в американския град Фъргюсън и протестите в различни градове на САЩ срещу полицейското насилие като доказателство, че критиците на властите в Кремъл са лицемери и нямат право да поучават Москва как да се спазват човешките права.
В рамките само на един ден министерството на външните работи работи разпространи две изявления, в които се казва, че САЩ "би следвало да се фокусират върху мащабните вътрешни проблеми със спазването на човешките права", вместо да поучават другите.


"Подобна масова експлозия на обществено недоволство и непропорционалната реакция на органите на реда потвърждават, че това не е изолиран инцидент, а системен недостатък на американската демокрация, която не успява да преодолее дълбокото расово разделение, дискриминацията и неравенството", продължава текстът на министерството.


През лятото, когато стана инцидентът в предградието на Сейнт Луис, държавният канал RT съобщаваше, че "гневът на американците (…) се разпространява по цялата страна".


Популярният сайт "Свободная преса" разказа за случващото се под заглавие "Обама разгони "афромайдана" и подзаглавие "САЩ изнесоха на света урок по "демокрация по американски".


В националистическите медии и социалните мрежи публикациите са откровено антиамерикански и расистки, съпроводени с шеги от типа на "Дали да не предоставим на Обама убежище в Рростов на Дон, когато майданците от Фъргюсън окупират Вашингтон?". (Бел.ред.: Смята се, че край Ростов живее бившият президент на Украйна Виктор Янукович, избягал от протестите в Киев.)


Анализатори коментират, че подобно отношение илюстрира как Кремъл внушава на населението, че всеки протест или провал на властта автоматично води до масов хаос, както и "какво се случва, когато дадеш на подобни хора твърде много власт".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK