Обама поиска одобрение от Конгреса за реформи в силите на реда в САЩ

Обама обсъди проблема с редица активисти за граждански права, както и представители на различни местни власти в САЩ.

© Reuters

Обама обсъди проблема с редица активисти за граждански права, както и представители на различни местни власти в САЩ.Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса 263 милиона долара за оборудване и обучение на силите на реда, предадоха световните агенции.


Обама призова включително за федерални разходи в размер на 75 милиона долара за купуване на 50 000 портативни камери, които полицаите да носят на работа. Идеята е камерите да записват взаимодействията между полицаи и цивилни и по този начин да се уреждат спорове между полиция и свидетели, каквито възникнаха във Фъргюсън, обясни Белият дом.


Президентът разпореди да се формира работна група, която да подготви предложения за усъвършенстване на действията на полицията в САЩ.
Обама обсъди проблема с редица активисти за граждански права, както и представители на различни местни власти в САЩ. Президентът обеща да наложи по-строг контрол над предоставянето на бойни оръжия и оборудване на редица полицейски участъци в САЩ.


В понеделник министърът на правосъдието в оставка Ерик Холдър заяви, че скоро ще разпространи нови насоки за намаляване на т.нар. расово профилиране - практиката да се взима под внимание расовата или етническа принадлежност на едно лице, когато трябва да се вземе решение дали това лице да бъде проверено и претърсено например.


Президентът призова за разговори във всеки регион в страната, за да се подобри гарантирането на реда на местно ниво.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK