Украйна е изправена пред режим на тока заради липсата на въглища

ТЕЦ "Зуивска", Донецка област

© Associated Press

ТЕЦ "Зуивска", Донецка областСистемата за електроснабдяване на Украйна работи със значителни затруднения най-вече заради дефицита на въглища, съобщава "Украинская правда", позовавайки се на прессъобщение на "Укренерго".


Особено трудно е снабдяването с въглища на тецовете в Змиевск, Углегорск, Луганск, Приднепровск и Криворожск, като в тези електроцентрали остават запаси за максимум 4 дни.


В складовете на държавната компания, която управлява топлинните централи, има запаси от 1345 тона въглища, а за първите дни на декември са употребени 30.8 хиляди тона.
В момента потреблението на електроенергия по области значително превишава установените лимити. В някои области надвишаването е с повече от 50% на електричеството и 70% от мощността, като най-големите проблеми са в анексирания от Русия полуостров Крим и Луганска област.


На 2 декември поради значителното снижаване на температурата в цялата страна потреблението на електроенергия е достигнало 252 000 мегаватчаса, с 11% повече от предишната година, съобщава "Укренерго".


За покриване на ежедневното потребление се употребяват всички мощности. Дефицитът на мощностите на обединената енергийна мрежа на Украйна е приблизително 3000 - 3500 мегавата.


На 1 и 2 декември беше приет авариен график за изключване на електрическите системи, което според "Укренерго" е позволило стабилизиране на ситуацията. Заради дефицита на електроенергия компанията ще продължава с изключването на мрежи по график. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK