Защо текстът на Патрик Мур се нуждаеше от редакция

Защо текстът на Патрик Мур се нуждаеше от редакция

© Reuters"Дневник" сгреши и публикува текста "Патрик Мур, съосновател на Greenpeace: Трябва ни повече въглерод, не по-малко" без достатъчна проверка за автора и спорните твърдения. Читатели сигнализираха на редакцията и това предизвика сваляне на статията, за да бъде уточнена и допълнена с факти за Патрик Мур и тезата му. Случаят веднага беше използван от медии за атака срещу съиздателя на "Дневник" Иво Прокопиев. 


Няколко медии - първо сайтът, през който говори Делян Пеевски - ПИК, след това почти копирано от него и вестник "Труд" под редакторството на Петьо Блъсков и други издания, твърдят че "Дневник" е "цензурирал" Патрик Мур, представен от тях като "гласа на Грийнпийс". Никой не ни е потърсил, за да провери информацията, но в текстовете се спекулира с причини, изопачават се факти. Няма да се занимаваме да опровергаваме публикациите в други издания, но заради нашите читатели ето причините, поради които текстът не можеше да остане на сайта в първоначалния вариант.


1. Материалът е публикуван, преди да бъде обсъден с редактор. Текстът имаше нужда от сериозни корекции заради неточно и непълно представяне на Мур, липса на представяне кои са организациите и институциите, които той атакува, и противоречиви тези.
2. Патрик Мур е спорна личност с противоречащи си възгледи, които той често сменя. В момента канадецът се занимава с ПР, консултантски услуги и лобиране чрез компанията си Greenspiritstrategies. Сред основните му клиенти са бизнеси, свързани с атомна енергия и дърводобива - като Индонезийската дърводобивна фирма Asia Pulp & Paper (APP), както и Ядреният енергиен институт (Nuclear Energy Institute-NEI). През 70-те години на миналия век Мур е бил противник на атомната енергия и е смятал, че тя е синоним на "ядрен холокост". Към днешна дата подкрепя спорни практики като изсичането на дъждовните гори в Амазония, добив на петрол от пясъци, производство на ГМО култури. 


Мур твърди публично, че е съосновател на природозащитната организация "Грийнпийс". Той влиза в нея  през 1971 г., а самата "Грийнпийс" е създадена година по-рано – през 1970 г. По това време "Грийнпийс" се бори основно срещу опитите с ядрено оръжие в открити води. През 1986 г. Мур напуска организацията.


"Дневник" отправи запитване по случая и до "Грийнпийс". Ето техния отговор: "Патрик Мур не е съосновател на "Грийнпийс". През последните 20 години той прекарва времето си, като промотира различни неустойчиви и вредни за околната среда практики - като например ядрената енергия. Мур използва името на "Грийнпийс", за да добие собствена популярност. Няма какво особено да коментираме за него, тъй като очевидно нямаме общи принципи и разбирания."


3. Самият коментар на Патрик Мур, публикуван в австралийския вестник The Austrаlian и цитиран от "Дневник", е неубедителен и противоречив. В него авторът сменя тезите си. В началото казва, че "не е убеден", че човешките действия са причина за климатичните промени, и няколко параграфа по-долу обяснява, че именно благодарение на човешката дейност планетата не е загинала, защото е имало достатъчно въглероден диоксид, за да се изхранват растенията.


Мур често заявява публично, че човешките дейности не са причинили климатични промени. По темата обаче вече има огромен научен консенсус (над 95%), че те са факт и че една от основните причини са човешките дейности. Учените предупреждават, че последиците от глобалното затопляне ще са силно негативни. До момента няма научен институт на национално или международно ниво, който да не е съгласен с тези констатации. А тезата, че няма глобално затопляне, вече се приема по-скоро като теория на конспирацията.


"Дневник" е една от медиите, които от години пише по проблемите на климатичните промени, усилията за овладяването им и адаптирането към тях. Имаме ясна редакционна политика, която обаче никога не е пренебрегвала различни гледни точки, когато те са аргументирани и с контекст. Това беше идеята и на редактирането на текста за Патрик Мур.


Но сега, след представянето на автора, го оставяме във варианта, в който беше публикуван първоначално (29 ноември), с коригирани единствено правописни грешки и добавени линкове. Запазен е и форумът под него.


В статия за австралийския вестник The Australian Патрик Мур защитава тезата, че противно на политиките за разширяване на зелената енергия, следвани днес от повечето държави, светът се нуждае не от по-малко въглерод диоксид, а от повече.


Според него световната тенденция към намаляване на въглеродните емисии представлява най-вече пропагандна кампания, която обаче била заплаха за икономиките на редица държави.


"Не съм убеден, че хората са основната причина за климатичните промени, но това мислене ще има катастрофални последици в близко бъдеще. Няма научна обосновка за тази хипотеза и въпреки това ни казват, че "дебатът свърши" и "науката реши", пише в началото на коментара си Мур и посочва, че не е възможно въз основа на компютърни модели да се предсказва бъдещото развитие на климата.


Апокалиптичните прогнози се основават на хипотезата, че увеличението на въглеродния диоксид в атмосферата заради употребата на фосилни горива ще затопли Земята, заявява той. Планетата обаче се загрява през последните 300 години, от края на последната малка ледникова епоха – много преди масовата употреба на тези горива.


"Ако разгледаме данните хилядолетия назад, Земята днес е много по-студена, а нивото на въглероден диоксид е рекордно ниско. Идеята, че увеличението му би довело да катастрофа, а средната температура ще се повиши с няколко градуса, е абсурдна", пише Мур.


Той критикува и Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC), основан от Програмата на Обединените нации за околна среда (UNEP), заради предупрежденията, че ако въглеродните емисии не бъдат намалени, човечество е обречено. Според Мур предложеното от експертите решение означава де факто връщане на цивилизацията с 10 000 години назад. "IPCC по определение се намира в конфликт на интереси, тъй като се занимава само с антропогенните фактори за глобалното затопляне, но не и с природните явления, които влияят на климата. За да оцелее, експертната група трябва да намери апокалипсиса", твърди Мур.


Причините, поради които климатичните промени са станали мощна политическа кауза, според Патрик Мур се коренят на първо място в универсалността им – те засягат всички на планетата. Освен това те залагат на две мощни емоции – страх и вина, че ще унищожим бъдещето на децата си. Трета причина може да бъде намерена в съвпадащите интереси на елитите – "природозащитниците получават огромни дарения; политиците създават впечатлението, че спасяват света; медиите печелят нови конфликти и сензации; учените получават финансиране и правят безкрайни изследвания; фирмите си създават "зелен" имидж и получават държавни субсидии за проекти, които иначе биха били губещи. Левите пък си намират добра причина да преразпределят пари от индустриалните нации към развиващия се свят", добавя той.


В статията си Мур обяснява и защо според него въглеродният диоксид е важен и необходим. Понастоящем в атмосферата има около 400 частици на милион (ppm) въгледоден диоксид. В случай че тази стойност спадне под 150 ppm, пише той, цялата растителност на Земята би изчезнала.


През последните 150 милиона години въглеродният диоксид е спаднал от около 3000 ppm до около 280 ppm в началото на индустриалната революция. Тук Мур казва, че ако тази тенденция на спад на въглеродните емисии е продължила, скоро нямаше да остане въглероден диоксид, който да поддържа живота на планетата. Употребата на фосилни горива и разчистването на обработваема земя от страна на човека е спомогнала за обръщането на този тренд, пише още Мур.


Според него при настоящите нива от 400 ppm растителността все още страда от недостиг на въглероден диоксид. Той твърди, че увеличението на въглеродните емисии през последните 50 години е довело до увеличение на растителността в много региони с 10-30%.


Мур изчислява, че оптималната наситеност с въглероден диоксид е около 1500 ppm, почти четири пъти повече от настоящите нива, и добавя, че няма доказателства, че именно въглеродните емисии са причината за покачването на температурите през последните 300 години. През последните 18 години не се наблюдава значително затопляне и въпреки това в този период са разложени 25% от всички антропогенни и въглеродни емисии, смята канадецът.


"Следовниците на IPCC прогнозират, че светът ще умре заради емисиите на въглероден диоксид. Аз казвам обаче, че без него Земята ще е много по-мъртва", завършва статията си Мур. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  1) аз съм ЗА запазване и дори увеличаване на горите! Не на изсичането за износ! Още по-малко за пълнене на партийни каси или печалба на приближени до властта фирми
  2)Ако има глобално затопляне, то значи п-никси сметики за ток и по-малко рекет от технически фалиралите топлофикации-монополисти. Респективно по-малко пари за руският газ на монополни цени у нас!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 75 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#67] от "klimentm":

  Нали си чувал, че Бог забавя, но забравя.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 76 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хахахах, кеф! Пак се оказах прав! Всички уважавани учени в света подкрепят теорията за климатичните промени, но пак има хора, които предпочита да вярват в небивалиците на някакви некомпетентни и продажни идиоти!

  If you are going through hell... Keep going!
 4. 77 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "Материалът е публикуван, преди да бъде обсъден с редактор."

  Искате да кажете, ОТНОВО нещо се пуска през куп за грош. Дневник, нарочно ли се опитвате да отблъснете читатели с главоломно падащото ниво на списване и елементарна грамотност или?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 5. 78 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  Хм, според мен около 100% от материалите се публикуват преди да бъдат обсъдени с редактор, с какво тоя е заслужил такава чест. Вероятно даже се е наложило да назначат за целта редактор, че да го обсъди авторът с него.

 6. 79 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 620 Разстроено

  "В статия за австралийския вестник The Australian"

  Австралийците добиват и изнасят огромни количества въглища!!!

  Естествено че ще им четка егото с измислици за нужда от още повече парникови газове в атмосферата!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 7. 80 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Въобще... вестници... телевизии... драскачи и плямпачи (е, не всички). Списание "Паралели".

  Защо изобщо го лансирате тоя като някакъв разбирач?? Далеч не е единственият противник на тезата за антропогенно глобално затопляне. Всички въгледобивни, нефтодобивни и газови индустрии са против. Интереса клати феса. Каквото и да говорят, иде реч най-вече за МНОГО ПАРИИИИИ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 8. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 572 Весело

  "Самият коментар на Патрик Мур, (...), е неубедителен и противоречив." - както и повечето авторски материал в Дневник

 9. 82 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 684 Весело

  Ей, току що видях статията в ПИК. Изтървал съм купона... Явно Дневник и ПИК си се рекламират - едната била медия на Пеевски, другата на Прокопив. Ами то затова е добре да се чете навсякъде... Все пак спекулации много. Човек не бива да си вади изводи само от един източник. Не виждам какво се реве срещу едните или срещу другите. Това е нещо нормално. Няма как да няма цензура...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK