Централната банка на Русия опитва да спре паника на валутния пазар

Обменният курс на рублата в понеделник, когато според пазарните играчи централната банка се е намесила.

© Reuters

Обменният курс на рублата в понеделник, когато според пазарните играчи централната банка се е намесила.Обезценяването на рублата се ускорява и на валутните пазари от началото на седмицата има признаци за паника, твърди анализ на ВТБ банка, цитиран от деловото издание "Ведомости".


В сряда сутринта обменният курс достигна 54.90 рубли за долар и 67.50 рубли за евро, при положение, че психологическият праг от 60 рубли за едно евро бе преминат едва на 27 ноември.


Курсът е нестабилен, бързо се променя през деня и реалните стойности при търговия са много по-различни от официалния обменен курс на централната банка. За 3 декември той е 63.24 рубли за евро. и 50.76 рубли за долар.
Друг процес, който анализаторите забелязват, е тенденцията да има разделяне между курса на рублата и цената на петрола, който през последните дни дори леко поскъпна. Тази сутрин на платформата ICE Futures цената на фючърсите за доставка през янаури на сорт Brent струваха 70.81 долара за барел.


Според председателя на надзорния съвет на ВТБ, една от големите банки на Русия, страната е навлязла в сложна обществена и икономическа криза, която ще повлияе и на банките. Сергей Дубинин каза в Лондон, цитиран от "Блумбърг", че в руската банкова система се усеща "известна паника", а свободното плаване на рублата и високите проценти по лихвите е "лоша комбинация" за руската икономика.


Дубинин прогнозира, че руските банки ще се справят със ситуацията, "но, за нещастие на руската банкова система, стабилизацията ще стане по-скоро на неблагоприятно за нея равнище".


В понеделник в."Известия" съобщи, че след като журналисти са проверили водещите 30 банки по активи се оказало, че има въведени ограничения за продажба на валута на едно лице. Те са различни в отделните банки, "Алфа-банк въобще не продава, а суми като 10 000 долара или 10 000 евро трудно може да се закупят дори в големите банки, твърди изданието. По-късно някои от банките опровергаха публикацията.


Тя обаче съвпадна с първата интервенция на централната банка от 10 ноември насам. Икономисти и анализатори, цитирани от РБК, коментираха във вторник, че вероятно мотивът е да се избегне избухване на паника сред населението. Те изчакваха да видят в сряда официалния отчет с каква сума е излязла Банката на Русия на пазара, защото във вторник оценките се движеха в широките рамки между 500 милиона и 1.2 млрд. долара.


Официалните данни се оказаха по средата - използвана сума е била 700 милиона долара.


Към момента на интервенцията рублата бе изпаднала в най-нестабилното си състояние от 1998г. насам и за броени часове изгуби около 7% от обменната си стойност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK