НАТО дестабилизира Източна и Северна Европа, твърди руски заместник-министър

Заместник-министърът на външните работи на Русия Алескей Мешков

© Associated Press

Заместник-министърът на външните работи на Русия Алескей МешковРусия смята, че НАТО дестабилизира Северна Европа и балтийските държави, в това число чрез провеждането на учения в тях, заяви заместник-министърът на външните работи Алексей Мешков в интервю за агенция "Интерфакс".


Москва обвинява НАТО, че обкръжава Русия, като засилва връзките си с източноевропейските държави, които преди две десетилетия бяха част от Съветския съюз.


"Какво правият Командването на НАТО в Европа, генерал Филип Бридлав и останалите? Опитват да дестабилизират най-стабилния регион в света – Северна Европа", заявява Мешков в интервюто. "Безкрайните им военни учения, преместването на самолети, които могат да носят ядрено оръжие, в балтийските държави. Реалността изглежда много негативна. Руските власти ще предприемат всяка стъпка, необходима за защитаването на сигурността на Русия и нейните граждани... независимо за коя част на страната ни става дума", добави той.
Алиансът засили провеждането на съвместни учения и предостави допълнителни подкрепления на страните от Източна Европа след началото на кризата в Украйна.


Посланикът на САЩ в НАТО Дъглъс Лют заяви на пресконференция в Брюксел, че целта на тези мерки е да демонстрират пред страните членки, че алиансът поддържа общата защита.


"Целта на мерките не е да бъдат заплашителни, провокативни или дестабилизиращи", каза той. "Ако разгледаме обсега и размера на тези мерки, става очевидно, че е доста пресилено да се определят като каквато и да било провокация", добави Лют.


Американският посланик заяви, че дейността на руските войски и спецчасти в Крим и Източна Украйна е много по-притеснителна. "Действията на Русия първо в Крим, а днес и в Югоизточна Украйна достатъчно ясно сочат кой дестабилизира", добави той. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK