Милиони евро са били намерени в "скрити" сметки на Ватикана

Кардинал Джордж Пел, "икономическият министър" на Ватикана

© Associated Press

Кардинал Джордж Пел, "икономическият министър" на ВатиканаМинистърът на икономиката на Ватикана обяви, че милиони евро са били открити в "скрити" сметки на различни отдели на католическата църква и не са били включени в отчетите, съобщи агенция "Ройтерс".


Кардинал Джордж Пел, който се занимава с финансите на Светия престол пише в статия за британския "Хералд", че бюджетът на Ватика е в по-добро състояние отколкото се е смятало преди. "Установихме, че ситуацията е много по-добра, отколкото си мислехме преди, тъй като открихме милиони евро в сметки, за чието съществуване не знаехме и не бяха включени в бюджета", пише Пел. "Важно е да посочим, че Ватиканът не е фалирал... Светият престол успява да си плаща сметките и дори има значителна собственост и инвестиции", добавя той.


Според кардинала тези сметки не са били създадени с цел измама, но въпреки това досега много отдели на Ватикана са имали "почти пълна свобода" в управлението на финансите и са следвали "установени методи" в тази си дейности.
"Малцина обаче са искали да разкажат на външния свят как се работи във Ватикана, освен в случаите, при които са се нуждаели от помощ", пише Пел и добавя, че влиятелният Държавен секретариат е полагал особени усилия, за да брани независимостта си. "Невъзможно е да знаем с точност како се е случвало", казва той.


Джордж Пел е австралийки кардинал, който беше преместен от папа Франциск от Сидни в Рим, за да постави в ред финансите на Ватикана. Миналият месец новосъздаденият Секретариат по икономика на Пел разпрати на всички отдели на Светия престол писмо, в което са описани новите правила за икономическа етика и отчетност, които те трябва да следват.


Считано от 1 януари всички отдели трябва да следват "последователни и ефикасни политики на управление на финансите" и да подготвят финансови доклади, които да отговарят на международните счетоводни стандарти. Докладите на различните отдели ще бъдат проучвани от международна одиторска фирма.


След избирането си на най-висшия пост в римокатолическата църква през март 2013 г., папа Франциск започна провеждането на реформи, чиято основна цел е съобразяване с международните финансови стандарти и предотвратяване на прането на пари.


Оттогава бяха затворени много съмнителни сметки в Банката на Ватикана, а Пел твърди, че реформите са "преминали точката, където Ватиканът може да се върне към старите си навици".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Е та нали са скрити, как са намерени, това щото са Божи служители....

 2. 2 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Весело

  Неведоми са пътищата Божи.
  Господ е заделял бели милиони за черни атеистични дни.

  "Я з москалями не балакаю!"
 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Е това е църква намират си милиони по сметките на отделите,нашата църква нищо не може да намери по нейните отдели щото отиват паричките при други

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Божествена сила ,ама сиренето е с пари.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Те са били на смеката:
  Ако имаш 2 ризи ( милиона ) дай една на ближния.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Весело

  [quote#5:"deepblue"]Ако имаш 2 ризи ( милиона ) дай една на ближния.[/quote]
  поинтересувах се . за скрити намерени ризи не важело

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Весело

  Не може да е вярно. Вижте това лице - одухотворено, благородно, смирено. Един такъв човек не може да крие каквото и да е било-..........,...........,...........,.............,........., камо ли пари. А и от Създателя нещо може ли да се скрие.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Както се вижда и там имат нужда от реформи и добре че си избраха този чудесен папа, иначе те от край време си падат, по не съвсем легалните операции.

 9. 9 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Все повече се замислям дали папа Ратцингер се оттегли доброволно?

 10. 10 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Весело


  Абе мамата си тракат тия ...служители божи...

  Дневник-токсичният сайт
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Много ми е странна тази статия на кардинала.

  Не само защото Исус е казал, че едната ръка не трябва да знае какво прави другата , а и вековната практика си е вековна практика, но и защото кардиналът се изказва така, като че ли от вчера е сред висшия клир и едва ли не не е виждал църковна канцелария отвътре досега и не знае как стават нещата

  То ясно, че с нов папа върви и нова линия, но такива писания?

 12. 12 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  Верно, че е съвсем по канона

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#12:"galio"]съвсем по канона [/quote]
  Не по канона, а по кондиката!
  Разликата е съществена!

 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Къде е Исус Христос къде е Ватикана? Диаметрална противоположност. Ватикана не е религиозна ами чисто икономическа институция. Тук там в историята някой искрен човек, но всичко друго си е политика и финанси. Не е по-различно положението и с другите големи религиозни институции.

 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Брей дълбоки джобове имат тези ватикански раса...

 16. 16 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Ще се окаже, че папа Франциск е може би най-свестния папа от столетия насам.

 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Още от средновековието Ватиканът е бил по-скоро място за политически пазарлъци. Папата е трупал доста пари покрай борбите за влияние между отделните държави. В съвременния свят това място стана "химическо чистене" за мафиотските пари. Помним за скандала с банка Амброзиано и как Роберто Калви "случайно" го самоубиха под лондонския мост само ден преди да разкрие всички мръсни ризи на "божията банка". Случайно или не, тези, които винаги изглеждат най-чисти и безгрешни, винаги крият най-големите тайни и грехове. Зловещи тайни се крият зад маската на чистия образ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  чувал съм ,че католическата църква е най богатата организация в света ,собственик на много имоти ,банки ,предприятия и кой знае колко още неща ,но всичко е тайна ,така ,че не милиони ,а милиарди има скрити в тайни фондове на църквата

 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Представям си, какви ли сметки имат католиците от Западна Украйна? Но за там се мълчи, защото е прифронтова линия срещу Православието! Крийте си ги паричките кардиналчета- казано е- едната ръка да не знае, какво върши другата!

 20. 20 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Що така, не вярвам на нито една дума на свещенник...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 21. 21 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Какво, по дяволите?

  ""Установихме, че ситуацията е много по-добра, отколкото си мислехме преди, тъй като открихме милиони евро в сметки, за чието съществуване не знаехме и не бяха включени в бюджета", пише Пел. "Важно е да посочим, че Ватиканът не е фалирал..."

  freedom is another word for nothing else to lose
 22. 22 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Аз така, ако си намеря толкова?

  freedom is another word for nothing else to lose
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#20:"Γαλλα"]Що така, не вярвам на нито една дума на свещенник...??? [/quote]
  Щото си атеистка, чадо.
  И ще гориш в геената огнена ...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Е,да не им се надяваш на светите отци и те се оказаха измамници,прости ми боже.

 25. 25 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Аз съм за обявяване в престъпна организация на Ватикана, католическата и православната църкви !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Ватиканът беше притиснат от ЕЦБ и от Федералния резерв на САЩ с условието, че ще спрат някои особено чувствиелни банкови операции, ако не извадят на светло минали гнили операции и ако не внесат прозрачност във финансите си. Говоря за неща от 2009-10 година. Резултатът беше, че към края на управлението на папа Бенедикт ХVI Ватиканската банка (т.нар. «Институт по делата на вярата») попадна под временното управление на ЕЦБ, макар и официално само да имаше европейски съветници. Към края на 2013 мисията на ЕЦБ свърши и кардинал Пел от Сидни пое ръководството на банката. Тъй като лично познавам някои от бившите надзорници от страна на ЕЦБ, знам че този избор на кардинал Пел не е идеален, но е най-доброто от възможното. Дори един от тези хора се изказа така, че ако някъде на Света се служи черна меса (служение на Сатаната с оскверняване на Св. Причастие), това трябва да се случва във Ватикана.
  Относно димисията на папа Бенедикт ХVI - свързана е с невъзможността му да прокара докрай реформите. Но успя да положи началото и да прокара кандидатурата на настоящия папа за Св. Престол.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 237 Весело

  И при православните църкви нещата едва ли са по-различни.
  Но нашите търговци с раса боравят с по-малки суми.

 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":

  Взели са заподозрените на изповед, а после се оказало да има разни забравени сметки....та финансите живнали

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK